Ketoni maline

Možda ste čuli za tvrdnje da suplementi ketona maline tope salo i sprečavaju gojenje – čak i pored toga što vaša ishrana sadrži mnogo masti. Šta su oni i da li zaista imaju takvo dejstvo?

Ketoni maline su prirodne hemikalije koje malinama daju njihovu očaravajuću aromu. Kada se ketoni izdvoje iz malina, mogu da se koriste za dodavanje mirisa i ukusa gaziranim pićima, sladoledu i kozmetičkim preparatima.

Eksperti kažu da je ulaganje u bočicu suplementa ketona maline za mršavljenje isto što i ulaganje u puste snove. A mogu ili da budu ili da ne budu štetni.

ketoni maline za mrsavljenje

Šta kaže nauka

Kada su u pitanju ketoni maline za mršavljenje nema mnogo velikih naučnih studija.Tokom jednog malog ispitivanja, osobe koje su, svakodnevno tokom 4 nedelje, uzimale 200mg ketona maline u kombinaciji sa 1200mg vitamina C, smanjile su telesnu težinu i salo.

Međutim, ispitivanje nije sprovedeno po dobrom naučnom metodu. Ne pokazuje da li je korisno delovanje posledica vitamina C ili ketona malina ili kombinacije. Dok se ne bude znalo više o tome kako ketoni maline deluju na mršavljenje, stručnjaci kažu da je bolje da ne bacate novac. Umesto toga, držite se zdrave, izbalansirane ishrane i redovnih fizičkih vežbi. I jedno i drugo se pokazalo kao efektivan metod za kontrolu telesne težine.

Neželjena dejstva nepoznata

Ketoni maline, u namirnicama i kozmetičkim preparatima, se smatraju bezbednima. Međutim, niko ne zna kakve (kratkoročne ili dugoročne) posledice po ukupno zdravlje može da ima uzimanje ketona maline za mršavljenje u većim količinama. Nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi dokumentovalo potencijalna neželjena dejstva. Nema ni ispitivanja o tome kakve interakcije ketoni maline imaju sa drugim lekovima ili namirnicama.

Činjenica da ketoni maline imaju  hemijsku sličnost sa drugim stimulansima, ukazuje na moguća neželjena dejstva. Postoje nezvanični izveštaji o pojavi uzrujanosti, povišenog krvnog pritiska i ubrzanog lupanja srca kod osoba koje su uzimale suplemente ketona maline za mršavljenje. Bez naučnih dokaza niko ne može da odredi koja doza suplemenata ketona maline je bezbedna i da li je uopšte bezbedna.

Porazgovarajte sa lekarom o svakom suplementu koji nameravate da uzimate, kao i svim problemima sa telesnom težinom i gubitkom iste.