Narodna medicina koristi cveće dan i noć za lečenje najrazlicitijih kožnih oboljenja, a čajem tokom 8 nedelja možete da obogatite svoj organizam materijama koje se teško nalaze u jednom napitku.

Dan i noć, ili divlja maćuhica (Viola tricolor) je sitna jednogodišnja biljka iz familije ljubičica (Violaceae) i prepoznaje se po trobojnim cvetovima, najčešće ljubičaste, žute, ili bele boje. Samoniklo raste, ali se zbog svoje lekovitosti i kozmetičke upotrebe danas uveliko gaji.

Već vekovima, dan i noć je u upotrebi kao lekovito sredstvo protiv najrazličitijih kožnih oboljenja. Najčešće se koristi, ipak, kao čaj tokom 8 nedelja za lečenje raznih kožnih nečistoća, naročito akni i žvala kod dece.

Od cele biljke, ili samo od cvetova spremaju se i kreme, aromatična ulja, losioni, sapuni, mleka, kupke… Danju ili noću treba je privijati na sebe i unositi u sebe.

LEKOVITO DEJSTVO

Endokrine žlezde: pomaže kod bolesti štitne žlezde i gušavosti

Disajni organi: smiruje kašalj i pomaže iskašljavanje, kao i kod prehlade, gripa, upale grla, bronhitisa i astme

Srce: jača srce

Krv: Čisti je, popravlja cirkulaciju, snižava visok krvni pritisak

Želudac: Smiruje bolove i grčeve u želucu

Bubrezi i bešika: Omogućava bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće i smiruje upale

Kosti i zglobovi: Dobra je protiv reume, artritisa i gihta

Koža: Ubrzava zarastanje rana, pospešuje znojenje kod povišene temperature

Čaj

1 kašika suve biljke dan i noć
2,5 dl ključale vode
1 kašičica šećera
Isitnjenu suvu biljku dan i noć preliti vodom, pa pokriveno ostaviti 10 minuta, procediti, zasladiti šećerom, ili medom, i piti 2-3 x na dan.
Nezasladjen čaj koristi se za ispiranje, kao obloga, ili kupka.

Sirup

80-100 g suve biljke
1 l hladne vode
pola kg šećera
Isitnjenu suvu biljku preliti vodom i pokriveno ostaviti da odstoji 12 sati, pa procediti, dodati šećer i lagano kuvati 10-15 minuta, ohladiti i uzimati 3-4 x na dan po 1 kašiku posle jela.

Vino

30 g suve biljke
1 l belog vina
15 g sladića
Isitnjenu suvu biljku dan i noć preliti vinom, kuvati do izbijanja ključa, a onda na laganoj vatri još 5 minuta, dodati usitnjen suvi koren sladića (Glycyrrhiza,glabra) i još jednom kratko prokuvati, ohladiti, procediti, pa čuvati na tamnom i hladnom mestu. Uzimati 2-3 x na dan 1-2 male čašice, tokom 4 nedelje.

Tinktura

40 g suve maćuhice
0,7dl votke
Usitnjenu suvu biljku dan i noć preliti votkom i, pošto zatvoreno odstoji 4 nedelje uz svakodnevno pretresanje, procediti, pa uzimati 3 x na dan po 1 kašičicu tinkture umešane u malo vode, ili na kocki šećera.

Univerzalna krema

Lekovito, zaštitno i negujuće dejstvo pčelinjeg voska odavno je poznato, a podnosi ga gotovo svaka koža. Danas je sastavni deo mnogih krema i masti za negu kože lica, a podjednako lekovito, zaštitno i negujuće delovanje ima i dan i noć. Vodica od ove biljke izvrstan je tonik za kožu, a s obzirom da ne sadrži alkohol, dobra je i za najosetljiviju. Probajte kremu od kombinacije voska i maćuhice da biste se uverili u njeno blagotvorno dejstvo.
Ako želite da krema bude čvršća, dodajte više pčelinjeg voska, a dodavanjem vodice od divlje maćuhice, biće lakša i pahuljastija, a i delotvornija.

50 g isitnjenog pčelinjeg voska i 1,5 dl bademovog ulja lagano grejati nad parom vruće vode sve dok se vosak ne istopi
u mešavinu malo po malo umešati 1/2 dl zagrejane vodice od dana i noći
mešati dok se krema ne ohladi i ne zgusne, a tada je staviti u odgovarajuću posudicu i zatvoriti.
Više recepata >>> Ljubičica dan i noć recepti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply