Čajevi od lekovitog bilja mogu biti od velike pomoći u lečenju raznih bolesti, ali ih deca i trudnice ne mogu koristiti kao ostali…

Lekovita svojstva biljaka koje se masovno upotrebljavaju i naučno su dokazana, ali istina je da ih ne može koristiti svako. Takode, ne smeju se upotrebljavati u neograničenim količinama. Stoga se pre upotrebe prirodnih praparata treba posavetovati s lekarom i fitoterapeutom, naročito ako se biljni lekovi koriste uporedo s onim sintetičkim. Ovo se posebno odnosi na trudnice, koje se moraju konsultovati s lekarom, pa čak i kad “pouzdano znaju” da su neke biljke neškodljive za njih, jer u suprotnom dovode fetus u veliku opasnost. Takode, savetuje se oprez kada je reč o bebama i deci do 12 godina.

Bez obzira na to koliko su inače bezbedne, neke biljke, ako se koriste u trudnoći, mogu izazvati velike probleme. Naime, određene vrste sadrže supstance koje izazivaju kontrakcije materice, pojačano krvarenje, pa čak i pobačaj, dok druge uzrokuju deformacije fetusa, ili pak hormonski disbalans. To važi za ruzmarin, đumbir, majoran, bosiljak peršun ili origano, ali samo u slučaju da se konzumiraju u preteranim količinama: ukoliko se uzimaju kao začini, neće izazvati nikakve probleme, naprotiv, mogu olakšati tegobe poput, na primer, mučnine. Trudnice koje pate od dijabetesa, epilepsije ili srčanih bolesti naročito moraju biti oprezne u tome, jer im neke lekovite biljke mogu pogoršati tegobe, ali i smanjiti ili pojačati delovanje lekova koje već uzimaju.

Inače, trudnicama se preporučuje, kada uđu u deveti mesec, da piju čaj od lista maline (preliti 3 kašike lista maline sa 9 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 30 minuta, a zatim procediti i piti 3 puta dnevno po 3 dl).

Koje biljke treba izbegavati u trudnoći

Određene trave trudnice ne bi smele koristiti na svoju ruku, bez lekarske preporuke.

1. Stimulišu kontrakcije materice i mogu izazvati pobačaj: zmijski koren ili vučja stopa, kininovo drvo, gotu kola, arnika, crni orah, blaženi čkalj, boražina, cikorija, gavez, žutika, crveni koren, piskavica, rastavić, virak, mlečika, imela, pasiflora, vinobojka, žalfija, divlja trešnja, laneno ulje.

2. Izazivaju krvarenje: agava, angelika, vratić, miloduh, .očajnica, šafran, pelin, peršun, hajdučka trava, ruta, potočarka, srdačica, oman.

3. Obiluju eteričnim uljima i mogu iritirati matericu: eukaliptus, menta, oraščić, bosiljak, majoran, origano, mačja metvica,.ružmarin, ljuta papričica i majčina dušica. Međutim, nema opasnosti ako se ove biljke koriste kao začin. Opasnost predstavljaju veće količine.

4. Utiču na lučenje hormona: anđelika, hmelj, sladić, srdačica.

5. Imaju laksativna svojstva: aloja, krkavina, rabarbara, sena, štavelj.

6. Snažni diuretici: uva, kleka.

7. Mogu uzrokovati deformaciju ploda: ženšen, ricinus.

Napomena: Ovaj spisak nije potpun, pa ukoliko niste sigurni možete li koristiti preparate na bazi neke biljke – obavezno se konsultujte sa stručnjacima.

Saveti za roditelje

Deca do pet godina mogu piti čajeve od majčine dušice, nane, kamilice, kima, morača i belog sleza. Mešavine se ne preporučuju u tom uzrastu, a naročito ne jednogodišnjacima i dvogodišnjacima, jer oni još uvek nemaju oformljenu crevnu floru, pa im prekomerno konzumiranje tečnosti, naročito jačeg čaja, može poremetiti resorpciju u crevima, a u težim slučajevima i izazvati anemiju. Deca školskog uzrasta mogu piti čajne mešavine isto kao i odrasli, ali u upola manjim dozama. Na primer, ako je doza za odrasle tri kašike čaja na sedam decilitara ključale vode (ostavi se da odstoji poklopljeno 30 minuta), za decu školskog uzrasta to bi bile tri ravne kafene kašičice na sedam decilitara ključale vode (takođe stoji poklopljeno 30 minuta), pri čemu ne treba da popiju svu količinu, već onoliko koliko zaista mogu, što zavisi od detetovog uzrasta i kilaže. Naravno, bela imela, sena, krušina, list oraha, mlečika, rusa, hrast i vrba ne preporučuju se deci školskog uzrasta. Sto se tiče ispiranja u slučaju raznih infekcija i kožnih oboljenja, deca mogu bez bojazni koristiti žalfiju (dve supene kašike preliju se s pet decilitara ključale vode, što se ostavi da odstoji 30 minuta, a zatim se procedi i koristi za petnaestominutno ispiranje svako veče). U istu svrhu može se koristiti i kamilica.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply