Stručnjaci Fakulteta tehničkih nauka u Minhenu u saradnji sa stručnjacima Fakulteta u Beču su izvršili jedno istraživanje u kome su testirali, kako ispitanici reaguju na miris i ukus maslina.

Istraživanje se sastojao u tome da su osobe svaki dan morali da popiju 500g jogurta.

Jedna grupa je stavljala maslinovo ulje, a druga ulje od repice, mast ili puter u jogurt. Rezultati su pokazali da su oni koji su koristili maslinovo ulje unosili manje kalorija i da se niko iz te grupe nije ugojio ni jedan kilogram. Kako bi istraživanje bilo što temeljnije redovno su vršene analize krvi, na osnovu kojih je zaključeno da je kod osoba, koji su koristili maslinovo ulje, nađena povećana količina serotonina, koji je odgovoran za osećaj zasićenosti.

Prema ovim nemačkim i austrijskim istraživačima, za povećanje serotonina je odgovorno jedno aromatično jedinjenje maslinovog ulja, koje se ne može naći u drugim mastima i uljima.
Kako bi se potvrdili rezultati dobijeni prvim istraživanjima, bilo je potrebno ponoviti eksperiment. Ovog puta su ispitanici trebali da stavljaju samo ovo aromatično jedinjenje u jogurt. Dobijeni rezultati su još jednom potvrdili činjenicu da jedinjenje, koje se dobija iz maslinovog ulja, izaziva osećaj zasićenosti, pa samim tim smanjuje dnevni unos kalorija za 200 kalorija.

Ovo otkriće se može smatrati zaista revolucionarnim u oblasti prehrambene industrije, jer će se na ovakav način omogućiti pravljenje dijetetskih proizvoda, koji će biti zdravi i sastavljeni od prirodnih komponenti. Njihovo delovanje bi se ostvarivalo pomoću mirisnih aroma (koji imaju naučno dokazani uticaj na sistem za varenje), pa bi se na ovakav način postizali željeni rezultati, samo upotrebom terapije aromama maslinovog ulja, bez da se ljudi podvrgavaju raznim hirurškim operacijama.

Preparati od masline su veoma rasprostranjeni i u kozmetičkoj industriji.
Kako u današnjem savremenom svetu sve više postaju popularni prirodni preparati, sve se više prave i koriste sapuni od organskih komponenti. Tu stupa na scenu maslinovo ulje. Kada se prave ovakvi sapuni, najbolje je koristiti kvalitetne komponente. Ovi sapuni su idealni za sve one, koji nisu ljubitelji preterano jakih mirisa. Takođe su veoma pogodni za lečenje ekcema, imaju hidrirajući efekat i bogati su antioksidansima.

Upotreba maslinovog ulja je zaista mnogostruka. Njegova lekovitost se ispoljava na svim poljima života, pa prema tome treba ga što više upotrebljavati, kako bi se sam život čoveka učinio kvalitetnijim.

Izvor: http://zenskiparfemi.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply