čaj-sa-limunom

Tokom zime imuni sistem čoveka suočava se sa brojnim negativnim uticajima spolja. Hladnoća, suv vazduh i čest kontakt sa virusima mogu dovesti do slabljenja imuniteta. Zato je veoma važno da naše telo na adekvatan način pripremimo za najhladnije godišnje doba.

Za podizanje imuniteta pred zimu i čišnjenje organizma od štetnih materija od velikog značaja je detoksikacija – metoda jačanja organizma čoveka o kojoj se sve više piše i govori. Evo zašto je detoksikacija važna baš pred zimu i kako vam ona može pomoći da ostanete zdravi i puni energije, čak i kada je sezona virusa u punom jeku.

čaj-na-tacni

Zašto je važno izbaciti toksine iz organizma?

Detoksikacija pred zimu je važna iz više razloga. Ona doprinosi jačanju imuniteta, boljem varenju i energetskom balansu. Sva tri pobrojana faktora utiču na to da naše telo dobro funkcioniše u uslovima kada je spoljašnja temperatura znatno niža od prosečne i kada je sezona virusa.

Jačanje imunog sistema i smanjenje upalnih procesa

O važnosti podizanja i očuvanja imuniteta u zimskom periodu često se govori, kako u medijima tako i u stručnoj javnosti. Pritom, često se naglašava da toksini mogu oslabiti odbrambeni sistem našeg organizma, čineći da bude podložniji prehladama, gripu i raznim drugim stanjima. Eliminacija toksina, odnosno detoksikacija, pomaže telu da se oslobodi štetnih materija, ojača i lakše suprotstavi svim negativnom uticajima tokom zime.

Osim toga, detoksikacijom možete ublažiti upalne procese, što je posebno značajno ako se uzme u obzir da su upale u organizmu često povezane sa autoimunim bolestima i raznim drugim zdravstvenim problemima.

Bolje varenje

Varenje omogućava telu da apsorbuje hranljive materije iz namirnica koje konzumiramo. Ukoliko organizam ne vari hranu na pravi način i ako hrana koju jedemo nije zdrava, više toksina se taloži u telu. To znači da moramo da biramo šta jedemo ali i da se pravilno hidriramo kako bismo omogućili organizmu da lakše izbaci štetne materije koje smo uneli u njega.

Različite tečnosti, poput čajeva i napitaka od ceđenog vođa i povrća mogu biti dobar izbor, ali je za dobru hidriranost tela najbolja voda. Ona lako spira zidove creva i izbacuje štetne materije dok u isto vreme revitalizuje organizam.

A ako se u vodu doda zeolit onda će čišćenje vašeg organizma biti još efikasnije. Zeolit pomaže u eliminaciji toksina iz tela tako što ih vezuje za sebe i na taj način omogućava da se lakše izluče iz organizma. Ovaj prirodni mineral je odličan i za regulisanje pH vrednosti želudca i creva, što je ključno za pravilno varenje. Neutralna pH vrednost za posledicu ima i bolju apsorbciju hranljivih materija iz namirnica, tako da su prednosti upotrebe zeolita brojne.

Energetska ravnoteža

Ako se osećate umorno i bez energije, jedan od uzroka takvog stanja može biti i prevelika količina toksičnih materija koje su se vremenom nataložile u vašem telu. Toksini se mogu nakupiti usled loše ishrane, konzumiranja alkohola i duvana ili jednostavno zbog nezdrave sredine u kojoj čovek živi, poput velikih gradova u kojima je vazduh zagađen. Detoksikacija će vam pomoći da telu vratite energiju i da se pripremite za zimu koja sledi.

Koje namirnice i napitke koristiti za zimsku detoksikaciju?

Ishrana je jedan od ključnih komponenti procesa detoksikacije. U svrhu čišćenja organizma mogu vam pomoći sezonske namirnice, ali i provereni i bezbedni dijetetski suplementi. Sezonsko voće i povrće vam omogućava da iz organizma na prirodan način eliminišete toksine. Sa druge strane, dijetetski suplementi imaju dobro izbalansiranu formulu minerala i vitamina, pa nećete morati da konzumirate one vrste voća i povrća koje vam baš i nisu omiljene.

Evo nekoliko osnovnih namirnica i napitaka koje treba da uvrstite u redovan jelovnik kako biste lakše izbacili toksine iz organizma.

Sezonsko voće

Pre svega, treba konzumirati citruse. Limun, pomorandža i grejpfrut su nezaobilazne namirnice u mnogim programima detoksikacije. Citrusi su bogati hranljivim sastojcima uključujući vitamine A, C i B, biotin, kalijum i vlakna. Enzimi prisutni u grejpfrutu i drugim citrusima razgrađuju masti, pa ako imate problema sa kilogramima mogu vam biti od pomoći da smršate.

Još jedna sjajna namirnica za detoksikaciju je avokado. Ovo tropsko voće prepuno je antioksidanata koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala, a sa preko 20 različitih vitamina i minerala u svom sastavu između ostalog smanjuje i rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja.

brokoli-čorba

Sezonsko povrće

Od povrća, kraljica jeseni i zime je svakako cvekla. Sadrži betain i pektin koji čisti toksine iz organizma a posebno iz jetre. Pored toga, cvekla je odlična za snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje srčanih bolesti, raznih upala, kao i za jačanje imunog sistema.

Od kupusnjača, tu su kelj, brokoli, karfiol, keleraba i kupus. Kelj na primer, sadrži sumpor koji potpomaže proces detoksikacije organizma. Osim što pomaže u eliminaciji toksina, ovo povrće prepuno je aminokiselina i odličan je izbor za one koji imaju problema sa povišenim holesterolom i krvnim pritiskom.

Prirodni sezonski napici

Čajevi su svakako napici koje najviše konzumiramo tokom hladnih zimskih dana. Tada posebno prijaju našem organizmu, ali je preporuka lekara da ih koristimo tokom cele godine a ne samo zimi. Kada je u pitanju čišćenje organizma od toksina, preporučuju se zeleni, čaj od đumbira, limuna i meda ili čaj od mente.

Što se tiče prirodnih sokova, možete sami pripremiti sok od nara i cvekle namirnice koje su i u ajurvedi poznate po svojim blagotvornim svojstvima čišćenja i detoksikacije organizma. Sok od đumbira, pomorandže i šargarepe je takođe odličan izbor. Kombinacija bogata vitaminima i antiinflamatornim jedinjenjima koja ne samo da pomaže u jačanju imuniteta već je odlična i za varenje, eliminiše nadimanje i grčeve u stomaku. A ako volite smuti, onda možete kombinovati spanać, šargarepu i jabuke.

Kako se pripremiti za detoksikaciju?

Pre nego što krenete sa procesom izbacivanja toksina iz tela važno je da se dobro pripremite. Počnite od toga što ćete definisati svoje ciljeve. To znači da odlučite da li želite samo da se oslobodite toksina, da pritom smršate ili jednostavno da poboljšate vaše opšte zdravlje?

Zatim, odaberite vreme kada ćete početi sa detoksikacijom. Idealno bi bilo da to bude par nedelja pre početka zime i hladnih dana. Na taj način će vaš organizam imati dovoljno vremena da se navikne na nov režim ishrane, ali i na nove životne navike.

Osim toga, dobro bi bilo da potražite i stručno mišljenje. Ovo se posebno odnosi na ljude koji pate od visokog krvnog pritiska ili povišenog nivoa šećera u krvi. Njihova ishrana je već ograničena pa ne bi trebalo da izlaze iz okvira koji im je lekar već preporučio.

žena-prehlada

Nekoliko činjenica o detoksikaciji za koje možda niste znali

Ljudi često pogrešno shvataju pojam detoksikacije i nisu najbolje upoznati sa njenim ciljem. Evo nekoliko stvari koje možda niste znali o čišćenju organizma od toksina a mogle bi vam koristiti.

  • Iako gubitak težine može biti posledica detoksikacije, to nije njen glavni cilj. Oslobađanje tela od toksina i poboljšanje opšteg zdravlja je ono što se detoksikacijom postiže.
  • Kratkotrajni programi detoksikacije često nisu dovoljni. Da biste se oslobodili toksina i održali organizam čistim, morate promeniti način života. To je dugotrajan proces. Moraćete da u ishranu uvrstite zdrave namirnice, promenite navike koje se tiču fizičke aktivnosti i smanjite stres.
  • Postoje različiti programi detoksikacije. Prvi se fokusiraju na ishranu dok se drugi baziraju na fizičkoj aktivnosti. Treća grupa programa za detoksikaciju je zasnovana na kombinaciji prethodna dva modela i takvi programi su najsveobuhvatniji. Ipak, najbolje je odabrati onaj model koji najviše odgovara vašim potrebama.
  • Detoksikacija u jako retkim slučajevima može imati nuspojave, poput glavobolje, umora ili promena u varenju hrane. Ove neprijatne promene brzo prolaze, u roku od par dana.

Detoksikacija pred zimu je korak ka jačanju vašeg imuniteta i priprema tela za sezonu virusa. Odabir pravih namirnica i promena životnih navika vam u mnogome mogu pomoći da se osećate snažno, puni energije i da budete spremni za zdravstvene izazove koje zima nosi sa sobom.