Opšte je poznato da hleb koji spada u ugljene hidrate najviše goji zbog čega ga često u mnogim dijetama uopšte nema. Dijeta bez ugljenih hidrata je jedan od primera takve metode za mršavljenje jer ovde smete sve sem ugljenih hidrata da koristite. Tvorac ove dijete je dr. Atkins zbog čega se ova dijeta zove i Atkinsova dijeta i veoma je popularna u svetu. Mnoge Holivudske dive su nakon trudnoća gubile kilograme uz ovu dijetu i to baš iz razloga jer se uz nju brzo mršavi. U narednim redovima pročitajte koje su osnove dijete bez ugljenih hidrata i koje su prednosti iste.

Dijeta bez ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati najviše goje, u njih spadaju hleb, krompir, pirinač i druge namirnice o kojima će detaljnije biti reč u narednim pasusima. Osnovu dijete bez ugljenih hidrata čine proteini odnosno sve vrste mesa. Poenta ove dijete bez ugljenih hidrata je da telo samo počne da troši naslage masti odnosno sala a to se postiže upravo izbacivanjem ugljenih hidrata iz ishrane.

U osnovi, ne smete naglo da prekinete sa ugljenim hidratima, smanjite unos na 15 do 20 grama dnevno. S duge strane gledajte da pojačate unos proteina na kojima se ova dijeta i zasniva.

Dovoljna je jedna greška: Zalogaj hleba i zbunićete organizam koji će u tom trenutku prestati da topi kilograme, tako da je bitno strogo pridržavanje pravila. Od voća nije ništa dozvoljeno jer ono sadrži dosta šećera.

Cilj dijete bez ugljenih hidrata je topljenje masti i ubrzavanje metabolizma zbog čega se ova dijeta preporučuje osobama sa ekstremno prekomernom telesnom težinom.

ishrana bez ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati i gojenje

Da li ste se ikada zapitali kako tačno ugljeni hidrate goje? Svi znamo da hleb nije poželjno da se jede ali obično nije samo u hlebu problem, ima tu još dosta problematičnih ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati su za telo osnovno gorivo koje telo skladišti u rezerve koje se pretvaraju u glukozu. Jeste da vam oni daju mnogo energije, više od proteina koji hrane mišiće ali isto tako i goje. Kada telo iskoristi onoliko glukoze koliko mu je potrebno, ostatak se skladišti tj drugim rečima se pretvara u masti i tako se gojite.

Dijeta bez ugljenih hidrata i šećera prednosti

Ova dijeta je jedna od najpopularnijih u svetu što automatski podrazumeva da se uz nju vezuje gomila prednosti. Navešćemo samo neke od njih: Dijeta bez ugljenih hidrata vam omogućava brz gubitak kilograma i odlična je za skidanje velikih naslaga sala. Takođe, jedna od većih prednosti je to što nikada nećete biti gladni jer jedete u neograničenim količinama. Za razliku od skoro svake dijete, ovde fizička aktivnost nije potrebna a svakako dolazi do promene metabolizma jer između ostalog ne unosite ni šećer a ni hleb. Možda velika prednost za zaposlene koji nemaju vremena da spremaju hranu je ta što možete kombinovati jelovnik kako hoćete, bitno je samo da se klonite ugljenih hidrata. Ova dijeta takođe snižava nivo šećera u krvi što znači da u slučaju da ste dijabetičar, pre dijete porazgovarajte sa vašim lekarom.

Dijeta bez ugljenih hidrata primer jelovnika

Jelovnik dijete bez ugljenih hidrata je i više nego prost, možete ga kombinovati kako vi želite sve dok se pridržavate osnovnih pravila.

U jelovniku bi trebalo da vam se nađu: sve vrste mesa (piletina, junetina, riba) osim pohovanih i prerađenih poput viršli i suhomesnatih proizvoda. Takođe, u jelovniku bi trebalo da vam se nađu jaja i sve vrste povrća osim graška i krompira.

Uz ovo smete da konzumirate salate dok što se tiče pića smete da pijete samo ona koja su bez šećera. Možete od začina i preliva da koristite na primer so, majonez, senf, biber i slično.

Trudite se da jedete više puta, najmanje tri obroka dnevno bi trebalo da imate. Obratite pažnju samo na ugljene hidrate jer ih ima i u mlečnim proizvodima kao i u proizvodima koji sadrže žitarice. Oni su strogo zabranjeni.

Navešćemo vam jedan primer jelovnika:

Doručak: Omlet sa pečurkama na puteru i zelena salata
Ručak: Piletina na žaru uz čorbu ili supu. Uz ovo možete uzeti neku salatu
Večera: Riba na žaru i salata

Namirnice bez ugljenih hidrata

Ima zaista dosta namirnica koje ne sadrže ugljene hidrate što je jako bitno jer vam dijeta nikada neće postati jednolična i dosadna. U namirnice bez ugljenih hidrata spadaju sve vrste mesa, riba (može i ona u konzervi), jaja u bukvalno svim oblicima, zatim povrće (pomenuli smo da krompir i grašak ne smeju da se jedu). Od pića možete u prvih 6 dana da pijete vodu, limunadu, kafu bez šećera dok posle 6.dana možete popiti čašu belog vina (ima manje kalorija od crnog).

Hrana sa malo ugljenih hidrata

Iako ih svi izbacuju iz ishrane nisu svi ugljeni hidrati loši, postoje i hrana sa malo ugljenih hidrata a to su tzv zdravi ugljeni hidrati.Ipak, tokom ove dijete oni nisu dozvolejni ali nije na odmet da znate za ubuduće.

Pa tako na primer u hranu sa malo ugljenih hidrata spadaju integralne žitarice kao i integralno brašno. Umesto da pojedete pečeni krompir, uzmite ječam ili pšenicu koja isto spada u zdrave ugljene hidrate.

Ako vam se baš jede testenina, uzmite bolje integralnu a ako vam se pije mleko, od punomasnog je uvek bolje obrano.
Od kuvane hrane sa malo ugljenih hidrata bitno je izdvojiti pasulj koji je pun proteina.

hrana sa malo ugljenih hidrata

Dijeta bez ugljenih hidrata iskustva

Tokom ove dijete bez ugljenih hidrata morate uzimati neke vitamine u vidu tableta da ne bi došlo do ketoze, pokazala su iskustva. Ketoza je trenutak kada vam telo usled neuzimanja šećera i vitamina gubi energiju. Telo i dalje uspešno razlaže masti ali nema više energije za tako nešto, tvrde nutricionisti. Kako možete znati da vam je telo ušlo u ketozu? Prvi simptomi su mučnina, glavobolja i loš dah.

Mnoga iskustva govore da je ova dijeta nezdrava odnosno da nije dobro da se dugo drži baš zbog ketoze ali i zbog toga jer telu treba bar malo ugljenih hidrata. Čak mnogi stručnjaci savetuju da je bolje pokušati sa nekom dijetom u kojoj se unose sve namirnice ali u ograničenim količinama.

Takođe, napomenuli smo da pred počinjanje dijete postepeno krenete da smajujete unos ugljenih hidrata. Mnogi koji su u ovu dijetu uleteli brzo, imali su loše iskustvo jer su osećali vrtoglavicu, slabost, umor a nije isključeno da se zbog šokiranja organizma javi i zatvor. Ovu dijetu možete držati koliko smatrate da je potrebno, ali nemojte preterivati jer prema iskustvima drugih ona ne spade u jednu od najzdravijih. Bitno je da pratite i slušate svoje telo, pa ukoliko vam prija, nastavite do cilja kojeg ste sebi zacrtali.