Među brojnim dijetama koje „obećavaju“ brzi gubitak kilograma se nalazi i dijeta sa dvopekom i narandžama, koja se naročito preporučuje zbog svoje efikasnosti. Naime, radi se o tome da svako ko se u potpunosti pridržava ove, doduše ni malo lagane dijete, može da za dve nedelje izgubi čak 10 kilograma. Naravno, to je sve individualno, ali je neosporna činjenica da ona ima vrlo dobra učinak, ali uz uslov da se maksimalno pridržavate svih pravila.

Dvopek dijeta sa narandžama pravila

Kada je u pitanju dvopek dijeta sa narandžama, pravila nisu naročito komplokovana, ali je vrlo važno naglasiti da je neophodno pridržavati ih se do u detalje, ukoliko želite da osetite njene pozitivne efekte.

Na prvom mestu, kao uostalom i u svakoj dijeti, nije dozvoljeno unositi alkoholne i gazirane napitke. Podrazumeva se, takođe da je vrlo važno poštovati sve navedeno, te da se ni u kom slučaju ne preporučuje izbegavati ma koju od navedenih namirnica, osim ako ne postoje opravdani razlozi za to, a u smislu alergije.

Isto tako se podrazumeva i da je neophodno unositi dovoljnu količinu tečnosti, to jest obične vode.
So bi valjalo izbegavati, a sve namirnice možete da začinite „Biozačinom“ ili „Vegetom“, te da koristite osušene biljke, ali umereno. Naravno, šećer u svakom obliku ni u kom slučaju nije dozvoljeno unositi.

dijeta sa narandzama

Dijeta sa narandžama i dvopekom 15 dana

Mada se za ovu dijetu češće sreće naziv samo dvopek dijeta, neko je naziva i dijeta sa narandžama i dvopekom. Ona traje 5 dana, a za adekvatan efekat se savetuje držati tri ciklusa, pa se neretko sreće i dijeta sa narandžama i dvopekom 15 dana, kao njen pun naziv.

Nebitno kako je zovete, tek je neosporna činjenica da ona ima u najvećem broju slučajeva vrlo pozitivne efekte, a uz uslov da se pridržavate apsolutno svih pravila.

Da biste bili sigurni da ova dijeta ima pozitivne efekte, odnosno da biste održali postignutu kilažu, vrlo je važno da se po prestanku dijete ne prejedate, te da svakako korigujete ishranu. Takođe, opšta je preporuka da jednom nedeljno, po završetku dijete, pribegavate čišćenju organizma, te da tog dana za doručak konzumirate samo 250 mililitara razblaženog limunovog soka, bez dodatog šećera, a za ručak da pojedete samo jedan dvopek i jednu jabuku. Večera ovog dana podrazumeva jedan dvopek, jedno kuvano jaje i jedan paradajz ili čašu soka od paradajza.

Dvopek kalorije

Možda zvuči čudno, uzevši u obzir da se upravo dvopek preporučuje za ovu dijetu, ali činjenica je da on ima mnogo više kalorija nego običan hleb. Tako na primer, dvopek kalorije za količinu od 100 grama iznose 350, dok je u istoj količini običnog belog hleba ukupno 230 kalorija.

dijeta sa narandzama i dvopekom

Dvopek dijeta sa narandžama jelovnik

Najvažnije što treba da zna svako koga zanima dvopek dijeta sa narandžama, jelovnik je prilično jednostavan i podrazumeva da poštujete sve što je u njemu navedeno. Uz to, doručak je svih 5 dana istovetan i sastoji se od 1 dvopeka, 1 narandže i 1 šolje nezaslađenog biljnog čaja ili nezaslađene kafe.

Prvog dana za ručak treba da pored jedne narandže, pojedete i 1 jaje (kuvano) i 1 čašu kisele pavlake (po mogućstvu sa manjim procentom masnoće), a za večeru bi trebalo da pojedete 2 dvopeka, 2 kuvana jajeta i 2 sveža paradajza, te 1 krastavac ili malo zelene salate. Ukoliko nije sezona paradajza, možete i da popijete 200 mililitara soka od ovog povrća.

Ručak drugog dana je isti kao prvoga, samo uz dodatak 2 dvopeka, a večera se sastoji od jedne pomorandže, jednog dvopeka, 125 grama junećeg mesa (pečenog ili kuvanog) i 1 paradajza, te šolje nezaslađene kafe ili nezaslađenog biljnog čaja.

Ručak za treći dan podrazumeva takođe uobičajeno (kuvano jaje, pavlaka i pomorandža), uz dodatak 2 sveža krastavca ili malo zelene salate, te po želji čaj ili kafu, naravno nezaslađene. Večeru čine po dvopek i pomorandža, 125 grama pečenog mlevenog mesa (bez ulja) i šolja nezaslađenog napitka po želji, to jest biljnog čaja ili kafe.
Pretposlednjeg dana za ručak jedete 1 dvopek, 1 svež paradajz, odnosno 200 mililitara kuvanog paradajza i 125 grama sira (kravljeg, sa manje masti), a večera se sastoji od 2 sveža paradajza, jednog dvopeka, te 125 grama mlevenog mesa (pečenog) i jedne jabuke.

Za poslednji dan dvopek dijeta sa narandžama, jelovnik predviđa za ručak 1 dvopek, 1 paradajz i 200 grama kuvanog ili pečenog mesa, odnosno ribe (po želji). Večera poslednjeg dana se sastoji od jednog kuvanog jajeta, jednog paradajza i 500 grama kuvanog povrća po želji (krompir, šargarepa, boranija, grašak i drugo).

Dvopek dijeta sa narandžama iskustva i rezultati

Ako vas zanima dvopek dijeta sa narandžama, iskustva i rezultati su u većini slučajeva pozitivni što se tiče stvranog gubitka kilograma. Međutim, ono što je nezgodno kod ove, kao i kod svake druge dijete jeste što je prilično rigorozna i što se kilogrami relativno brzo vraćaju, osim ako se ne pridržavate pravila da jednom nedeljno imate dan za čišćenje, kao što je navedeno u tekstu.