U tradicionalnoj medicini su se čaj i tinktura od biljke dimnjača upotrebljavali kao sredstvo za jačanje, da se pospeši razmena materija, kod bolesti žuči i jetre, pa je narod dimnjaču i prozvao “trava od žutice”.

Lekovita biljka sadrži oko 1% benzilizohinolinskih alkaloida (protopin, sinaktin, fumarilin i dr.), flavonske glikozide, derivate kafene kiseline, sluz i druge sastojke. Deluje blago spazmolitično (opušta grčeve glatke muskulature digestivnog trakta), protivupalno i reguliše lučenje žuči.

Unašem narodu dimnjaču (Fumaria officinalis), iz porodice Fumariaceae još zovu i trava od žutice, što već ukazuje u koje svrhe se koristila. Ovu nežnu jednogodišnju biljku sa žiličastim korenom, razgranatom, često poleglom stabljikom i obraslim perastim listovima preporučivao je još rimski lekar Galen u 2. veku p. n. e. u slučaju tegoba sa jetrom.

Cvetovi dimnjače su sitni, ružičasti, ali im se boja kreće i do zagasito crvene, i udruženi u grozdaste cvasti. Raste po njivama, pored puteva, na kamenjarima, pašnjacima…
Sakuplja se cela biljka za vreme cvetanja, koren odseca, a ostatak suši u tankom sloju na promaji u hladu, a kao biljna lekovita sirovina upotrebljava se nadzemni deo bioljke u cvatu ( Fumariae herba ).

Utradicionalnoj medicini su se čaj i tinktura od biljke dimnjača upotrebljavali kao sredstvo za jačanje, da pospeše razmenu materija, kod bolesti žuči i jetre, čira na želucu, zatvora, kao diuretik i za podsticanje izlučivanja mokraće i znoja. Svež sok od biljke dimnjača koristio se kod hroničnih bolesti stomaka i jetre, a spolja za mazanje u slučaju lišajeva, ekcema, osipa i drugih kožnih bolesti. U narodnoj medicini Rusije sok isceden iz sveže biljke upotrebljavao se kod hemoroidalnih i drugih krvarenja, posle dugotrajnih groznica i drugih iscrpljujućih bolesti. Upotrebljavala se dimnjača i kao rana prolećna salata, zajedno sa drugim gorkim zelenim biljkama…

U savremenoj fitoterapiji dimnjača se upotrebljava da ublaži tegobe u gastrointestinalnom traktu, žuči i žučnim putevima. Preporučena srednja dnevna doza je 6 g lekovite sirovine, ili odgovarajuća količina preparata.

RECEPTI

Čaj od dimnjače l

– 1-2 usitnjene biljne sirovine prelijte sa 2 šolje hladne vode, ostavite preko noći, procedite, pa pijte po 1 solju čaja 1/2 sata pre jela

Čaj od dimnjače II

– 1-2 kašike usitnjene biljne sirovine prelijte 1 šoljom vrele vode, ostavite 10 minuta, procedite i pijte po 1 solju čaja Vi sata pre jela.

PO PROFESORU TUCAKOVU

Za bolje varenje

– pomešajte po 20 g dimnjače, nane, anisa, korena sapunjače i sladića, pa 1 kašiku mešavine poparite sa 200 g ključale vode, ostavite Vi sata i pijte pre doručka
Kod zapaljenja žučne kese.

– pomešajte 40 g trave ive i po 10 g maslačka, vodopije, dimnjače i kičice, pa 3 kašike prelijte’ sa Vi litre ključale vode, ostavite 8 sati, procedite i pijte po 1 čašu 3x dnevno, nezaslađeno, 1/2 sata pre jela.

Napomena dimnjača sadrži alkaloide, pa ne bi trebalo da se upotrebljava za vreme trudnoće i dojenja, ne preporučuju se ni uzimanje većih količina, niti tokom dužeg vremenskog perioda, jer može da prouzrokuje trovanje (po nekim autorima ne preporučuje se upotreba duže od 8-10 dana).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply