Ako imate terasu u polusenci, dipladenija – puzavica prekrasnog tamnozelenog lišća i bogatog cvata, idealna je za prekrivanje ograde i rešetke. Grane dipladenije, puzavice koja potiče iz tropskih predela Južne Amerike, dostižu i pet metara dužine. Ovaj rod obuhvata 120 vrsta, od kojih su neke poznate pod imenom Mandevilla. Počinje da cveta u kasno proleće i formira pupoljke sve do jeseni; rast joj je brz i idealna je za prekrivanje ograde ili zidova izloženih suncu nekoliko sati na dan. Lepo će se uklapati u žardinijerama sa drugim većim biljkama o koje će se penjati i popunjavati ih svojim cvetom. Ukoliko se ostavi da prezimi na terasi, treba joj zaštititi bazu od niskih temperatura slamom ili gustim platnom. Svakog proleća ponovo počinje da buja još lepša i jača nego ranije.

dipladenija

Kako se uzgaja

Dipladenija se uzgaja ponajviše u saksiji, kao sobna biljka, ali tokom letnje sezone može se izneti na terasu pod uslovom da nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti i vetru; u septembru je unesite u zatvoreno, u osvetljen i zagrejan prostor. U garden centrima mogu se naći primerci koji su veoma gustog i patuljastog rasta, što je rezultat ciljanog podrezivanja biljke.

Veoma je važno znati da je dipladenija toksična (ako se proguta)! Ukoliko u kući držite kućne ljubimce ili imate malu decu, stavite je van njihovog domašaja da biste izbegli neželjene kontakte. Kada je presađujete, koristite rukavice da se ne bi desile alergijske reakcije.

Počev od proleća, pa tokom celog leta, dipladeniju obilno snabdevajte vodom (zemlja uvek mora da bude vlažna), i na svakih 10-15 dana prilikom zalivanja dodajte đubrivo za cvetnice. Nakon cvata smanjite količinu vode, a tokom zimske pauze svedite je na minimum. Obratite pažnju na eventualnu pojavu crvenog pauka što se manifestuje tačkicama i požutelim listovima; intervenišite protiv ovog parazita sredstvom koje ćete pronaći u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Truljenje korena takođe je problem s kojim se suočava ova lepa biljka: vodite računa da se voda u saksiji ne zadržava dugo, koristite adekvatnu zemlju i pobrinite se za drenažu u vidu sloja lomljenog crepa ili peska, koji ćete staviti na dno saksije.

Uprkos tome što potiče iz tropskih predela, dipladenija može da podnese temperaturu i ispod 7°C, ali najbolje će se razvijati ako se uzgaja na 18°C, uz povišenu vlažnost vazduha.

Prilikom zalivanja, nemojte koristiti vodu iz česme ukoliko nije sobne temperature; dodajte kašiku sirćeta na svaki litar vode da biste suzbili kamenac.

Položaj na direktnom suncu neophodan je kada je hladnije, ali leti dipladenija ne podnosi sunčeve zrake; od proleća pa sve do jeseni pogoduje joj toplota, ali u periodu zimskog odmora svežiji ambijent (12-15 °C) pospešuje njeno cvetanje. Dipladenija zahteva redovno zalivanje tako da zemlja uvek bude pomalo vlažna; tokom razvoja potrebno je da se u okruženju biljke održava dobar nivo vlažnosti, a to ćete postići tako što ćete ispod saksije staviti veći podmetač s nakvašenim šljunkom.

Saznajte više>>>  Najbolji saveti za gajenje dipladenije (mandevile)

Razmnožite je

Novu biljku najlakše ćete dobiti pomoću pelcera. U proleće ili leto odsecite grančice s bočnim izdancima i uklonite listove koji su pri dnu stabljike. Napravite mešavinu od pola treseta i pola agroperlita, koja treba uvek da bude vlažna. Zabodite pelcere i sačekajte nekoliko nedelja. Kada izbiju prvi listići, presadite je u saksiju prečnika 12-14 cm u supstrat koji sadrži 1/3 zemlje i 2/3 treseta. Obložite biljke providnim najlonom tako da napravite staklenu baštu da bi nove mladice rasle u idealnom ambijentu, na temperaturi od 22 do 24°C. Ne zaboravite da redovno dohranjujete biljčice koristeći đubrivo s odloženom apsorpcijom.

1. Isecite grančice s bočnim izdancima.

2. Uklonite listove sa dna stabljike.

3. Zabodite pelcer u mešavinu treseta i agroperlita.

4. Napravite malu staklenu baštu pomoću najlon kese.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply