Dispneja ili otežano disanje se odnosi na respiratorni distres koji se manifestuje kao osećaj nedostatka vazduha u plućima. Drugi simptomi do kojih ovo stanje može dovesti uključuju: smanjen nivo kiseonika, vrtoglavicu, mučninu i anksioznost.

Teško disanje se može javiti i tokom fizičkog napora. Normalno je da nakon što ste imali značajan fizički napor, disanje postaje teže. Teški pušači i osobe sa kardiovaskularnim i/ili plućnim bolestima imaju veće šanse da iskuse otežano disanje, kratak dah i probleme sa disanjem prilikom izvođenja najmanjeg fizičkog napora.

Otežano disanje – mogući uzroci:

Dispneja može proizaći iz različitih uzroka. Spoljni faktori poput nedostatka kiseonika uzrokovan velikom izlaganju toksičnim gasovima ili ulazak stranog tela u disajne puteve mogu da izazovu teško disanje. Pored toga, psihološki faktori, kao što su sindrom hiperventilacije, mogu takođe da otežaju disanje. Oni koji su najviše pogođeni respiratornim problemima organskog porekla su pušači i osobe sa oboljenjima srca i pluća.

tesko disanje

Bolesti koje se mogu navesti kao čest uzrok respiratornih problema i koje izazivaju otežano disanje su navedene u nastavku.

Plućne bolesti kao što su:

– bronhijalna astma

– akutni bronhitis

– hronični bronhitis

– hronični opstruktivni bronhitis

– hronična opstruktivna bolest pluća

– emfizem

– upala pluća

– plućna fibroza

– sarkoidoza

– pneumokonioza

– edem pluća

– plućna embolija

– tumori pluća

– bronhiektazija

– pneumotoraks

Kardiovaskularne bolesti kao što su, na primer, sledeće:

– otkazivanje rada srca

– kardiokoronarna bolest

– urođene bolesti srčanih zalistaka

– zapaljenje miokarda i perikarda (miokarditis i perikarditis)

– miokardiopatije

– poremećaj srčanog ritma (aritmije)

– srčani tumori

Infektivne bolesti kao što su:

– infekcija gornjih disajnih puteva (prehlada)

– grip

– difterija

– pertuzis (veliki kašalj)

– bronhiolitis

– sapi (stenoza grkljana i dušnika)

– tuberkuloza

Saznajte više>>>  Lekovi za kratak dah i otežano disanje

Bolesti grkljana i dušnika, na primer:

– upala epiglotisa (epiglotitis)

– upala larinksa (laringitis)

– upala dušnika (traheitis)

– tumori larinksa

– trahealna stenoza

– trahealni tumori

Bolesti pleure,zida grudnog koša i respiratornih mišića kao što su:

– teška kifoskolioza

– bilateralna dijafragmatična paraliza

– pleuritis

-pleuralni izliv

Pored navedenih uzroka, dispneja ili otežano disanje može biti izazvana i alergijama, neurološkim oboljenjima (koja utiču na respiratorni centar u mozgu), problemima sleep apneje, hipertrofičnim adenoidima i krajnicima, bolestima jednjaka i strumom (bolesti štitaste žlezde).

Lečenje

Tretiranje otežanog disanja zavisi od konkretnog slučaja. U slučaju bronhijalne astme, koriste se dve grupe posebno efikasnih lekova: antiinflamatorni lekovi (kao što su kortikosteroidi) i bronhijalni dilatatori (poput beta-2 adrenergičkih receptora). U slučaju akutnog bakterijskog bronhitisa, pneumonije i apscesa pluća – antibiotici su tretman izbora. Ako postoje tumori u disajnim putevima ili plućima, postoje specifični tretmani: operacija, hemoterapija i radioterapija.

Generalno, preporučuje se da ostavite pušenje, pogotovo kada doživljavate teško disanje koje morate da izlečite. Pored toga, morate voditi računa da izbegavate boravke na mestima gde mnogi ljudi puši, dakle, budite što dalje od zadimljenih mesta. U slučaju teškoće disanja tokom noći (stanje pod nazivom ortopneja, simptom koji se javlja uglavnom kod određenih uslova srca), preporučljivo je da spavate sa nekoliko jastuka postavljenih ispod gornjeg dela tela.

Lekar bi trebalo da utvrdi da li dobijanje dodatnog kiseonika može biti od pomoći kao jedan od tretmana za otežano disanje.

Ostaviti pušenje nije lako, ali je moguće. Odlučiti je prvi korak! Postoji brojni načini uz pomoć kojih možete da se zauvek rešite ove ružne i nezdrave navike, bolesti zavisnosti. Konsultujte se sa svojim lekarom i njegovi saveti će učiniti da ostavite pušenje lakše.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply