Čaj od divizme jedan je od najboljih prirodnih lekova kod zapaljenja disajnih puteva, promuklosti, bronhitisa i “magarećeg kašlja”, a suvo lišće i cvetovi mogu da se smrve u prah i tako ušmrkavaju!

Iako izuzetno atraktivnog izgleda, u našim baštama je nepravedno zapostavljena biljka divizma (Verbascum thapsus L.) koja je u helenskoj mitologiji imala magičnu moć. Tim cvetom se Odisej zaštitio od čarobnice Kirke, u doba Rimljana smela je da se bere samo ako se pritom izgovaraju magične reči, a hrišćani su osveštanim buketićima divizme kadili kuće na Jovandan…

Divizma je o dvogodišnja biljka koja kod nas raste kao korov uz puteve i potoke, na suvom i osunčanom šumskom, peskovitom nom kamenitom zemljištu. Stabljika je uspravna i visoka do 2 m sa vrlo krupnim i jajasto duguljastim listovima. Gornji deo je gusto okićen krupnim žutim cvetovima, zbog kojih divizma u narodu zove još i „kraljevska sveca”.

Cvet i list divizme se beru tokom celog leta i na početku jeseni (sve dok biljka cveta) po suvom i sunčanom vremenu. Najbolje je oko podne, ili rano ujutru (čim rosa spadne), jer cvet već drugog dana opada.

Najlakše se bere tako što se ispod stabljike prostre čisto platno i štapićem blago udara po biljci tako da otpadnu samo krunični listići sa prašnicima. Cvetovi divizme bi trebalo da se suše u tankom sloju i na prozračnom mestu da bi očuvali žutu boju i lekovitu moć.Pošto suvi cvetovi lako povuku vlagu odmah posle sušenja trebalo bi da se stave u tegle, hermetički zatvore i čuvaju na tamnom mestu.

Čaj od cvetova divizme jedan je od najboljih prirodnih lekova osim u slučajevima zapaljenja disajnih puteva, promuklosti, kašlja i kod katara bronhija, bronhitisa i magarećeg kašlja.Divizma čaj pomaže i u lečenju astme, nervoze, srčane aritmije, grčeva u stomaku, bolova u želucu i neuralgija.

Divizma čaj u spoljnoj upotrebi pomaže kod zapaljenih i gnojnih rana, uboja, čireva i lišaja a isitnjeni i zgnječeni cvetovi, pomešani sa medom, hlade opekotine i izvlače bol.
Ako se šaka cvetova potopi u 1 litar rakije, služi za masažu kod gihta i reumatizma. Od svežih cvetova, stavljenih u teglu i na sunce, brzo će postati uljana tečnost koja je dobra za masažu, ali i za lečenje rana (nakapa se i ostavi da se osuši).
Suvo lišće i cvetovi mogu da se smrve u prah i tako ušmrkavaju, što je odlično sredstvo protiv prehlade.

Divizma u 100 g ima 10% šećera, 2,5% sluzi, saponina (najviše u semenu, zbog čega je i blago otrovno!), malo gume, žute boje krocetina, flavonoida, tanina i malo etarskog ulja.

Divizma čaj nije jedini lekoviti preparat od divizme, tu su i drugi provereni narodni recepti.

Ulje od divizme za reumu
sipajte u flašu (do polovine) sitno iseckane listove divizme, prelijte čistim maslinovim uljem, začepite vatom i ostavite 40 dana da odstoji na suncu

Divizma za bolji vid…
lagano poparite cvetove, zavijte u platnenu kesicu, ili maramicu i koristite kao oblog u slučaju upale očiju
…i sluh

sveže cvetove prelijte slatkim bademovim, ili maslinovim uljem i ostavite da odstoji na toplom mestu 4-6 nedelja
Ovim lekovitim uljem mažite oči 2-3 x dnevno da ojačate vid.
Gluvoću, ili slab sluh možete da popravite ako 3-5 kapi stavite u usnu školjku.

Divizma čaj za iskašljavanje

pomešajte po 25 g cveta divizme, belog i crnog sleza i podbela, pa 3 kašike smese prelijte sa 1/2 litra vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 1 sat
Procedite, zasladite medom i pijte divizma čaj topao po kašiku na svakih 2 sata.

Divizma čaj mešavina stišava uporan kašalj
u jednakim delovima pomešajte divizmu, zovu, koren belog sleza i list podbela i prelijte sa 200-300 g vrele vode.

Da ne grebe grlo
pre upotrebe čaj od divizme procedite kroz gusto platno, jer guste dlačica na cvetovima grebu grlo

Za rane i povrede
divizmu kuvajte 2 minuta u mleku i obložite bolno mesto

Leči jetru i slezinu
8-10 g cveta divizme prelijte sa 300 g vrele vode i pijte ovaj čaj 2 x dnevno po 1 šoljicu

Čaj od divizme sa mlekom
cvet divizme prelijte proključalim mlekom i pijte nekoliko puta dnevno, po 1 šoljicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply