Divlja gorušica ili strižuša pomaže kod upale grla, dušnika i promuklosti. Ublažava bolove kod kamena u žuči i bubrezima, pomaže kod bronhijalne astme i upale bešike…

Strižuša ili divlja gorušica se često smatra dosadnom korovskom biljkom, a narodna medicina je veliča kao savršen prirodni lek za grlo i glasne žice. Blagotvorna svojstva strižuše (Sisymbrum officinale) istraživao je u 18. veku poznati švedski prirodnjak Karl Line i objavio u svojim radovima.Strižuša je posebno bila popularna među francuskim pevačima, koji su od nje pravili napitak i konzumirali pred nastup i u pauzama između numera.Divlja gorušica je jednogodišnja biljka koja raste na bunjištima, pustim mestima i pored puteva. Visoka je do 70 cm, a pogled privlači malim žutim cvetovima koje formiraju grozdaste cvasti na izdancima.

Cveta od maja do jeseni, ima specifičan, oštar miris, a ukus gorak nalik senfu. Zato je u narodu zovu i divlja gorušica, ognjica, strižica, vrana nožica…

Lekovita je isključivo u svežem obliku, dok osušena gubi vredne sastojke i sprema se kao čaj. Travari savetuju da se bere cela, dok je u cvatu, iseče se 10-ak cm iznad zemlje. Od biljke se koristi sve, a uklone samo listovi koji su počeli da blede. Može da se skuplja i tokom jula i avgusta, kada se stvara plod. Najdelotvorniji sastojak je eterično ulje, mirozin i glikozid gorušičinog ulja. Dokazano je da povoljno deluje na srce.

Bez obzira na široku lepezu bolesti kod kojih pomaže, strižuša zauzima posebno mesto u lečenju promuklosti, suvog grla, kašlja, upale glasnih žica i dušnika, čak i bolova. Pomaže i da se izbaci sluz iz dušnika i ždrela.

Strižuša je delotvorna i kod katara disajnih organa, bronhijalne astme, upaljene bešike. Ublažava grčeve i bolove kod kamena u žuči i bubrezima. Izaziva lučenje želudačnog soka, pa time podstiče apetit.

ČAJ ZA PEVAČE OD STRIŽUŠE

Postoje dva načina pripreme čaja od strižuše, zavisno od toga kada se biljka bere. Takozvani “obični” se sprema od strižuše sakupljene u cvatu. Kašičica mešavine (cvet, list, stabljika) prelije se sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji najduže pet minuta. Zatim se procedi i pije u gutljajima. Može da se zasladi i medom, a za pravi efekat dnevno se piju tri do četiri šolje.

Ako se sakuplja u vreme formiranja ploda, 6 g izdrobljene cele biljke se prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 20 minuta. Kada postoji problem sa glasnim žicama, uz čaj se preporučuje i topla čorba od oljuštenog ječma ili toplo suvo grožđe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply