Divlja kruška (Pirus piraster) drvo, koje naraste do 15 m visine, sa razvijenom krunom i većinom uspravnim granama; ogranci imaju trnovite završetke. Listovi su jajoliki, nisu veliki, sa gornje strane su glatki i tamno zeleni, a sa donje bleđi. Cvetovi su beli sa izrazito crvenim prašnicima u sredini, grupisani po nekoliko na krajevima kratkih letorasta; cvetaju od kraja aprila do sredine maja. Plod divlje kruške je mnogo manji nego u gajene kruške, okruglast i kad sazri, žućkasto zelene je boje. Sazreva od septembra do oktobra.

Raste u retkim svetlijim šumama, naročito po ivicama šuma i po šumarcima, od pobrđa do srednjeg planinskog pojasa. Često se na jednom mestu nalazi više stabala. Plodovi divlje kruške su, i kad sazru, dosta tvrdi i opori, ali kad prezru, a naročito kad ugnjile, veoma su ukusni i slatki. Mogu se upotrebiti kao i drugo voće – presni ili na različite načine pripremljeni, a takođe se od njih mogu praviti kolači, mogu se mešati sa drugim hlebnim sirovinama za spremanje hleba i sl. Sa jednog drveta može da se nabere i do 30 kg plodova.

divlja kruska kao lek

Lekovita svojstva divlje kruške

Divlja kruška – zdravstvene koristi

Divlja kruška deluje kao diuretik, pa blagotvorno deluje na bubrege, kao i na osobe koje pate od visokog pritiska i gojaznosti.

Deluje preventivno i pomaže kod upale prostate i cistitisa, kao i upale bešike.

Neka istraživanja sugerišu da seme divlje kruške sadrži vitamin B17, koji se smatra super vitaminom koji pomaže u borbi protiv kancera.

Divlja kruška pomaže kod akutne dijareje.

Pošto ne deluje kao alergen, preporučuje se osobama koje pate od alergija.

Ima značajnu količinu vlakana, te pomaže kod konstipacije. Poboljšava zdravlje organa za varenje i debelog creva.

U kori divlje kruške ima 3-4 puta više antioksidanata, antiinflamatornih i antikancerogenih fitonutrijenata nego u plodu. Takođe, u koridivlje kruške se nalazi gotovo 50% ukupnih vlakana koje kruška sadrži.

Jedno veliko istraživanje rađeno samo na ženama je pokazalo da kruške, u kombinaciji sa jabukama, najbolje deluju u snižavanju dijabetesa tip 2.

Vlakna iz kruške vezuju sekundarnu žučnu kiselinu čije povećane vrednosti povećavaju rizik od raka debelog creva.

Cinaminska kiselina iz krušaka snižava rizik od raka želuca. Kruške, takođe, snižavaju rizik od raka jednjaka.

Vlakna iz kruške deluju i na snižavanje holesterola i smanjivanje rizika od dijabetesa tip 2.

Različiti fitonutrijenti, flavonoidi (kvercetin, kempferol itd.), epikatehin i antocijanini poboljšavaju osetljivost na insulin.

Poboljšava imunitet zbog raznovrsnog sastava antioksidanta.

Divlja kruška poboljšava zdravlje kostiju zbog brojnih minerala koje sadrži.

Održava zdrav nivo hemoglobina kod trudnica i pomaže u prevenciji neuroloških poremećaja ploda, zbog sadržaja gvožđa i folne kiseline.

Napitak od kore samonikle divlje kruške idealan je za čišćenje organizma i snižavanje nivoa šećera u krvi.

List divlje kruške pripremljen kao čaj blagotvorno deluje u lečenju upale bubrega, mokraćne bešike i protiv noćnog mokrenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply