Divlja ruža je široko rasprostranjena. Priča se da su je krstaši doneli iz Damaska. Verovatno je najopevaniji cvet, cvet ljubavi s kojim se identifikuje lepota devojke.

Ruža je simbol lepote, ljubavi, mladosti, zdravlja i svega što je uzvišeno i lepo. Ona je kraljica cveća i važna biljka u svakoj bašti, Danas postoji bezbroj recepata u kojima se koriste ruže, ružin sirup, ružino sirce, slatko od ruža, ružina vodica ili ratluk, žele i sulc, kandirane latice, kupke, etarsko ulje itd. Posebno je važan plod divlje ruže, šipurak ili šipak.

Divlja ruža – Rosa canina L. je žbun, povijenih ili uspravnih grana sa jakim bodljama. Listovi su
neparno perasti sa 5 do 7 testerasto nazubljenih listića. Cvetovi su u cvastima, redje pojedinačno, bledo ružičaste boje. Plod, šipak, zbirna orašica, 12 cm duga, široko ovalan, crven. Cveta u maju.
Plod se bere krajem leta, kad je šipak sjajno crven, pre nego što potpuno sazri. Odsecaju se vrh i baza ploda, pa se suši brzo, na suncu ili u sušarama za voće.
Divlja ruža je široko rasprostranjena, ima je svuda. Priča se da su je krstaši doneli iz Damaska. Ona je verovatno i najopevaniji cvet.

Sastav
Ruža ima tanine, voćne kiseline, pektine, šećere, vitamin C, karotin, u semenu masno ulje. Deluje kao tonik, kao vitaminska droga, blagi diuretik, čaj za uživanje, antiseptik.

Dejstvo
Koristi se i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Dečiji proliv leči se čajem od šipurka. Nazeb i reumatizam, takodje, a dobar je i za znojenje. Leči ispucale usne, čisti usnu duplju.

Moćni čaj
Zdrobljeni šipurak treba prokuvati 5 do 10 minuta, pa tek posle stajanja procediti (uvek spremiti svež napitak).
Može da se izmeša sa drugim suvim, divljim ili gajenim plodovima, pa se voćni čajevi i kompot kuvaju i zimi. Od svežeg zrelog ploda pravi se ukusni i kvalitetni sok i pekmez.

Ružino sirće
U grnčarski sud staviti do vrha posude ružine latice. Može bilo koja vrsta, ili mešane. Sipajte preko latica 1/2 litre vinskog sirćeta. Poklopite i ostavite 2 nedelje na sunčanom mestu. Procedite.
Koristite kod pripreme sosova.

Ružin žele
1/2 kg latica ruža 5 šolja šećera
1 kašičica celog zrna pimenta
2 mala ili 1 veliki limun
4 šolje vode
120 g pektina
crvena boja za hranu
Operite latice ruža i stavite ih 1 sat u šećer i sok od limuna. Stavite u šerpu, dodajte vodu i pustite da provri. Procedite, dodajte pektin i ponovo pustite da provri mešajući 1 minut. Sipajte boju i onda u male čiste tegle stavljajući latice u svaku.

Đul med
250 gr latica sa belom stopom cveta staviti u posudu i sipati
1.5 l vrele vode
Promešati, poklopiti i ostaviti 12 sati. Ocediti tečnost pa joj dodati 2,5 kg meda. Ukuvati i spremiti u tegle.

Sa nanom
1 kašika zdrobljenog šipka kuva se 5 minuta sa 300 g vode
2 do 3 lista nane
Poklopiti i posle 2 sata odliti, medom zasladi i piti kao veoma dobar napitak, naročito umesto vode posle večere, radi dobrog i mirnog sna.

Diuretični čaj

Po 20 g šipka, klekinja, zečjeg trna, svile od kukuruza i peteljiki od višanja
3 kašike ove smeše kuvati 5 minuta u 1/2 litre vode i posle 3 sata ocediti i piti umesto vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply