Biljka koja krasi mnoge gradske parkove, divlji kesten je na područje Balkanskog poluostrva stigao iz daleke Indije, odnosno unutrašnjosti azijskog kontinenta. Drvo ove biljke je izuzetno zahvalno za uzgoj, jer nije posebno zahtevno i podnosi čak i ne tako prijatne vremenske uslove.

Divlji kesten (biljka)

Ova biljka ispoljava svoje dejstvo u mnogim sferama, a posebno je zanimljivo što su svi njeni delovi lekoviti, mada se vrlo često pogrešno veruje da su lekoviti samo plod i seme biljke divlji kesten.

Mahom se koristi u vidu tinkture, odnosno takozvani divlji kesten u rakiji, kao i u vidu industrijski spravljenih gelova, koji se primenjuju za lečenje upalnih procesa na koži, a naročito za smirivanje proširenih vena i kapilara.

Divlji kesten lekovitost

Biljka divlji kesten ispoljava svoju lekovitost u mnogim slučajevima, a primarno zahvaljujući svom sastavu ima primenu u lečenju proširenih vena i kapilara. Seme ove biljke se koristi i za lečenje dijareje, ali i za uklanjanje hemoroida.

Plod divljeg kestena kada se stavi u orman važi za jedno od najboljih prirodnih sredstava za uklanjanje moljaca.

Kada je u pitanju divlji kesten, lekovitost koju ima možete primetiti i u lečenju različitih oboljenja na koži, te se neretko koristi i protiv groznice. Takođe ima primenu i u obliku čaja kada se preporučuje koristiti ga za smanjivanje uvećane prostate i protiv belog pranja kod žena, a dobro je poznato i kao sredstvo za jačanje kose.

divlji kesten lek za vene

Divlji kesten kao lek za vene i kaplare

Osnovni razlog zbog koga se koristi divlji kesten kao lek za vene i kapilare jeste što utiče pozitivno na očuvanje zidova krvnih sudova, što posredno dovodi i do smanjenja bola i otoka. Takođe, ima naročito pozitivan uticaj i na povećanje čvrstine krvnih sudova, čime se smanjuje otok i njihovo opterećenje, te je zato odlično prirodno sredstvo za smirivanje proširenih vena. U ovim slučajevima je najbolje koristiti gel divljeg kestena, jer ga koža vrlo brzo upija.

Divlji kesten kao lek za hemoroide

Divlji kesten kao lek za hemoroide se koristi u obliku masti, a najbolje je da hemoroide najpre isperete čajem od nevena ili crvene vinove loze.

Melem od divljeg kestena se priprema od semena biljke i to tako što se pomeša 40 grama sa 60 grama lanonila ili domaće svinjske masti. Zatim se ta smesa rastopi na tihoj vatri i procedi. Kada se stegne, divlji kesten kao lek za hemoroide treba nanositi uveče pred spavanje, a po potrebi može i nekoliko puta u toku dana.

Protiv reume, gihta i celulita

Protiv reume, gihta i celulita je najbolje koristiti tinkturu od divljeg kestena, a može se koristiti i gel, odnosno krema.

I jedan i drugi oblik je pokazao odlično dejstvo protiv reume, gihta i celulita, a jedino što morate imati na umu jeste da je potrebno koristiti ga određeni vremenski period da bi ispoljio svoje pozitivno dejstvo.

Tinktura od divljeg kestena

Tinktura od divljeg kestena je zapravo čuveni narodni lek koji je poznat kao divlji kesten u rakiji, a priprema se vrlo jednostavno. Plod divljeg kestena se najpre opere, pa iseče na dva do četiri dela i kada se njime napuni staklena flaša ili tegla, nalije se do vrha kvalitetnom domaćom rakijom. Zatim se ostavi da odstoji na sunčanom mestu nekoliko nedelja, nakon čega se procedi i čuva u zatvorenoj staklenoj flaši.

Divlji kesten čaj

Ukoliko neko ima problem sa čestim dijarejama, uvećanom prostatom, te zapaljenskim procesom na venama, ne postoji bolje prirodno sredstvo nego što je divlji kesten čaj. Pored toga, on pomaže i kod belog pranja kod žena, a priprema se na sledeći način: najpre prokuva voda, a onda se u nju doda malo čaja koji je spravljen i od kore drveta i od plodova, te se ostavi da poklopljen odstoji između 10 i 15 minuta. Kada istekne taj vremenski period, ovako spravljen čaj se procedi i pije malo po malo, ali je preporuka da bude što topliji prilikom konzumiranja. U principu je dovoljno da se divlji kesten čaj pije u količini od jedne do dve šolje u toku jednog dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply