Divlji kesten protiv proširenih vena

Pre nego što proširene vene nateraju pacijenta pod nož, dobro je na vreme probati šta sve može divlji kesten…

Pojave koje prate poremećenu vensku cirkulaciju, trnjenje, grčevi, otoci i osećaj težine u nogama, mogu da nestanu ako se pri prvim znacima proširenih vena odmah preduzmu mere koje će da uspore razvoj bolesti i spreče dalje komplikacije. Primena divljeg kestena umnogome može da pomogne.

Na pojavu proširenih vena najviše utiču:
-nasledni činioci
-predmenstrualni sindrom
-kontraceptivne pilule
-hormonska terapija u menopauzi
-dugotrajno sedenje

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum Li), odavno se koristi u narodnoj medicini, a danas je i naučno dokazana opravdanost njegove upotrebe u prevenciji i lečenju bolesnih vena. Od semena divljeg kestena prave se ekstrakti čiji je glavni sastojak escin, koji deluje protiv upala i kožnih iritacija. Pojačava tonus krvnih sudova i otpor u kapilarima. Ekstrakt sadrži i flavonoide, koji sprečavaju slepljivanje trombocita i zato predstavljaju odličan zaštitni faktor kod tromboze.Ekstrakt kestena za proširene vene može da se pije u obliku kapsula, ili da se nanosi kao gel na obolela mesta. Za lokalnu primenu dodaju se i prirodni ekstrakti matičnjaka, nevena, heljde, ili mentola, čijom se primenom omogućava olakšanje i osveženje umornih, teških, otečenih i bolnih nogu.

Tokom primene divljeg kestena za proširene vene veoma važna je i šetnja i druge fizičke aktivnosti koje pojačavaju rad mišića nogu, najbolja su prevencija, jer pospešuju cirkulaciju krvi.Osim divljeg kestena preporučuje se svakodnevno nošenje elastičnih zavoja, držanje nogu u podignutom položaju i izbegavanje sunčanja.

Vene nogu mogu da budu, kao što se zna, dubinske, smeštene medu mišićima koji su im snažna potpora, i površinske koje su ispod same kože, pa je njihova mreža uglavnom dobro vidljiva. S obzirom da su u masnom tkivu koje nije čvrste grade, kod opterećenja venskih zalizaka dolazi do promena koje se primećuju kao proširene vene. Tečnost se zadržava u vezivnim tkivima, a prateći limfni sudovi nisu sposobni da je prihvate. Zato nastaju veliki otoci, najčešće u predelu zglobova.

Zbog negativnog uticaja hormona, žene imaju proširene vene tri puta češće nego muškarci.Proširene vene je vrlo lako uočiti već na prvi pogled. Pojavljuju se u mladosti, a stanje se kasnije pogoršava pod uticajem različitih faktora. Vrlo često kod žena u trudnoći, zbog povećanja telesne težine, a iz istog razloga i kod muškaraca koji dobijaju na kilaži s godinama.

Loading...
loading...