Pre nego što proširene vene nateraju pacijenta pod nož, dobro je na vreme probati šta sve može divlji kesten…

Pojave koje prate poremećenu vensku cirkulaciju, trnjenje, grčevi, otoci i osećaj težine u nogama, mogu da nestanu ako se pri prvim znacima proširenih vena odmah preduzmu mere koje će da uspore razvoj bolesti i spreče dalje komplikacije. Primena divljeg kestena umnogome može da pomogne.

Na pojavu proširenih vena najviše utiču:
-nasledni činioci
-predmenstrualni sindrom
-kontraceptivne pilule
-hormonska terapija u menopauzi
-dugotrajno sedenje

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum Li), odavno se koristi u narodnoj medicini, a danas je i naučno dokazana opravdanost njegove upotrebe u prevenciji i lečenju bolesnih vena. Od semena divljeg kestena prave se ekstrakti čiji je glavni sastojak escin, koji deluje protiv upala i kožnih iritacija. Pojačava tonus krvnih sudova i otpor u kapilarima. Ekstrakt sadrži i flavonoide, koji sprečavaju slepljivanje trombocita i zato predstavljaju odličan zaštitni faktor kod tromboze.Ekstrakt kestena za proširene vene može da se pije u obliku kapsula, ili da se nanosi kao gel na obolela mesta. Za lokalnu primenu dodaju se i prirodni ekstrakti matičnjaka, nevena, heljde, ili mentola, čijom se primenom omogućava olakšanje i osveženje umornih, teških, otečenih i bolnih nogu.

Tokom primene divljeg kestena za proširene vene veoma važna je i šetnja i druge fizičke aktivnosti koje pojačavaju rad mišića nogu, najbolja su prevencija, jer pospešuju cirkulaciju krvi.Osim divljeg kestena preporučuje se svakodnevno nošenje elastičnih zavoja, držanje nogu u podignutom položaju i izbegavanje sunčanja.

Vene nogu mogu da budu, kao što se zna, dubinske, smeštene medu mišićima koji su im snažna potpora, i površinske koje su ispod same kože, pa je njihova mreža uglavnom dobro vidljiva. S obzirom da su u masnom tkivu koje nije čvrste grade, kod opterećenja venskih zalizaka dolazi do promena koje se primećuju kao proširene vene. Tečnost se zadržava u vezivnim tkivima, a prateći limfni sudovi nisu sposobni da je prihvate. Zato nastaju veliki otoci, najčešće u predelu zglobova.

Zbog negativnog uticaja hormona, žene imaju proširene vene tri puta češće nego muškarci.Proširene vene je vrlo lako uočiti već na prvi pogled. Pojavljuju se u mladosti, a stanje se kasnije pogoršava pod uticajem različitih faktora. Vrlo često kod žena u trudnoći, zbog povećanja telesne težine, a iz istog razloga i kod muškaraca koji dobijaju na kilaži s godinama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply