djavolja kandza biljka

Šta je đavolja kandža?

Da bismo pričali o mogućnostima đavolje kandže, trebalo bi da prvo vidimo šta je to uopšte. Termin “djavolja kandža” ili “vražja kandža” odnosi se na Harpogophitum procumbens, biljku iz porodice susama koja raste u pustinji Kalahari, u Namibiji i na Madagaskaru.

Od praha sušenog korena ove biljke dobijamo suplemente đavolje kandže kao što su kapsule, gel ili mast. Narodni lekari iz Afrike vekovima koriste i preporučuju đavolju kandžu za lečenje probavnih poremećaja i oboljenja, ublažvanje bolova i nekih simptoma u trudnoći.

Obično se smatra da je djavolja kandža lekovita jer sadrži iridoidne glukozide, uključujući harpagozid. Iridoidi su antiinflamatorne komponente koje se uglavnom nalaze u biljkama i vezuju se za molekule glukoze. Zato se čitava ova supstanca zove iridoidni glukozid. Koren đavolje kandže sadrži najmanje jedan procenat harpagozida.

djavolja kandza biljka

Djavolja kandža sadrži i mnogo bioflavonoida i fitosterola, biljnih antioksidanasa sa antispazmatičkim svojstvima (zato je i dobra za probavni trakt).

Na u uputstvima obično piše da se tradicionalno upotrebljava za ublažavanje simptoma bolnih oboljenja zglobova.Koristi se za lečenje bolnog artritisa, tendonitisa, slabog apetita i dispepsije.

Harpagophytom bukvalno znači “biljka udica” na grčkom. Ova biljka izgleda kao da je bukvalno prekrivena udicama. Ove udice su zapravo plod biljke, što im omogućuje da se “kače” za krzno životinja i tako se širi njihovo seme.

Djavolja kandža se tradicionalno upotrebljavala i za jačanje srca, ublažavanje simptoma gihta, ublažavanje gorušice i bolova u leđima, grudima i glavobolje.

Djavolja kandža gde kupiti i cena

krauterhof-djavolja-kandza-gel prodaja

Mnogi se pitaju gde kupiti ovaj izuzetan lek protiv bolova a odgovor je da ga proizvodi poznati Krauterhof i da ga ima u bolje snabdevenim apotekama.Možete kupiti djavolju kandžu i pozivom na broj 011/32-22-604 cena za gel i mast je 357 dinara.

Kao što vidite nije teško nabaviti a i cena nije visoka pa krenite da se borite protiv bolova.A djavolja kandža se može koristiti kao lek za još mnogo problema.U nastavku saznajte za šta je još dobra ova biljka.

Zašto se djavolja kandža koristi kao lek ?

  1. Olakšava simptome artritisa

Najviše ispitivanja đavolje kandže bilo je usmereno na njen efekat u lečenju simptoma osteoartritisa.

U principu, većina stručnjaka smatra đavolju kandžu odličnim dopunskim tretmanom u lečenju degenerativnih reumatskih bolesti.U reumatske bolesti spadaju osteoartritis, reumatski artritis, lupus, ankilozirajući spondilitis i Sjogrenom sindrom. Svim ovim oboljenjima zajednički su hronična upala i bolovi u zglobovima, mišićima i fibroznom tkivu.

Pacijenti sa reumatskim poremeđajima, koji su uzimali đavolu kandžu, su tvrdili da osećaju znatno manje bolove u ručnom zglobu, laktovima, ramenima, kukovima, kolenima i leđima. To je dosta poboljšalo i kvalitet njihovog života. Oko 60% tih pacijenata je smanjilo ili potpuno prestalo sa terapijom lekovima protiv bolova.

U jednom drugom istraživanju, 45% pacijenata je prijavilo da oseća znatno manje bolova izazvanih osteoartritisom. Jedine nuspojave su bile osećaj sitosti i blaža gorušica, što znači da je ekstrakt đavolje kandže možda jedan od preparata koji najviše obećavaju kada je reč o lečenju artritisa, posebno artritisa kukova i kolena.

Sprovedeno je još jedno istraživanje kako bi se utvrdila efikasnost suplementa koji sadrži đavolju kandžu, kurkumu i bromelain u ublažavanju reumatskih bolova. Svi pacijenti koji su bili podvrgnuti ovom ispitivanju su osetili značajno ublažavanje bolova u zglobovima. Sa druge strane, nije bilo nikakvih nuspojava,tako da su ovi suplementi odlična alternativa za nesteroidne antiinflamatorne lekove, koji se daju pacijentima sa degenerativnim bolestima zglobova.

Osim što ublažava bolove, đavolja kandža sprečava i gubitak koštane mase kod pacijenata sa artritisom. Neka od ovih istraživanja su sprovedena samo na životinjama, ali dosta obećavaju kada je reč o lečenju zapaljenske osteoporoze.

  1. Pomaže kod mršavljenja

Ovaj koren može biti veoma dobar i za mršavljenje.Đavolja kandža uspešno smanjuje lučenje grelina, hormona gladi. Smanjivanjem osećaja gladi smanjuje se i mogućnost prejedanja, a ispitanici u ovim istraživanjima su rekli da imaju manji apetit, što je dugoročno dovelo do gubitka suvišnih kilograma.

Drugi način na koji đavolja kandža pomaže u borbi protiv gojaznosti jesto to što sprečava aterosklerozu (zadebljanje arterija) nastalu zbog viška kilograma tako što sprečava i ublažava upale.

  1. Prirodan lek protiv bolova

Već je rečeno koliko je đavolja kandža delotvorna kod artritisa, ali se njene benefiti tu ne završavaju. Mada još uvek nije dovoljno istraženo kako i zbog čega, đavolja kandža ublažava upale i bolove kod različitih oboljenja, a posebno akutne bolove. Sa druge strane, neželjena dejstva se javljaju kod samo tri posto pacijenata.

Neuropatski bolovi (jaki bolovi izazvani oštećenjem nekog nerva) i postoperativni bolovi u velikoj meri nestaju nakon tri nedelje uzimanja ovog ekstrakta.

Nakon osam nedelja redovnog korišćenja, đavolja kandža je drastično ublažila hronične bolove u leđima kod 117 pacijenata koji su praćeni u jednom kliničkom istraživanju, i efekat je trajao oko šest meseci. Ni u jednom od ovih istraživanja nisu primećena nikakva neželjena dejstva.

Neki naučnici preporučuju đavolju kandžu za lečenje išijasa. Međutim, to je samo teorija koja nije proverena u kontrolisanim naučnim istraživanja.

  1. Potencijalni lek za limfom

Mada su ova naučna istraživanja još uvek u povoju, postoje neki dokazi da bi đavolja kandža mogla dosta da pomogne u lečenju folikularnog limfoma.

Jedan lekar je primetio boljitak kod pacijenta sa limfomom nakon deset meseci, bez hemioterapije. Pacijent je uzimao dve vrste suplemenata, a jedan od njih je bio đavolja kandža. Nakon toga, lekar je preporučio drugim pacijentima suplemente sa đavoljom kandžom, i kod svakih je rak ušao u remisiju nakon 10-11 meseci, što je potrajalo četiri godine.

Lekari su još uvek oprezni sa zaključcima, jer nekoliko pacijenata kod kojih se stanje poboljšalo nisu čvrst naučni dokaz da bi đavolja kandža mogla da izleči rak. Neka istraživanja pokazuju da se kod 16% pacijenata sa limfomom javlja spontana remisija. Ipak, ova slučajnost je bila dovoljno zanimljiva i sada se radi nekoliko naučnih istraživanja o potencijalu đavolje kandže kao o leku protiv folikularnog limfoma.

  1. Pomaže kod hroničnih upala

Jedan od razloga zbog kojih je đavolja kandža toliko cenjena jeste to što ublažava upale, koje su koren mnogih oboljenja.

Trenutna istraživanja ukazuju na to da đavolja kandža deluje kao inhibitor faktora nekroze tumora-alfa, citokina koji je uključen u proces upala koje se javljaju u telu, jer reguliše rad imunog sistema.

Ovo je veoma važno, jer kada je faktor nekroze tumora alfa previše aktivan, javlja se hronična upala u organizmu koja može dovesti do mnogih bolesti.Inhibicija ovog faktora je glavni predmet naučnih istraživanja vezanih za prevenciju inflamatornih oboljenja poput reumatskih bolesti, psorijaze, psorijatičnog artritisa i upalnih bolesti creva.

  1. Bogata je antioksidansima

Još jedan način na koji nam đavolja kandža pomaže u prevenciji mnogih oboljenja jeste antioksidantna aktivnost. Đavolja kandža je bogata antioksidansima rastvorljivim u vodi.

Neka antiinflamatorna svojstva đavolje kandže su upravo rezultat aktivnosti ovih antioksidanasa.

  1. Pomaže u procesu varenja.

Kao što je već pomenuto, đavolja kandža deluje kao inhibitor faktora nekroze tumora-alfa, koji izaziva upalne bolesti creva. Upale imaju mnogo veze sa varenjem.

Antioksidansi i antiinflamatorna svojstva đavolje kandže su veoma korisni u lečenju ovakvih bolesti, uključujući ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.

  1. Zdrava je za bubrege

Još jedna relativno neistražena stvar vezana za đavolju kandžu je to koliko pozitivno može uticati na grupu bubrežnih oboljenja – glomerularne bolesti. Ove bolesti su uglavnom upalne i odnose se na oboljenja i povrede malih filtera u bubrezima koji čiste krv.

Ekstrakt đavolje kandže pomaže u sprečavanju stvaranja nitrita, jer deluje kao antioksidans, što ga čini mogućim antiinflamatornim lekom za lečenje glomerularnih upalnih oboljenja.

Kako se koristi djavolja kandža ?

Koren đavolje kandže se obično suši i prodaje u vidu tableta ili kapsula, a od njega se prave i ekstrakti i mast i gel za kožu. Neki ljudi piju i čaj od đavolje kandže.

Kao kada je reč i o ostalim dodacima ishrani, uvek kupujte đavolju kandžu od nekog proverenog proizvođača, i dobro obratite pažnju na ostale sastojke u proizvodu. Ako koristite đavolju kandžu da biste ublažili bolove, koristite i tablete i kreme kako biste videli šta vam najviše odgovara.

Moguća neželjena dejstva đavolje kandže

Još uvek se ne zna mnogo o neželjenim dejstvima đavolje kandže. Uglavnom se ne trudnicama i dojiljama, jer nije poznato da li ima nekih neželjenih svojstvama.

Neki stručnjaci kažu da bi osobe sa srčanim problemima, hipertenzijom, niskim pritiskom, dijabetesom, kamenom u žuči i čirom na želucu trebalo da izbegavaju đavolju kandže.  Ako imate neki od ovih zdravstvenih problema i uzimate đavolju kandžu, pratite efekte i obratite se svom lekaru čim primetite neke sumnjive simptome.

Neki lekari kažu da djavolja kandža može pojačati lučenje želudačne kiseline, pa ako patite od gorušice, koristite je sa oprezom.

Postoji i jedan slučaj kada je đavolja kandža izazvala sistemsku hipertenziju (povišeni pritisak) kod jednog pacijenta.

Smatra se da neki lekovi imaju interakciju sa đavoljom kandžom, posebno oni koji se razgrađuju u jetri, jer đavolja kandža može usporiti razlaganje tih lekova u jhetri. Varfarin, koji se koristi kao antikoalgulans, se može loše metabolisati zbog đavolje kandže.

Ostali lekovi koji imaju minorne interakcije sa đavoljom kandžom su supstrati P-glikoproteina, H2 blokatori i inhibitori protonske pumpe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply