žena-pije-vodu

Svakom se desilo da češće nego inače odlazi u wc ili oseća blago peckanje pri mokrenju. Tada, uglavnom mislimo da smo se prehladili i da će svi ovi neprijatni simptomi sami od sebe proći. Međutim, u nekim slučajevima, uzrok pomenutih tegoba nije nazeb, već urinarna infekcija ili čak neko ozbiljnije oboljenje urinarnog trakta.

Zbog svega ovoga, treba da učinimo sve što je u našoj moći da svom telu obezbedimo da normalno funkcioniše, a svom urinarnom traktu omogućimo da ostane zdrav. To možemo postići usvajanjem svakodnevnih dobrih navika za očuvanje zdravlja urinarnog trakta. Evo nekih od njih.

Budite odgovorni i posetite lekara

Treba napomenuti, pre nego što govorimo o svakodnevnim navikama koje mogu čuvati zdravlje urinarnog trakta, da je najbolji način da preduhitrite bolesti i infekcije koje mogu da pogode ovaj sistem je da budete odgovorni i odlazite redovno na preglede.

Ovaj savet se posebno odnosi na one ljude koji imaju genetske predispozicije da razviju neka ozbiljna oboljenja urinarnog trakta, kao i za one koji su skloni urinarnim infekcijama.

Čak iako se čine bezazlenim, simptome koje primećujete ili imate, poput promene boje urina, pojave krvi u mokraći, nemogućnost mokrenja, prisustva bola u preponama i sl, odmah prijavite svom izabranom urologu. Moguće je da su to signali koje telo daje kada zbog nekog oboljenja poput benigne hiperplazije prostate, karcinoma prostate, kalkuloze bešike i kalkuloze uretre i slično. Ove bolesti, ukoliko se pravovremeno i pravilno ne leče, mogu dovesti i do urinarne retencije i ostalih teških posledica, kada će možda čak biti neophodna ugradnja katetera. Sa druge strane, blagovremena reakcija povećava šanse za izlečenje ili za držanje oboljenja pod kontrolom.

Unosite dovoljno tečnosti

Gde god da se u toku dana nalazite, ponesite flašicu vode sa sobom, kako biste se pobrinuli da uvek unosite dovoljno tečnosti u organizam. Na taj način ćete hidrirati svoje telo, povećati uriniranje i izbaciti štetne toksine iz tela.

Ako ste prosečan odrasli muškarac koji živi u umerenim klimatskim uslovima, uglavnom se preporučuje da na dnevnom nivou popijete 15 časa tečnosti dnevno, što je oko 3,7 litara. Ukoliko ste pak odrasla žena, nastojte da unosete barem 11 čaša, odnosno 2,7 litara tečnosti.

Naravno, ovo su opšte preporuke. Vi se ipak trudite da osluškujte svoje telo i prilagodine unos tečnosti prema potrebama koje ono ima. Uzmite u obzir vaše celokupno zdravlje, okruženje u kojem se nalazite i navike koje imate.

Primera radi, ukoliko ste na podneblju sa visokim temperaturama vazduha, onda povećajte unos tečnosti i nadoknadite vodu koju ste znojenjem izgubili. Isto tako, ako ste fizički aktivni i posvećeni napornim treninzima, pobrinite se da tu tečnost izgubljenu takođe zbog znojenja, nadomestite vodom, ali i kroz napitke ili zdrave šejkove.

Izbegavajte određenu hranu

Kako kvalitet hrane koju unosimo u svoj organizam može uticati na zdravlje naše kože, kose, jetre, bubrega i funkcionisanje ostalih organa, tako određena jela koja često konzumiramo, mogu uticati i na rast bakterija u našem urinarnom traktu. Zbog svega ovoga se preporučuje da oni koji pate od čestih urinarnih infekcija moraju da prilagode svoju ishranu i počnu da izbegavaju pojedine vrste namirnica.

Uglavnom se savetuje da, barem dok traje urinarna infekcija, pacijenti potpuno izbace hranu koja ima mnogo životinjskih proteina, jer na taj način neće smanjiti pH-vrednost svog urina i potpomoći će rast bakterija. Takođe, oni bi trebalo da izbegavaju i dodatke ishrani koje poseduju veliku količinu vitamina C.

Sa druge strane, svo voće i povrće, poput kelja, brokolija, paprike i svih citrusa, bogatih pomenutim vitaminom  se itekako preporučuju onima koji žele da sačuvaju svoj urinarni trakt.

Uz vitamin C, uvek je dobro jesti i obroke koje sadrže šargarepu i dinju, na primer, koje su dobar izvor korisnog vitamina A. Pored toga, u ishranu treba uvrstiti i namirnice poput belog luka, koji ima prirodno antibakterijsko svojstvo, te nas tako čuva od razvoja raznih infekcija, posebno urinarnih. Brusnica je još jedna namirnica koja se preporučuje kod urinarnih infekcija. Možete jesti sušene brusnice i piti čaj od ploda i lista ove biljke.

Izbegavajte određena pića

Iako se preporučuje da unosite dovoljnu količinu tečnosti, to ipak ne znači da treba da svoje telo preopteretite ispijanjem gaziranih pića, koja mogu poremetiti pH-vrednost urina, kao i velikom količinom kupovnih sokova, prepunih šećera i veštačkih zaslađivača.

Takvi napici ne prijaju vašem telu ni kada ste potpuno zdravi, te tako neće biti ni od kakve koristi ukoliko imate česte tegoba sa urinarnim traktom. Zato budite odgovorni, promenite svoje navike i umesto nekoliko čaša svog omiljenog gaziranog soka, počnite da pijete neki fin čaj, sa malo meda ili mrvicom šećera.

Bilo bi dobro i da, pored pića o kojima smo već govorili, počnete i da smanjujete unos kofeina. Upravo šoljica turske kafe ili espresa, bez obzira što vam izuzetno prija, može nadražiti vašu bešiku i povećati potrebu za uriniranjem.

žena-u-kadi-antistres

Vodite računa o intimnoj higijeni

Pravilna intimna higijena je još jedna stvar koju morate usvojiti ukoliko želite da očuvate svoje zdravlje i izbegnete česte urinarne infekcije.

Pod pravilnom intimnom higijenom podrazumevamo redovno pranje genitalne regije, bez upotrebe agresivnih higijenskih sredstava, poput penušavih kupki za tuširanje, ulja za telo, sapuna, pudera i intimnih sprejeva.

Verovatno se sada pitate – šta da upotrebljavam onda za čišćenje intimnih delova tela? Odgovor je vrlo jednostavan –  dovoljna je čista, mlaka voda, uz povremeno korišćenje sapuna koji imaju isključivo kiselu pH-vrednost. Njih možete kupiti u proverenim apotekama.

Pored korišćenja adekvatnog sredstva za kupanje, treba izmeniti par navika tokom same intimne higijene. Na primer, prilikom tuširanja i kupanja, najbolje je izbegavati sedenje na površini kade, jer se na ovaj način lako mogu razviti bakterije i poremetiti pH-vrednost urina. Takođe, posle odlaska u WC, preporučuje se da ženske osobe, prestanu da brišu anus, pa potom vaginu, jer na taj način donose mnogo bakterija sa jednog dela tela na drugi.

Nemojte ignorisati svoju bešiku

Bez obzira što imate previše obaveza na svom radnom mestu, nemojte ignorisati svoju bešiku, već uzmite pauzu i čim vam se urinira odite u WC. Usvojite naviku da redovno mokrite i praznite bešiku, barem na dva do tri sata tokom dana, jer ćete time uspeti da izbacite sve bakterije iz uretre.

Posebno to činite posle seksualnih odnosa. Uriniranjem ćete smanjiti mogućnost da nastanu infekcije nakon uspostavljanja seksa između partnera.

Nemojte nositi uske pantalone

Zanemarite modu i pobrinite se za zdravlje! Ostavite svoje uske pantalone i farmerice kod kuće, i dok šetate, odlazite na posao ili u kafić, nosite suknje, haljine, trenerke ili neke donje delove pune elestina.

Džins, pripijen uz telo, bez obzira što je popularan komad odeće, može, posebno kod muškaraca, prouzrokovati slabu bešiku, uticati na smanjenje nivoa testosterona i doprineti nastanku gljivičnih infekcija.

Terapiju uvek ispijte do kraja

Nekad se desi da i pored toga što ste nastojali da se držite dobrih navika, što unosite dovoljno tečnosti i brinete o svojoj intimnoj higijeni, da posle analize mokraće dobijete rezultate koji ukazuju da ipak imate urinarnu infekciju. U tom slučaju, preporučujemo da se ne lečite na svoju ruku i pijete lekove koji vam nisu prepisani, već da odete na lečenje kod proverenih lekara, a terapiju koju vam oni daju da uvek ispijete do kraja.

U suprotnom, ako prekinete unos antibiotika čim vam bude malo bolje, rizikovaćete da vam se infekcija ponovo vrati.

Dobre navike mogu pomoći telu da ostane zdravo i izbegne stvaranje urinarnih infekcija. Ipak, za prevenciju ozbiljnih bolesti urinarnog trakta, ključna je odgovornost i redovan odlazak kod proverenog urologa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply