U nekim krajevima Nemačke, dobričica, uz jagorčevinu i maslačak, je prva prolećna salata. Ovo gotovo ritualno buđenje organizma lekovitom salatnom mešavinom je veoma opravdano, jer su ove biljke prebogate vitaminom C.

Dobričica, ili dobričavka (Glechoma hederacea) je niska, neugledna, pa ipak zanosna biljka čiji plavi cvetovi često od livade naprave nebeski tepih koji miriše kao nana. Najvažnije je što je dobričica lekovita, o čemu je tragove ostavio još antički lekar Galen. Preporučivao je svima koji su patili od zapaljenja očiju. U Engleskoj se dobričica koristila da se izbistri pivo i sačuva njegova ispravnost na dugim pomorskim putovanjima, a u Americi se i danas sveže iscedjen sok dobričice upotrebljava kao lek protiv glavobolje i neuralgije, pa i histerije.

Nekoliko kapi soka od dobričice treba nakapljati u svaku nozdrvu da bi se izlečio i katar sluzokože nosa. U Kini dobričicu čak koriste i protiv zubobolje, zapaljenja bubrega, ili pak reumatoidnog artritisa.

Iako se misli da je za proliv matičnjak priridni lek, dobričica ga efikasno zaustavlja, jer sadrži 6% tanina, a ima i flavonoida, seskviterpena, triterpenoida, gorkih tvari,malo etarskog ulja koje sadrži i mentol,sluzi, holina, smole…

Za šta se koristi dobričica

kod kašlja
opstruktivnog bronhitisa
zapaljenja pluća u kombinaciji sa podbelom i slatkim korenom

sa kozjim mlekom dobričicom stanovnici Alpa lece tuberkulozu!
sa dobričicom koprivom i bokvicom za alergijski rinitis i sinuzitis, plus inhaliranje etarskim uljima bosiljka, nane i bora.

KAKO DOBRIČICA DELUJE

ubrzava metabolizam
deluje na urinarni trakt, naročito kod cistMsa
Antiseptično deluje na kožu, pa se preporučuje kod celulita
izbacuje tečnost, pa tako pomaže i srčanim bolesnicima
pomaže kod reume
izvrstan je tonik i imunostimulator
dobričica podiže energiju čitavog organizma
ublažava digestivne tegobe i gastritis
povoljno utiče na jetru i žuč
poboljšava apetit, jer stimuliše lučenje želudačnih sokova

U narodu je biljka dobričica dobro znana za prevenciju leukemije, kancera i benignih tumora. Najčešće se tada kombinuje sa hajdučkom travom i kamilicom.

Dobričica nema neželjenih dejstava, pod uslovom da se koristi u propisanim dozama i količinama. Zato može da se daje i sasvim maloj deci, naročito onoj sa slabim apetitom.Deca ga rado piju, jer je blagog ukusa, nimalo neprijatan i gorak, kao neki drugi lekoviti.

Protiv glavobolje
matičnjak 30 g
hajdučica 20 g
dobričica20 g
vratić 20g
verbena 10 g
Tri supene kašike smeše prelijte sa 3 šolje ključale vode, promešajte , poklopite i ostavite 20 minuta.Procedjeno popiti u 3 doze.

Protiv kašlja i bronhitisa
dobričica 20 g
podbel 20g
slatki koren 20 g
jagorčevina 20 g
bokvica 20 g
Pomešajte sve biljke, pa 4 kašike mešavine prelijte sa 3 šolje vrele vode i ostaviti poklopljeno pola sata. Procediti i zasladiti medom i piti po 1 šolju pla sata posle jela.

Za jačanje organizma
lincura 10 g
kopriva 10 g
dobričica 20 g
matičnjak 20 g
iva 20 g
žalfija 20 g
Pomešati sve, pa 4 kašike preliti
sa 750 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti 1 sat. Piti procedjeno po 1 šolju sat pre jela,nezasladjeno.

Za digestivne probleme
iđirot 20 g
dobričica 20 g
hajdučica 20 g
maslačak 20 g
iva 20 g
Tri kašike smeše preliti sa 1 l vode i poklopljeno ostaviti pola sata.Procedjeno piti nezasladjeno u gutljajima tokom dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply