Iako smo svi skloniji da pre pojedemo nešto na brzinu iz pekare, kada bismo razmislili o tome kakav efekat kupovno pecivo ima na naš organizam, ne sumnjamo da bi svako radije odlučio da pripremi domaći hleb, a naročito onaj od integralnog brašna.

Integralni hleb i zdravlje

Integralni hleb i zdravlje su nerazdvojni, ali je uvek najbolja varijanta odlučiti se za pripremu domaćeg hleba, bez obzira da li u njega dodajete kvasac ili ne.

Takođe, važno je da znate da će konzumiranje ove vrste hleba na dugoročnom nivou sasvim sigurno imati izuzetno pozitivan efekat na stanje vašeg zdravlja.

Domaći integralni hleb sa kvascem recept

Ukoliko odlučite da pripremate integralni hleb sa kvascem, recept za njega je vrlo jednostavan, jer podrazumeva vrlo sličan način pripreme kao i kada je u pitanju priprema belog hleba sa kvascem. A to znači da treba najpre da odlučite koje sve vrste brašna želite da koristite, a zatim i da odlučite da li želite da pripremate posnu ili mrsnu varijantu ovog hleba. Pa tako, ako se odlučite za pripremu posnog integralnog hleba sa kvascem, recept podazumeva da treba da kvasac najpre razmutite u malo tople vode, dok je u drugoj varijanti preporuka da kvasac razmutite u malo ugrejanog mleka.

integralni hleb bez kvasca

Dakle, najpre pomešate sve vrste brašna tako da bude oko 1 kilogram, zatim dodate pripremljen kvasac i so, te malo po malo oko 200 do 250 mililitara mlake vode i oko 200 mililitara maslinovog ulja. Na kraju, kada zamesite testo, premažite ga uljem po izboru, a najbolje da to bude maslinovo.

Kada pripremljeno testo nadođe, pecite ga na umerenoj vatri.

Integralni hleb bez kvasca recept

Kako se kvasac koristi za podizanje testa, to će se integralni hleb bez kvasca pripremati sa praškom za pecivo, koji ima istu funkciju kao i kvasac.

U principu, recept za integralni hleb bez kvasca podrazumeva mešavinu različitih vrsta brašna, a sve u skladu da vašim navikama. Budući da recepata ima zaista mnogo, na vama je da pronađete onaj koji vam najviše odgovara. Mi ćemo navesti samo jedan od njih, a on podrazumeva kilogram mešanog brašna u željenoj razmeri (ražano, ječmeno, integralno, heljdino), uz dodatak 200 grama pahuljica (ovsenih, ječmenih, ražanih). Neophodno je da stavite pola kesice praška za pecivo, te jednu kafenu kašičicu soli, po želji možete da dodate i malo suncokreta, susama i semenki lana. Uz to, od sastojaka je potrebno i po 300 mililitara maslinovog ulja i mlake vode.

Priprema ovog hleba je vrlo jednostavna, jer je potrebno izmešati sve navedene sastojke, pa dok se greje rerna, ostaviti zamešeno testo da odstoji prekriveno pamučnom krpom. Na kraju ga možete posuti i navedenim semenkama, ako želite.

Peče se između pola sata i 40 minuta, ali ne na previše jakoj vatri.

Zašto je integralni hleb bez kvasca bolji od običnog

Ako vas zanima zašto je integralni hleb bez kvasca bolji od običnog, dovoljno je da navedemo da je običan hleb uglavnom pripremljen od belog brašna, a čak i kada je od integralnog, može lako da se dovede u pitanje njegov kvalitet, jer je dobro poznato šta rade neki od trgovaca.

Uz to, kvasac u hlebu najčešće dovodi do gojaznosti, nadimanja i različitih poteškoća sa radom organa za varenje, što su sasvim dovoljni razlozi da razmislite o pripremi domaćeg integralnog hleba bez kvasca.

Integralni hleb od ražanog brašna

U principu, možete pripremati i integralni hleb od ražanog brašna, ali imajte na umu da iako je ovo brašno naročito zdravo, veliki je broj ljudi kojima ne odgovara njegov ukus. Zato se svakako savetuje primeniti prethodno naveden recept, u koji po želji možete dodati i nešto veću količinu ražanog brašna.

Ipak, ima i onih drugih recepata za pripremu ovog hleba koji su dosta komplikovaniji, te iziskuju pripremu prirodnog kvasca na prvom mestu, a tek onda i integralnog hleba od ražanog brašna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply