Malo je stvari koje mogu više da zastraše jednu ženu od čvorića na dojci. Mada je ovo u nekim slučajevima znak kancera, mnogo češće je reč o sasvim bezazlenom benignom tumoru. Nekancerogeni tumori dojke mogu biti ispunjeni tečnošću (ciste), ili tvrdi. Ti tvrdi tumori su obično fibroadenomi.

Fibroadenomi su najčešći tumori dojke, benigni su i o njima je reč u više od polovine slučajeva čvorića na dojci. Takođe, ovi benigni tumori se najčešće javljaju kod adolescentkinja i mlađih žena.

Fibroadenom dojke je obično prečnika dva do tri centimetra, ali neki mogu narasti i preko deset centimetara u prečniku i izazivati drastičnu asimetriju dojki, pa čak i hipertrofiju u nekim slučajevima. Mada je za mnoge žene operacija fibroadenoma prvi izbor, kod mnogih nije potrebno nikakvo lečenje, ali je veoma važno pratiti stanje, zbog potencijalnih promena u veličini i teksturi čvorića.

Ako primetite promene na postojećem čvoriću, ili primetite nov čvorić na dojci, obratite se svom lekaru što pre. Tokom pregleda, lekar će vam postaviti pitanja o vašoj porodičnoj anamnezi, uradiće pregled i onda vas poslati na ultrazvuk ili mamografiju ako pronađe gusto tkivo. Ovi testovi pokazuju da li postoji neki čvrst čvorić, a biopsijom se utvrđuje sastav čvorića i kvržica.

Fibroadenomi se najčešće dele na dve kategorije: proste i složene. Mada sve promene na dojkama mogu izazvati jak stres, fibroadenom tek neznatno povećavaju rizik od raka dojke i ovaj zdravstveni problem se ne smatra uzrokom raka dojke.

fibroadenom dojke

Šta je fibroadenom ?

Fibroadenom je benigni tumor dojke koji se obično javlja u adolescentskom periodu, mada se ipak može javiti u bilo kom životnom dobu. Benigni čvorići se mogu javiti i kod muškaraca, mada je ovo izuzetno redak slučaj. Ovakve izrasline se razvijaju iz žlezda u grudima, kako u režnjevima, tako i u kanalima. Režnjevi i kanali se nalaze u fibroznom i masnom tkivu. Fibroadenom dojke se javlja kada ovo žlezdano tkivo “nadraste” režanj i formira čvorić.

Povezano>>>  Kvržice na dojci i fibrocistične dojke

Smatra se da postoje dve vrste fibroadenoma, prost i složen. I jedan i drugi su relativno male veličine, samo imaju različite fizičke karakteristike. U nekim državama, lekari razlikuju i džinovski i juvenilni fibroadenom kao tipove fibroadenoma dojke.

Prost fibroadenom u dojci je obično okrugao, oštrih i jasnih granica. Ako se nalazi blizu površine kože, lako se pomera ispod nje i osećaj je kao da dodirujete gumu ili nešto neznatno čvršće. Retko kada izaziva bol, a hormonalne promene koje se javljaju svakog meseca mogu izazvati blage, ali ipak primetne promene.

Složeni fibroadenom: neujednačenost, a ne veličina, je ono po čemu razlikujemo složeni od prostog fibroadenoma. Da bi se fibroadenom smatrao složenim, mora biti prisutna jedna od sledećih patoloških karakteristika: cistične promene, epitelijalna kalcifikacija, sklerotična adenoza ili papilarna hiperplazija. Ove anomalije se javljaju kod oko polovine pacijentkinja sa fibroadenomom.

Juvenilni fibroadenom se javlja kod devojčica starih između deset i osamnaest godina, i za kratko vreme može drastično narasti. Međutim, većina ovih fibroadenoma s vremenom sasvim i nestane. U zavisnosti od veličine i toga da li izaziva neprijatnost, preporučuje se hirurško uklanjanje ovakvih fibroadenoma. Kao kada je reč o ženama koje pronađu neki čvorić na dojci, veoma je važno posetiti lekara.

Džinovski fibroadenom: ovaj fibroadenom raste više od pet centimetara u prečniku i izaziva neprijatnost, bolove i vidnu asimetriju dojki. Ovi fibroadenomi se obično uklanjanju hirurškim putem. Ovakvi fibroadenomi se mogu javiti i kod žena i kod muškaraca, a najčešće se javljaju kod tinejdžerki.

Filoidni tumori dojke:  neki stručnjaci ove tumore smatraju vrstom fibroadenoma, ali su oni retki i drastično različiti, i čine manje od jednog procenta svih tumora dojke. Za razliku od fibroadenoma, koji je najčešće okruglog oblika, ovi tumori podsećaju na list. Osim toga, oni se javljaju u vezivnom tkivu dojki, dok se fibroadenomi javljaju u žlezdanom tkivu ili u režnjevima i kanalima.

Filoidni tumori dojke brzo rastu, ali se retko šire van dojke. Mada su obično benigni, ponekad postaju i maligni. Lekari najčešće preporučuju da se izvrši operacija ovih tumora, čak i ako biopsija pokaže da su benigni. Ako imate čvorić na dojci koji brzo raste, to ne znači nužno da je reč o malignom tumoru. I neki benigni tumori se veoma brzo šire.

Najčešći znaci i simptomi fibroadenoma dojke

Prvi simptomi fibroadenoma su mali čvorići gumenaste teksture koji se lako pomeraju ispod kože. Ivice su mu dobro definisane, i retko kad izaziva bol ili neprijatan osećaj. Međutim, neki fibroadenomi u dojci nisu dovoljno blizu površine kože da bi se osetili, osim pod jačim pritiskom. Ako se nalaze dublje u tkivu, moguće ih je identifikovati samo preko mamografije ili ultrazvuka.

Tokom trudnoće, ovi čvorići se naglo uvećaju, a tokom menopauze se smanjuju. Važno je samo da prijavite sve promene svom lekaru.

Uzroci i faktori rizika

Tačan uzrok fibroadenoma nije poznat. Međutim, neka istraživanja su pokazala da je fibroadenom povezan sa reproduktivnim hormonima – estrogenom i progesteronom. Naučnici smatraju da su mogući uzroci i faktori rizika za fibroadenom sledeći:

 • period adolescencije
 • trudnoća
 • više od 50 godina
 • uzimanje hormonske terapije
 • korišćenje oralnih kontraceptiva
 • neka žena u porodici je takođe imala rak dojke
 • benigni čvorići u dojkama i ranije
 • intenzivna fizička aktivnost
 • konzumacija pića sa mnogo kofeina– sokova, čaja i kafe – se takođe smatra faktorom rizika za fibroadenom, ali za ovo još uvek ne postoje čvrsti dokazi
 • atipična duktalna hiperplazija, marker koji povećava rizik od raka dojke

Fibroadenom lečenje

Konvencionalni načini za lečenje

Pre nego što se započne lečenje fibroadenoma dojke, neophodna je pravilna dijagnoza. Ovo je obično najstresniji deo lečenja. Kao što ćemo videti iz spiska koji sledi, to ponekad može podrazumevati nekoliko poseta specijalisti i snimanja tokom nekoliko nedelja i meseci. Dijagnostički testovi podrazumevaju:

 • Fizički pregled: lekar će vam opipati dojke prstima kako bi video da li su se na njima pojavili čvorići i ima li iscetka iz bradavica.
 • Mamografija:mamografija nije bolna, ali može biti emotivno iscrpljujuća. U suštini, mamografija je samo rendgenski snimak dojki koji se radi iz nekoliko uglova, a dojka se praktično “spljeska” između dve ploče. Radiolog pregleda ove snimke kako bi se utvrdilo postojanje bilo kakve anomalije. Ako se primeti neka promena na dojkama, često se preporučuje dijagnostička mamografija.
 • Dijagnostička mamografija: u ovom procesu se koristi ista mašina kao i za običnu mamografiju, ali radiolog snima posebne delove dojke. Tokom ovog testa se problematična dojka snima iz više uglova. Ponavljamo, ovaj postupak nije bolan, a neprijatan osećaj traje samo po desetak sekundi.
 • Ultrazvuk: nakon dijagnostičke mamografije, ako je potrebno dodatno ispitati određene delove dojke, možda će vas lekar poslati na ultrazvuk. Ovo je prvi korak u utvrđivanju da li je čvorić u dojci čvrst ili ispunjen tečnošću. Ultrazvukom se ne može utvrditi da li je čvorić kancerogen ili nije. Ultrazvučni pregled nije bolan i nema neprijatnog osećaja.
 • 3D mamografija: Ovo je relativno nova tehnika, koja omogućuje mnogo bolje snimke dojki.  Ova tehnika podrazumeva malo više radijacije, zbog čega se neke pacijentkinje brinu, ali su lezije mnogo bolje vidljive.
 • Biopsija: Ako se na mamogramu i ultrazvučnom snimku primeti tumor, lekar će vam verovatno uraditi biopsiju. Reč je o standardnoj proceduri, gde se iglom bode problematičan čvor i uzima uzorak tkiva za biopsiju.
 • Otvorena biopsija: ako lekar smatra da je biopsija neophodna, deo čvora ili ceo čvor se odstranjuju i testiraju u laboratoriji. Ovo se uvek radi u hirurškoj sali i pod anestezijom. Neprijatan osećaj i otoci se često javljaju nakon ovog zahvata.

Lečenje se razlikuje od slučaja do slučaja, ali ako je u pitanju fibroadenom, nije potrebna medicinska intervencija. Neki čvorići nestaju sami od sebe. Međutim, najbolje je da na svakih šest do dvanaest meseci idete na kontrole.

Ako je u pitanju neki složen čvorić, lekar vam može preporučiti operaciju. Ako je fibroadenom veći i bolan, obično se je neophodna operacija. Obično se ili odstranjuje nožem, ili, u ređim slučajevima, smrzava i uništava gasom.

Ako vam lekar preporuči hirurško uklanjanje fibroadenoma, znajte da se na tom mestu mogu razviti lezije i čvorići, i možda će vam biti potrebni navedeni dijagnostički testovi i za nove čvoriće.

Ako je u pitanju juvenilni fibroadenom, preporučuje se posmatranje ili neka vrsta biopsije. Ako čvorić postane velik, u nekim slučajevima može izazvati deformitet dojke i primetnu asimetriju. Tada je najbolji izbor operacija fibroadenoma.

Kako da poboljšate zdravlje ako imate fibroadenom?

Ako vam je dijagnostikovan benigni tumor, ili ako je neka žena u vašoj porodici imala rak dojke, najbolje je da uradite termografiju. Reč je o neinvazivnom skrining testu, kojim se identifikuju aktivni tumori. To može pomoći lekarima da primeti sve promene u vašim dojkama. Osim toga, ovaj test ne podrazumeva izlaganje radijaciji.

Rak dojke je ono na šta većina žena prvo pomisli kada otkrije čvorić na dojci, i to iz dobrih razloga, jer su statistike zaista zastrašujuće.

Mada naučnici još uvek nisu sigurni zašto nekancerogeni fibroadenom u maloj meri povećava rizik od raka dojke, bilo koji problem sa dojkama, logično, izaziva strah od najgoreg. Najbolji načini lečenja i prevencija raka dojke podrazumevaju ishranu i ranu dijagnozu.

Fibroadenom dojke prirodno lečenje

Kao što smo pomenuli fibroadenom u dojci uglavnom ne mora da se leči sve dok njegova veličina to ne zahteva.Međutim da bi sprečili njegov rast i da bi se sprečio tmor treba preduzeti neke mere koje bi se mogle smatrati za ečenje fibroadenoma dojke prirodnim putem.

Kad je u pitanju lečenje prirodnim putem najvažnija je ishrana…

Fibroadenom dojke ishrana

Jedite više svežeg voća i povrća

Konzumacija svežeg voća i povrća, kao i umerena fizička aktivnost, mogu drastično smanjiti rizik od raka dojke. Posebno je dobro jesti što više susamovog ulja zbog visokog sadržaja polinezasićenih masnih kiselina, algi, belog i crnog luka i liči trešnje.

Organsko meso i fermentisani mlečni proizvodi

Osim svežeg voća i povrća, najbolje namirnice za borbu protiv raka su organsko meso, masna riba, koštunjavo voće i semenke, pečurke, čajevi i fermentisani mlečni proizvodi poput kefira i jogurta.

Borovnice

Najzdravija namirnica koju možete jesti ako imate fibroadenom dojke i ako želite da se zaštitite od raka jeste borovnica. Borovnice sadrže mnogo vitamina C i K, mangana, vlakana i fitohemikalija – kvercetina, resveratola i pterostilbena, za koje je naučno dokazano da izazivaju uništavanje određenih vrsta kancerogenih ćelija – karcinoma želuca, pluća, pankreasa i dojke.

Mleveni lan

Lignani koji se nalaze u lanu uspešno smanjuju rizik od raka dojke. Najbolje je sami meljete lan ili da kupite samleveno seme. Možete ga jesti u smutiju, ovsenoj kaši ili salatama.

Hrana bogata beta-karotenom

Ishrana koja sadrži mnogo hrane bogate beta-karotenom ima dobar efekat na zdravlje dojki, posebno kod žena u postmenopauzi. Karotenoidi smanjuju oksidativni stres i posebno su dobri za smanjivanje rizika od raka dojke kod žena u predmenopauzi.

Ubacite u ishranu više namirnica bogatih beta-karotenom – šargarepu, bundevu, sladak krompir, dinje i kajsije. U suštini, to je voće i povrće jake narandžaste i žute boje.

Zeleni čaj

Polifenol katehin, koji se nalazi u zelenom čaju, poboljšava zdravlje dojki i nivo estrogena u ženskom organizmu. Naučnici smatraju da je ovo jak antioksidans. Zato ako imate fibroademom dojke potrudite se da tokom dana popijete po tri ili četiri šoljice zelenog čaja.

Zeleno povrće i kupusasto povrće

Ishrana bogata povrćem koje sadrži karotenoidima i kupusastim povrćem može smanjiti rizik od raka dojke, tvrde naučnici sa Bostonskog univerziteta.

Izađite na sunce!

Naučnici smatraju da dovoljno vitamina D može smanjiti rizik od raka dojke, pluća i bešike. Kad god ste u mogućnosti, izađite na sunce po 20 minuta dnevno, bez kreme sa zaštitnim faktorom. Ako ne volite sunce, najbolje je da uzimate kvalitetne suplemente vitamina D3.

Nar

Naučna istraživanja su pokazala da polifenoli u naru mogu sprečiti rast karcinoma, posebno karcinoma povezanih sa estrogenom, a rak dojke je jedan od njih.  Međutim, ako pijete ACE inhibitore (inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima), statine ili antikoalgulanse, nemojte uzimati suplemente nara.

Kurkuma

Kurkumin u kurkumi je veoma uspešan u borbi protiv određenih tumora, uključujući i rak dojke. Polifenolni kurkuminoidi imaju antikancerogena svojstva i sprečavaju razmnožavanje kancerogenih ćelija.Ako se kod vas razvio fibroadenom dojke najbolje je da svakodnevno uzimate po najmanje dva grama kurkume, a ako više volite, možete uzimati suplemente (najbolje one koji sadrže i piperin).

Orasi

Ova jezgrasta voćka nalik mozgu je veoma bogata omega-3 masnim kiselinama, i dokazano je da usporava razvoj malignih i benignih tumora na dojci.  Osim toga, orasi su sjajni za mršavljenje, veoma su zasićujući kao grickalica i svi ih vole.

Vežbajte

Mnoga naučna istraživanja su pokazala da po 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno može smanjiti rizik od raka dojke i ostalih tipova karcinoma. Fizička aktivnost je posebno važna za žene u postmenopauzi. Šetnja, rad u bašti, joga, tenis i golf su sjajne fizičke aktivnosti kojima se mogu baviti ljudi svih životnih dobi.

Mere opreza

Fibroadenom na dojci nije kancerogen, ali u maloj meri povećava rizik od raka dojke. Zdrava ishrana, bogata čistim proteinima, voćem, povrćem i jezgrastim voćem može vam pomoći da smanjite rizik od određenih vrsta raka, uključujući i rak dojke. Ako primetite bilo kakvu promenu na dojci, posebno nov čvorić ili promene na postojećem čvoriću, bez odlaganja idite lekaru.

Iskustva

Fibroadenom je nekancerogeni, to jest benigni tumor koji se smatra povezanim sa hormonalnim promenama.

Hormonska terapija i korišćenje oralnih kontraceptiva povećavaju rizik od pojave fibroadenoma.

Kod tinejdžerki i mlađih žena se obično javljaju tumori koji brzo napreduju i mogu postati toliko veliki da izazivaju asimetriju dojki.

Postavljanje dijagnoze fibroadenoma podrazumeva mnogo testova i mogu proći meseci, pa čak i godine, dok se dijagnoza ne potvrdi.

Joga, vežbanje i meditacija vam mogu pomoći da ublažite stres nastao zbog dijagnoze.

Konvencionalni načini za lečenje fibroadenoma podrazumevaju čekanje i praćenje promena, kao i mamografiju i ultrazvuk na svakih šest ili dvanaest meseci, kako bi se primetile sve potencijalne promene.

Termografija je neinvazivna metoda, i pomaže u identifikaciji raka dojke i ostalih tumora, bez izlaganja radijaciji.

Mada fibroadenom nije rak sam po sebi, u maloj meri povećava rizik od raka dojke.

Ishrana bogata svežim voćem i povrćem, čistim proteinima, mlečnim proizvodima i jezgrastim voćem vam može pomoći u sprečavanju raka dojke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply