Dren raste u suvim listopadnim šumama i na osunčanim kamenitim obroncima zajedno sa drugim grmljem i žbunjem. Raste kao listopadni grm, ili nisko drvo, do osam metara visine, zaobljene, guste krošnje. Mlade grančice drena su zelenkasto smeđe i prekrivene finim dlačicama. Listovi rastu jedan nasuprot drugog, jajastog su oblika i na krajevima zašiljeni. Žuti cvetovi rastu na dugim peteljkama, i javljaju se na granama pre listova, pravilni su i četvoročlani.Dren cveta u februaru i martu. Plod je crvena, duguljasta koštunica, kiselkastog ukusa.

Dren sadrži tanin, organske kiseline, pektin, šećer, sluz, glikosalnu kiselinu, a u kori smolu. Skuplja se zreo plod i kora drveta, i suši na toplom mestu. Plod i kora, kao čaj, leče od bolesti creva, proliva i groznice. Od zrelih plodova priprema se pekmez, voćni sok i vino. Kiselkast plod, koji skuplja usta, upotrebljava se nezreo protiv proliva, odliva krvi, katara creva i groznice koja se javlja zbog bolesti probavnog trakta.

Čaj od kore drena

U 2 decilitra vode prokuvati 5-10 grama drenove kore. Poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta, a zatim procediti. Piti tri puta dnevno ovaj čaj po jednu šoljicu, posle jela.

SUŠENJE drena za čaj
Zreli crveni plodovi drena rasprostru se na suvom i toplom mestu bez direktnog sunca i tako se suše. Koriste se za čaj, koji je neobično bogat vitaminom C.

PEKMEZ OD DRENJINA
Kilogram zrelih plodova drena i kilogram šećera mešaju se lagano u jednom smeru pet sati, a zatim se stave u posude i dobro zatvore. Pekmez se ne kuva.
Pročitaj nastavak >>> Dren lekovitost- recepti za džem,sirup, sok od drenjina

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply