Šta su urasli nokti ?

Ključne tačke

 1. Urasli nokti se javljaju kada ivice ili uglovi nokta urastaju u kožu pored nokta.
 2. Ako urasli nokti nisu inficirani, moguće je prirodno lečenje kod kuće ali ako nokat probije kožu, potražite lekarsku pomoć.
 3. Rizik za komplikacije zbog uraslog nokta u meso je veći ako imate dijabetes ili drugo oboljenje koje izaziva lošu cirkulaciju.

8 prirodnih lekova za urasle nokte

Imati urasli nokat u meso može biti frustrirajuće i bolno. Ako vas boli prst zbog uraslog nokta možete imati problema sa svakodnevnim radnjama kao što su zakopčavanje bluze ili kucanje. U većini slučajeva možete naučiti kako da kod kuće uklonite urasli nokat prateći jednostavne korake. Ako vam se ovo stanje stalno ponavlja i uzrokuje veliku nelagodnost, trebalo bi da konsultujete profesionalca u vezi rešenja ovog problema.

urastanje nokta u meso

Prvi deo : Simptomi i uzroci za urastanje nokta u meso

1. Simptomi uraslog nokta

Iako simptomi mogu da variraju, ova lista pokazuje najčešće simptome uraslih noktiju :

 • Izbočina ispod kože
 • Gnojenje kože
 • Gubitak boje
 • Oticanje
 • Crvenilo
 • Osetljiva koža

Urasli nokti se javljaju kada ivice ili uglovi nokta urastaju u kožu pored nokta. Najčešće mesto gde može da se javi je nožni palac.

Urasli nokat može se lečiti i kod kuće. Međutim, nokti urasli u meso mogu da izazovu komplikacije koje zahtevaju medicinsku pomoć.  Rizik za komplikacije zbog uraslog nokta je veći ako imate dijabetes ili drugo oboljenje koje izaziva lošu cirkulaciju.

Šta izaziva urastanje nokta u meso ?

Urasli nokti se javljaju i kod muškaraca i kod žena. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, urasli nokat se češće javljaju kod osoba kojima se znoje stopala, kao što je slučaj sa tinejdžerima. Starije osobe takođe mogu imati povećan rizik jer se nokti sa godinama debljaju.

Mnogo je uzroka za pojavu uraslih noktiju uključujući i:

 • Nepravilno sečenje noktiju (pravilno je ravno sečenje – ali bez oštrih uglova jer pospešuju urastanje nokta u kožu).
 • Nepravilni, krivi nokti.
 • Obuća koja vrši pritisak na palac, tesne, uske cipele koje stežu stopalo, kao i tesne čarape.
 • Povrede nokta, ubodi, pad teških predmeta na stopalo ili stalno šutiranje lopte.
 • Loš položaj tela.
 • Nepravilna higijena stopala – moraju biti čista i suva.
 • Genteske predispozicije.

Sportske aktivnosti koje uključuju preteranu upotrebu stopala mogu vas učiniti podložnim za urastanje nokta u meso. Aktivnosti pri kojima neprekidno šutirate neki predmet ili izlažete stopala pritisku duže vreme, mogu dovesti do oštećenja nokta na palcu i povećati rizik za urastanje noktiju. Ovo podrazumeva:

 • balet
 • ragbi
 • kikboks
 • fudbal

Koji su simptomi uraslog nokta?

Urasli nokti mogu biti bolni i obično se stanje postepeno pogoršava.

Simptomi rane faze podrazumevaju:

 • koža pored nokta postaje osetljiva, otečena ili tvrda
 • bol pri pritisku na palac
 • nakupljanje tečnosti oko prsta

Ako se prst na kome je urastao nokat inficira, simptomi podrazumevaju:

 • crvenu, otečenu koža
 • bol
 • krvarenje
 • curenje gnoja
 • prekomeran rast kože oko prsta

Neophodno je lečenje uraslog nokta što pre da bi se izbeglo pogoršanje simptoma.

urasli nokat slike

Kako se dijagnostikuju urasli nokti?

Vaš lekar će najverovatnije uspostaviti dijagnozu fizičkim pregledom. Ako prst deluje inficirano, možda ćete morati da idete na rendgensko snimanje da bi se videlo koliko je duboko urastao nokat. Rendgen će takođe otkriti:

 • da li je urastanje izazvano povredom
 • da li imate istoriju hroničnih infekcija
 • da li je bol jak

Urasli nokti na nogama lečenje

Urasli nokti na nogama ili rukama koji nisu inficirani obično se mogu lečiti kod kuće. Međutim, ako su nokti probili kožu i duboko urasli u meso ili ima znakova infekcije, tražite pomoć lekara. Znakovi infekcije uključuju:

 • temperaturu
 • gnoj
 • crvenilo i otok

Operacija uraslog nokta

Postoji nekoliko vrsta operacija za lečenje uraslog nokta. Delimično uklanjanje nokta je uklanjanje dela nokta koji se zario u kožu. Lokalnom anestezijom se umrtvljuje prst, a onda se sužava nokat. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, delimično uklanjanje nokta ima uspešnost od 98% za sprečavanje urastanja ubuduće.

Strane se odseku tako da su ivice potpuno prave. Komad vate se umetne pod preostali deo nokta kako bi se sprečilo ponovno urastanje. Lekar može primeniti i jedinjenje koje se zove fenol, a koje sprečava ponovni rast nokta.

Potpuno uklanjanje nokta kada je urastanje izazvano zadebljanjem nokta. Dobićete lokalnu anesteziju, a onda će vam ukloniti ceo nokat procedurom koja se zove matriksektomija.

Oporavak nakon operacije

Kada se završi operacija uraslog nokta lekar će vas poslati kući sa zavojem na palcu. Verovatno ćete morati da držite podignuto stopalo jedan ili dva dana i da nosite posebnu obuću koja će omogućiti prstu da zaceli.

Izbegavajte kretanje. Zavoji se obično skidaju nakon dva dana. Lekar će vam savetovati da nosite obuću sa otvorenim prstima i da držite stopalo u slanoj vodi dok prst ne zaceli. Dobićete i lekove protiv bolova i antibiotike za sprečavanje infekcije.

Nokat će vam verovatno izrasti nekoliko meseci nakon delimičnog uklanjanja. Ako je preduzeta operacija potpunog uklanjanja nokta, matrice nokta, noktu će trebati i preko godinu dana da u potpunosti izraste.

Urasli nokat komplikacije

Ukoliko se ne leči, infekcija uraslog nokta može da izazove infekciju kosti prsta. Infekcija nokta može da dovede i do čireva na stopalima, ili otvorenih rana, kako i da preseče dotok krvi u inficirani deo. Tkivo trune i mrtvo tkivo na mestu infekcije je moguća posledica.

Infekcija stopala može da bude ozbiljnija ako imate dijabetes. Čak i mala posekotina, ogrebotina ili urastao nokat mogu brzo da se inficiraju zbog slabog protoka krvi i osetljivosti nerava. Odmah idite kod lekara ako imate dijabetes i ako brinete zbog infekcije uraslog nokta.

Ako imate genetske predispozicije za urastanje noktiju, oni će se pojavljivati ili vraćati na više prstiju istovremeno. Kvalitet života može biti ugrožen zbog stalnog bola, infekcije i drugih problema sa bolnim stopalima koji traže više vrsta lečenja ili operacija. U ovom slučaju, lekar će vam možda preporučiti delimičnu ili potpunu matriksektomiju kako bi uklonio nokte koji prouzrokuju bol.

Drugi deo : Kako ukloniti urasli nokat u četiri koraka

1. Šta vam je potrebno

Da biste naučili kako da se rešite uraslog nokta trebaju vam sledeće stvari:

 • Antibiotična krema
 • Acetaminofen ili ibuprofen
 • Pamučna vata
 • Topla voda

2. Koraci koje trebate primeniti da biste se rešili uraslog nokta :

Prvi korak : Potapajte prst u toplu vodu 2 do 3 puta svakog dana, neka stoji u vodi od 15 do 20 minuta. Ovo bi trebalo da smanji otok.Potrudite se da temeljno osušite prst.

Drugi korak : Pošto potopite nokat, uzmite malo parče pamučne vate uglavite je ispod ivice nokta. Ovo će malo odignuti nokat od kože. Ponavljajte proces nekoliko dana i pratite rezultate.

Treči korak : Ako morate, uzmite lekove protiv bolova, kao što su ibuprofen ili acetaminofen. Stavite antibiotičnu kremu ili mast (Gentamicin) da biste sprečili infekciju. Ako primetite gnoj ili crvenilo, posetite lekara pošto je urasli nokat možda već inficiran.

Četvrti korak : Ako lečite nokat kod kuće i ne vidite napredak posle 3 ili 4 dana, posetite lekara bez obzira da li ste uočili infekciju ili ne.Vaš lekar može da iseče urasli deo nokta ili u ekstremnim slučajevima, ukloni veliki deo nokta i kožu ispod nokta.

urasli nokat u meso slike

Treči deo : prirodni lekovi za urasli nokat

1. Sirće i voda

Na koji način pomaže : Ovo će omekšati upaljenu kožu.

Na koji način se stavlja : Potopite nokat u toplu vodu na 15 do 20 minuta. Izvadite prst iz vode, obrišite ga peškirom. Radite ovo 3 do 4 puta dnevno. Ako nokat ili koža oko njega postanu meki posle potapanja, možete da odsečete urasli nokat.

2. Magnezijum sulfat

Na koji način pomaže : magnezijum sulfat će umanjiti bol i infekciju.

Kako se stavlja :  Pomešajte 1 ili 2 litra tople vode sa dve kašike magnezijum sulfata po litru. Potopite urasli nokat u rastvor na 20 ili 25 minuta pre nego što ga obrišete peškirom. Ponavljajte ovo 2 do 4 puta na dan.

3. Sprečite infekciju pomoću limuna

Na koji način pomaže : Limun sadrži kiseline koje pomažu kod infekcija.

Kako se stavlja : Stavite krišku limuna na vrh uraslog nokta, umotajte to sve zavojem. Neka limun stoji preko noći da se spreči infekcija i da se spreči da se nokat ukopa u meso.

4. Hidrogen peroksid

Na koji način pomaže : hidrogen peroksid je prirodni dezinfektant  i naš imuni sistem ga stvara u malim količinama. Ovo treba da omekša kožu oko nokta i da ublaži infekciju  i bol.

Kako se stavlja : Pomešajte šoljicu hidrogen peroksida sa pola kofe vode. Potopite ruku ili stopalo na kojoj je urasli nokat za 15 ili 20 minuta i lepo obrišite.

5. Ulje od čajnog drveta

Na koji način pomaže : Ulje čajnog drveta ima antigljivične i antibakterijske osobine koje mogu da omekšaju urasli nokat.

Kako se stavlja : Stavite 2 do 4 kapljice ulja u toplu vodu. Potopite nokat u mešavinu na 15 do 20 minuta 2 do 3 puta na dan i obrišite nokat temeljno. Ili, pomešajte 2 do 4 kapljice ulja sa kašikom maslinovog ulja i izmasirajte time urasli nokat.

6. Bebi ulje

Na koji način pomaže : Bebi ulje omekšava kožu, zbog čega će biti mnogo lakše da se urasli nokat odseče.

Kako se stavlja : Masirajte prst na mestu na kome se pojavio urasli nokat koristeći bebi ulje. Ponavljajte nekoliko dana dok nokat nije dovoljno mek da se bezbedno odseče.

7. Eterična ulja

Na koji način pomažu : Mnoga eterična ulja umanjuju bol i služe kao dezinfektant i antiseptik, sprečavaju upale i gljivične infekcije. Neka od tih ulja su : kantarionovo ulje, ulje od  kamilice, od lavande, ruzmarina, čajnog drveta.

Kako se stavlja : Pomešajte po jednu kap od svake od gore navedenih ulja. Mešavinu možete da razvodnite pomoću maslinovog ulja. Stavite mešavinu na nokat i zavežite zavojem. Radite ovo dva do četri puta na dan dva do četri dana. Trebalo bi da primetite smanjenje otoka, crvenila i bola.

8. Kalijum permanganat

Na koji način pomaže : Ovaj prirodni dezinfektant je antiseptik koji leči gljivične infekcije.

Kako se stavlja : Stavite četvrtinu kašike kalijum permanganata u 4 litra vode. Potopite ruku ili nogu na kojoj je urasli nokat za 15 do 20 minuta i osušite. Ponavljajte dva puta dnevno 2 do 3 nedelje.

urasli nokat na ruci prstu

Saveti :

 • Čistite nokte svakog dana
 • Turpijajte ih i sečite često
 • Ne grizite nokte i pažljivo ih sečite
 • Konsultujte lekara ako ne primetite napredak
 • Ako imate dijabetis ili lošu cirkulaciju takođe konsultujte lekara, ne pokušavajte sami da uklonite urasli nokat

Kako sprečiti urastanje noktiju

Urastanje noktiju se može sprečiti menjanjem nekoliko navika:

 • secite nokte ravno ali bez oštrih uglova
 • nemojte seći nokte previše kratko
 • nosite odgovarajuću obuću i čarape
 • nosite zaštitnu obuću sa ojačanim delom za prste ako se bavite opasnim poslom

Ako su van nokti na nogama nenormalno deformisani ili debeli, možda će biti neophodna operacija da bi se spečilo urastanje noktiju.

Saznajte više>>>  Urastanje nokta u meso najbolje metode za lečenje

Vi pitate, mi odgovaramo

Koji je najbolji način da se spreči urastanje noktiju kod beba?

Kada se urasli nokti pojave kod beba, potopite stopala dva do tri puta dnevno u toplu, sapunjavu vodu. Potom osušite stopala i nanesite tanak sloj neke antibiotičke kreme ili masti koje se mogu naći u slobodnoj prodaji. Pokušajte da umetnete malo sterilne gaze ili zubnog konca ispod nokta da biste ga malo podigli sa ivice kože – menjajte ovo nekoliko puta dnevno. Ako ima znakova infekcije sa povećanim crvenilom, otokom ili gnojem, morate se obratiti lekaru koji će preduzeti neophodne mere da se ukloni urasli nokat ili njegov deo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply