Moderna medicina afirmiše ehinaceu kao “opšteg I čistača” organizma i do sada najvredniju biljku za stimulaciju imunih reakcija organizma, jer samo šest miligrama aktivnih sastojaka ove lekovito biljke predstavlja antibiotik koji odgovara jednoj jedinici penicilina!

Ehinacea se u apotekama preporučuje kao imuno podrška prezaposlenima, svima rovitog zdravlja i izloženima većim naporima. Informisani je već rado koriste, dok oni koji još nisu za nju čuli prvo pitaju za cenu.

Ehinacea (Echinacea Purpurea) je biljka centralnog dela Amerike, neobična, lekovita, specifična… Raste i kod nas, prilagođena našem podneblju. Visoka je 60 cm, a dostiže i metar. List joj je jajolik, zašiljenog vrha, po obodu nazubljen. Cvetne glave su 10-15 cm široke, a kriške cvetova purpurno smeđe boje. Obodni jezičasti cvetovi od oko 4-6 cm usko linearni i purpurno crveni ,otud i ime, na krajevima preklopljeni.Ehinacea ima kratak rizom sa mnogo tankih korenja.

Najvažnije je znati da je ehinacea prirodni imunostimulator. Lekovitost ove biljke su poznavali i Indijanci još mnogo pre otkrivanja Amerike, i veoma su cenili njena lekovita svojstva. Koristili su je za viđanje rana i opekotina, protiv glavobolje, prehlade, zubobolje, stomačnih tegoba, kašlja i gonoreje, kao i za umirenje bola. Posebno je zanimljivo sto su ujede zmija i otrovnih insekata lečili tradicionalno pripremljenim preparatima ehnacee. U novije doba “povratka prirodi” i reafirmacije fitoterapije, preparati ehinacee su najkorisniji biljni preparati. Brojne kliničke studije i naučna istraživanja, posebno u zemljama zapadne Evrope i Amerike, dokazala su da ehinacea deluje, pre svega, stimulišući imuno sistem. Veći deo sastojaka biljnog soka ehinacee ima baktericidna i tzv. fungicidna svojstva, slično antibioticima. Količina ovih samo šest miligrama aktivnih sastojaka (ehinozidi) predstavlja antibiotik koji odgovara jednoj jedinici penicilina, tvrdi farmakolog dr. Daniel Mowrey, autor knjiga “Naučna potvrda biljne medicine” i “Lečenje biljnim tonicima”.

I najvećim skepticima postaje jasno da široka upotreba preparata ehinacee u svetu nije nikakva moda i trend, već istinska potreba koju potkrepljuju rezultati moderne medicine, koja je afirmiše kao “opšteg čistača” organizma i do sada najvredniju biljku u stimulaciji imunih reakcija organizma. Echinaceae Purpurea se uspešno plantažno gaji i kod nas. “Bilje Borca” u svom proizvodnom programu nudi “Echinaceae čaj” od 50 gr, Imuno kapi i Imuno san sirup Echinaceae.

Ehinacea je zvanično priznata
Korišćenje preparata ehinacee značajno poboljšava kliničku sliku kod virusnih i gljivičnih infekcija, a dovodi i do ublažavanja negativnih posledica u hemoterapiji i zračenju. Echinacea purpurea, od koje se izrađuju imuno kapi, zvanično je priznata u medicini i farmaciji u svim razvijenijim zemljama. Koristi se ne samo kao preventiva protiv različitih bakterijskih i virusnih infekcija, već i u lečenju oboljenja respiratornog sistema, urinamog trakta (infekcije bešike), gljivične infekcije (Candida albicans, infekcije izazvane bakterijom Ešerihija koli), prehlada, gripa, herpesa, reumatoidnog artritisa, trovanja krvi, gingivitisa… Pomoćno je lekovito sredstvo u terapiji raka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply