Ekcem na glavi

Iritirana, crvena i koža glave koja svrbi, izaziva ljuštenje kože poznato kao perut, ukazuje na ekcem na glavi.

Ekcem na glavi je vrsta ekcema koji izaziva upale, svrab, suvu kožu na koži temena.

Najčešći tip ekcema kože glave je poznat kao seboroični dermatitis, a njegov najveći nepoželjni simptom je perut.

Kada bebina koža glave razvije ovu ljuspičastu kožu, to se često naziva kolevka kapa.

Ekcem u kosi karakterišu fleke na koži glave koje mogu biti:

– crvene i perutave

-pahuljaste

– masne

– veoma svrbe

– ispuštaju tečnost

– proizvode plikove

– uzrokuju otpuštanje sekreta iz uha ako se ekcem na glavi nastavlja u ušni kanal

– izazivaju promene u boji kože nakon izlečenja.

Druga stanja kože, kao što je psorijaza, alergijski kontaktni dermatitis (zapaljenje izazvano alergijskom reakcijom na određene supstance) ili atopični ekcem (što često dolazi kod onih sa astmom ili sezonskim alergijama ), može izazvati simptome slične onima kod ekcema vlasišta.

ekcem na glavi slike

Uzroci i pokretači ekcema na glavi

Seboreični dermatitis je verovatno izazvan hiperprodukcijom sebuma, prirodnih ulja koja luče lojne žlezde na glavi.

Masna koža glave može prouzrokovati prekomeran rast normalne gljivice kože koja se zove Malasezia , što može, zauzvrat, pogoršati simptome peruti.

Šta zapravo izaziva iritaciju kože glave se ne razume u potpunosti, ali se smatra da promene u vremenu, stres i porodična istorija mogu da igraju ulogu.

Neki drugi potencijalni uzroci i faktori rizika za ekcem u kosi uključuju:

– masna kosa ili koža

– vrlo suva koža

– druga stanja kože, kao što je psorijaza, rozacea ili akne

– ostali zdravstveni uslovi, uobičajeno Parkinsonova bolest i HIV

– alergije ili porodična istorija alergija, kao što su polenska groznica, astma i atopijski ekcem

– jako znojenje

– izlaganje alergenu ili iritaciji.

Osip na koži je uobičajena pojava i ne ukazuje uvek na ozbiljan problem. Generalno, on je rezultat iritacija, što može dovesti do upale kože i ispoljavanja simptoma svraba, malih izraslina i perutanja. Osip po glavi, u nekim slučajevima, može ukazivati na osnovno stanje kože. Osip na osetljivom području skalpa može postati krajnje problematičan zbog prisustva folikula. Pojedinci koji pate od osipa skalpa treba da kontaktiraju lekara ako se ovaj problem iznenada pojavljuje, pogoršava se ili ga prati bol.

Crvenilo na glavi – mogući uzroci:

Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis se često pojavljuje u vidu crvenih mrlja, pod nazivom perut na koži glave. Godine starosti, stres, umor, vremenski ekstremi, masna koža, neredovno šamponiranje kose i losioni na bazi alkohola mogu pogoršati ovo stanje. Iako je perut relativno bezopasno stanje, često može izazvati iritacije zbog svraba, suve kože i ljuštenja kože skalpa. Proizvodi, kao što su šamponi koji su na bazi cink-piritiona, katrana, selen sulfida ili salicilne kiseline, mogu značajno pomoći da se smanji perut i izleči osip po glavi.

ekcemi na glavi

Lišaj na glavi

Tinea capitis je lišaj (gljivična infekcija) kože glave. To je čest poremećaj koji je veoma zarazan i problematičan jer može izazvati ćelava mesta na glavi. Ovo će se pojaviti kao crveni, izdignuti osip po glavi koji svrbi i ljušti se i koji može ili ne mora da stvara plikove ili da ispušta tečnost. Zaraženo područje je generalno više crveno na oblastima ka spolja i svetlije ka centru, što mu daje posebnu “prstenastu” formaciju. Pojedinci zahtevaju antigljivični tretman odmah kako se gljivice mogu brzo proširiti na druge delove skalpa, kao i telo. Antifungalni proizvodi mogu pomoći, ali više napredovali slučajevi mogu zahtevati lekove na recept.

Više>>>  Lišaj na koži

Alergije

Često, osip po glavi može biti posledica alergijske reakcije usled kozmetike, sapuna ili deterdženta. Sastojci u šamponu, regeneratoru, gelu za kosu ili drugim kozmetičkim proizvodima mogu iritirati kožu glave, što izaziva osip. Svrab, otok ili izrasline nalik na male bubuljice mogu da prate osip po glavi, što može da izazove sekundarne bakterijske infekcije ako se pacijent stalno češe. Izbegavanje preparata za kosu koji imaju agresivne hemijske sastojke, mirise i boje može da spreči osip po glavi.

Herpes zoster

Herpes zoster je uzrokovan istim virusom koji izaziva varičele. Ovo stanje se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina. Herpes zoster izaziva bol, peckanje, svrab i – obično utiče na jednu stranu lica ili glave. Osip po glavi se razvija u roku od 2 nedelje od zaražavanja virusom. Ne postoji lek za herpes zoster, i bol može trajati mesecima ili čak godinama nakon što osip prođe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply