Šta je entezopatija ?

Entezopatija predstavlja oboljenje pripoja tetiva, ligamenata, anulusa fibrozusa, pripoja fascije ili kapsule zgloba. Entezoptija može biti degenerativno ili zapaljensko oboljenje. Kao zapaljensko oboljenje (entezitis), javlja se kod pacijenata obolelih od spondiloartropatije. Entezitis se najčešće javlja u ranom starijem dobu, najkasnije do sedme decenije života, praćen je kalcifikacijom i osifikacijom. Uopšteno, entezitis je termin koji se koristi da opiše upalu tetiva, pripoja i ligamenata. Stoga se odnosi na bolesti povezane sa spondiloartritisom, uključujući ankilozni spondilitis, psorijatični artritis kao i reaktivni artritis. Termin entezopatija ima šire značenje i označava sve patološke abnormalnosti pripoja kostiju, uključujući zapaljenske procese i degenerativne probleme.

Uzrok

Uzrok pojave entezopatije i entezitisa može biti različit i višestruk:

 • posledica mehaničke, tj. fizičke povrede
 • psorijazni artritis, reaktivni artritis, reumatoidni artritis i osteoartritis
 • Kronova bolest
 • teniski lakat/golferski lakat
 • plantarni fascilitis
 • ankilozni spondilitis
 • posledica raznih inflamatornih bolesti

Rizik je najveći kod pacijenata sa dijagnozom reumatskih i nereumatskih inflamatornih stanja.

entezitis - entezopatija

Simptomi

Simptomi koji se javljaju kod entezopatije su:

Upala (akutna ili hronična) → može modifikovati stanje određenih antomskih struktura, ukoliko je ozbiljna upala u pitanju

Bol → nervnih završetaka kod entezitisa, hronični mišićno-koštani bol

Nenormalna kalcifikacija/osifikacija → naročito kod jačih upala – entezitisa

Iritacija na nivou pogođene tetive ili ligamenta

Osetljivost takođe može biti prisutna među simptomima

Simptomi mogu biti privremeni (s vremena na vreme nestaju)

Ponavljanje stresa → više upala → kalcifikacija i fibroza

Zbog bola, inflamacije i osetljivosti, pacijent možda neće moći da obavljaju redovne aktivnosti (na primer, ako je pogođena Ahilova tetiva, pacijent će imati poteškoća pri hodanju ili trčanju).

Entezopatija ramena

Rameni zglob je zglob sa najvećim obimom pokreta u telu. Upravo zbog svoje pokretljivosti je sklon povremenim upalama. Entezopatija ramena je česta pojava. Javlja se kod oboljenja poznatijeg kao teniski lakat, reumatoidnog i degenerativnog artritisa. Propraćena je kalcifikacijom i okoštavanjem, jakim bolom, smanjenim obimom pokreta i kontrakturama mišića. Terapija entezopatij ramena se sastoji u antiinflmatornim lekovima i fizikalnoj terapiji, istezanju mišića i povećanju obima pokreta.

Entezopatija kolena

Obzirom da je zglob kolena jedan od najvažnijih i najopterećenijih zglobova u telu, entenzopatija kolena je česta pojava, naročito kod sportista. Entezopatija kolena je najčešće posledica fizičke traume, kao i reumatoidnog i degenerativnog artritisa. U zglobu kolena se nalazi splet mišića, tetiva i ligamenata koji su skloni ovom oboljenju zbog toga što kolena nose tešinu tela i sklona su jakim upalama. Krepitacija, bol i otok su simptomi ovog oboljena. Terapija entezopatije kolena obuhvata antiinflamatorne lekove i lokalnu glikokortikoidnu injekciju.

Entezopatija kukova

Kada osoba pati od entezopatije kukova, to znači da su tetive ili ligamenati na nivou kuka i uopšteno, zgloba kuka, pogođene, tj. obolele. Ovo je poremećaj zglobova i može ugroziti pravilno funkcionisanje kuka, što dovodi do smanjene pokretljivosti i bola. Pacijent može imati poteškoće pri pokušaju hoda ili kretanja uopšte.

Ako posmatramo mišiće, tetive ili ligamenate zgloba kuka, može se videti kalcifikacija ili okoštavanje. Zglobna kapsula je najmanje pogođene entezopatijom. Istraživanja pokazuju karakteristične promene na nivou glave butne kosti, kao i na zglobnoj čašici. Teški slučajevi entezopatije kukova, kao što je veći trohanteralni bol burze, može se uspešno lečiti sa trombocitima koji su bogati krvnom plazmom (pod uslovom da drugi tretmani nisu uspeli da obezbede željene rezultate).

Entezopatija pete i ahilove tetive

Kada dođe do upale i oboljenja Ahilove tetive i pete, stanje je poznato kao entezopatija pete i Ahilove tetive. Ovo stanje nastaje zbog stalnih napora odgovarajuće mišićne tetive na kalkaneusnoj kosti ( petnoj kosti). Gojaznost se smatra kao faktor rizika za takve zdravstvene probleme, što obično dovodi do skraćenje tela mišića (ili njihove hronične kontrakture). Pacijent oseća bol u zanjem delu pete, naročito tokom hodanja. Bol se pogoršava palpacijom tetive na pripoju. Isto važi i za pasivno savijanja palca unazad kod skočnog zgloba.

Dva tretmana se preporučuju za entenzopatiju Ahilove tetive i pete, tj. fizikalna terapija (istezanje) i noćni umetci. Fizikalna terapija je neophodna, jer može pomoći da se istegnu mišići u kontrakturi i eliminišu kontrakture koje su prisutne na ovom nivou. Noćni umetci se takođe mogu koristiti, imaju svrhu pasivnog istezanja skraćenog tela mišića tokom sna. Oni se smatraju kao jedan od najboljih načina da sprečite dodatne kontrakture.

Lečenje

Opšte mere koje se preporučuju u lečenju entezopatije su:

 • Antiinflamatorni lek
 • Topikalnu ili oralnu primenu (u zavisnosti od težine bola i zapaljenja)
 • Smanjuje upalu i bolove
 • Preporučeni izbori – acetaminofen, ibuprofen.
 • Kortikosteroidne injekcije
 • Preporučuje se u situaciji kada gore pomenuti anti-inflamatorni lek nije uspeo da obezbedi željene rezultate.
 • Anti-TNF sredstva
 • Preporučuje se za pacijente koji pate od težih slučajeva, sa teškim upalama.
 • Radioterapija
 • Uloške za pete (za pacijenta koji pate od plantar fasciitis)
 • Fizikalna terapija
 • Radna terapija
 • Ultrazvuk
 • Krioterapija
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply