etericno ulje

Šta je Vaša prva asocijacija kada čujete za eterična ulja?

Verovatno je prva misao zapravo aromatičan i zanosan miris ovih ulja. Što i zaista jeste istinita tvrdnja. Ali malo ko zapravo zna kako ova eterična ulja deluju na nas, na naš organizam, kako doprinose našem raspoloženju.

Eterična ulja nisu nešto što se od nedavno pojavilo i što je patentirao neko iz naše moderne ere. Ne, zapravo ova ulja imaju tradiciju dugu nekoliko hiljada godina. Koristila su se čak i u antička vremena prenosi portal majkapriroda.com

Kako se zapravo prave eterična ulja i kako utiču na naš moždani sistem?

Eterična ulja se dobijaju od korenja, semenki ili cveća neke biljke. Ali za proizvodnju male količine eteričnog ulja potrebno je upotrebiti veliku količinu bilja. Za proizvodnju svega 300-400 ml eteričnog ulja, može se utrošiti i do 70-80 kilograma neke biljke. Rasprostranjeno je da specifična aroma koja dopire iz ovih ulja ima pozitivan uticaj na naš nervni i moždani sistem, te nas može osloboditi od stresa ili napetosti.

Koja su to najbolja i najkorišćenija eterična ulja?

Postoji veliki broj eteričnih ulja koja su gotovo svuda oko nas, a mi smo izdvojili nekoliko možda najbitnijih ali i najkorišćenijih eteričnih ulja. Prva na redu je kamilica. Ova biljka je široko rasprostranjena kod nas, naročito u proizvodnji čajeva. Ali ova biljka je takođe vrlo korisna i za proizvodnju eteričnih ulja.

Eterično ulje od kamilice je idealno rešenje za stres i nervozu. Eterično ulje se u većini slučajeva može napraviti od divlje kamilice. Eterično ulje od kamilice mogu koristiti svi koji to žele. Ovo eterično ulje može se koristiti i kod određenih bolesti koje nastaju usled velike doze stresa, koji je danas neizbežan.

Eterična ulja lavande

Ovo ulje dobija se iz lavande. Može se dobiti i iz cvetova ali i drugih delova ove biljke. Ovo ulje je vrlo prijatnog i opuštajućeg mirisa, takođe nije masno kao većina drugih ulja.

Ovo ulje je vrlo korisno. Deluje odmah na mesto na koje se nanese. Uglavnom se dobija u postupku destilacije, pod delovanjem vodene pare. Ulje od lavande se čuva na hladnom i tamnom mestu, jer je vrlo osetljivo na spoljašnju temperaturu te je stoga vrlo važno gde ćete ga ostaviti i na koji način ćete ga koristiti.

Koje su sve koristi od ovog ulja?

Ulje od lavande se koristi za razne namene, među kojima smo izdvojili one najvažnije:

 • Koristi se u proizvodnji sapuna, krema ili losiona za telo
 • Smanjuje stres, napetost, depresiju, a takođe je i dobar lek kada imate problema sa snom, što sve naravno može biti svakodnevna pojava i uticaj svakodnevnih okolnosti
 • Može se koristiti i kao obloga
 • Dobro je za kašalj, astmu ili grip
 • Smanjuje bol
 • Koristi se za masažu bolnih i otečenih zglobova, kao i nekih drugih delova tela.
 • Snižava krvni pritisak
 • Dezinfikuje kožu

Kako napraviti eterično ulje od lavande?

Za pravljenje ovog eteričnog ulja biće vam neophodno svega par sastojaka, i dosta energije i malo strpljenja.

Potrebni sastojci:

 • Dve šake svežih (može i suvih) cvetova lavande
 • 400 ml devičanskog maslinovog ulja

Pronađite 2 tegle u koje ćete sipati i u kojima ćete držati ovo eterično ulje, dobro ih operite i oribajte. Napunite ih sa cvetovima lavande do pola. Ulje naspite preko cvetova tako da popunite oko 70% tegle. Ovo promešajte, poklopite, ali ne skroz, već ostavite malo otvoreno.

Narednih 14 dana je potrebno da ovo odstoji na toplom i osunčanom mestu. Tokom ovog perioda, smesu je potrebno svakog dana, bar jednom promešati. Posle 14 dana, potrebno je da tečnost procedite kroz gustu gazu tako da se cvetovi odvoje od tečnog dela. Nakon što ste odvadili cvetove i procedili vaše ulje, sada ovu smesu sipajte u staklenu flašu i čuvajte zatvoreno na hladnom, tamnom i suvom mestu da biste sačuvali aromu. Uživajte u svom ulju i iskoristite ga na najbolji i najefikasniji način.

Ulje čajevca

Treće u nizu ali ne i najmanje važno eterično ulje je ulje čajevca. Ovo eterično ulje poreklo vodi od biljke koja nosi naziv čajno drvo. Teritorija na kojoj najviše ima ove biljke je Australija. Ova biljka je mala, zimzelena biljka, najčešće ima oblik žbuna. Ovo ulje ima široku primenu i koristi se za razne stvari. Dobro je protiv bakterija i virusa.

Gde se sve upotrebljava ovo ulje?

Prvo i veoma važno je da napomenemo da kao i većina eteričnih ulja, ulje čajevca se koristi isključivo za eksternu (spoljnu) upotrebu.

Ovo ulje može se koristiti:

 • Kao parfem, jer njegov prijatan miris će mnoge ostaviti bez daha
 • Za lečenje kožnih bolesti
 • Možete napraviti gel, kremu ali i losion za telo od ovog ulja
 • Dobro je za bubuljice, akne, gljivice.
 • Ukoliko se posečete možete slobodno naneti ovo ulje na bolno nesto i ol će nestati a rana će dosta brže zarasti.

Ovo ulje nakon nanošenja na bolno ili iziritirano mesto ostavlja efekat hlađenja koji traje i do nekoliko minuta, te se stoga nemojte začuditi ako budete imali čudan osećaj nakon što ga odmah nanesete.

Ovo ulje možete slobodno kombinovati i sa nekim drugim uljima, mi bismo Vam predložili da to bude kokosovo ulje. Ova kombinacija, prekrasnog mirisa zaista umirujuće i blagotvorno deluje na naš organizam, tako da slobodno ukoliko imate ova dva ulja napravite kombinaciju koju ćete obožavati.

Kako se najbolje koriste eterična ulja?

Gotovo sva eterična ulja se ne nanose direktno na kožu, već se nanose u kombinaciji sa nekim drugim uljima, kao što smo već ranije naveli to može biti kokosovo ulje. Eterična ulja možete dodati i prilikom kupanja, ali svega nekoliko kapi ulja.  Možete praviti razne kombinacije eteričnih ulja i napraviti svoju dobitnu kombinaciju. Zapamtite ova ulja bolje deluju kad se iskombinuju.

Gde kupiti i po kojoj ceni eterična ulja?

Eterična ulja se najčešće prodaju u malim staklenim bočicama od po 10 ili  20 ml. Mogu se pronaći u bolje snabdevenim apotekama, kao i drogerijama. Na primer eterično ulje od lavande u bočici od 10 ml možete pronaći u Lilly drogerie šopovima, i cena ove bočice iznosi oko 200 dinara, što zaista nije puno, a ukoliko  uzmemo u obzir sve benefite koje smo gore naveli zaista je isplativo kod sebe uvek imati bar jednu bočicu ovog ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply