etericno ulje cajnog drveta

[icegram campaigns=”14335″]

Eterično ulje čajevca koje se dobija od biljke Melaleuca alternifolia jedno je od najlekovitijih ulja o kome se poslednjih godina baš dosta priča. Nažalost, ovo ulje u našoj zemlji nije toliko popularno zbog čega isto nije ni našlo mesto u prirodnoj medicini. Biljka od koje se dobija ulje čajevca se pokazala odlična za lečenje mnogih upalnih procesa zbog čega kažu da je često čak 12 puta jača od atibiotika.

Čajevac čajno drvo

Čajno drvo čajevca prvi put je pronađeno 1770. godine i to od strane kapetana Džejmsa Kuka koji je predvodio britansku kraljevsku mornaricu. Oni su se tada prvi put susreli sa ovom biljkom čije je stablo lepljivo i to na teritoriji današnjeg Sidneja. Aboridžini koji su tada naseljavali ovu oblast uputili su ih u osnovna lekovita dejstva čajnog drveta čajevca i objasnili kako isto može da se koristi za lečenje rana i posekotina. Takav lek je u to vreme mornarici bio i više nego potreban, s obzirom na dug boravak na moru gde su bili izloženi raznim infekcijama.

Zahvaljujući otkriću ovog čudotvornog čajnog drveta, otkriveno je i lekovito ulje čajevca koje pored toga što je odlično za uapale, uopšte ne nadražuje i ne iritira kožu. Takođe, čajno drvo čajevca od kojeg se dobija ulje se tokom Drugog svetskog rata nalazilo u sklopu prve pomoći vojnika. Oni su ovim uljem mazali rane koje su brže zaceljivale.

etericno ulje cajnog drveta

Eterično ulje čajevca upotreba

Pomenuli smo da je prvo ulje čajevca nastalo u Australiji i to zahvaljujući uzgajanju čajnog drveta. Iako su mnogi pokušavali da ga prebace u Evropu, pokazalo se da ovo drvo nije ni približno dobro uspevalo na ovom tlu.
Za ulje čajevca često kažu da je smrt za gljivice i bakterije zbog čega se najčešće upotrebljava za kožna i gljivična oboljenja. Isto tako, on se upotrebljava kod lečenja teških oboljenja poput kancera kože jer se veruje da je veoma moćan u lečenju ovih bolesti i to zbog terpinena, koji čini osnovu ovog ulja.

Iako se malo u medicini primenjuje, mnoga poslednja istraživanja su pokrenuta baš zbog njegove delotvornosti na ćelije kancera.

Njegovom upotrebom, uspećete na brz i lak način da se oslobodite raznih bakterija pa čak i kandide koja zna često da pravi problem. Pored toga što je izrazito lekovito, ulje čajevca možete upotrebiti i za oslobađanje od moljaca u ormanu. Sve što treba je da natopite malo parče tkanine ovim uljem i da ga ostavite u ormaru.

Kako koristiti eterično ulje čajevca za gljivice

Eterično ulje čajevca naišao je na široku primenu u kozmetici zbog čega skoro da nema kreme koja u sastavu nema eterično ulje čajevca. Ovo ulje je odlično za uklanjanje gljivica na noktima koje obično zahtevaju dugo lečenje. Što se tiče lečenja gljivica, odmah da napomenemo, nemojte očekivati brze rezultate jer je potrebno da prođe i do 30 dana. Za prve rezultate potrebno je da dva puta dnevno mažete nokte ovim uljem, takođe, bilo bi idealno da noge potatapte u vodu u koju ste sipali nekoliko kapljica ovog ulja. Takođe, za lečenje gljivica je jako bitna i higijena noktiju i stopala. Pored eteričnog ulja čajevca, nokte možete mazati i maslinovim uljem.

Ulje čajevca za lice – primena za akne i bubuljice

Za čisto lice, dovoljno je da redovno lice čistite uljem čajevca. Posle određenog perioda, lice će vam se iščistiti tako da će i akne i bubuljice nestati. Ovo ulje je odlično za sve tipove kože ali bilo bi dobro da ga na lice nanosite tek kada ga razblažite. Za najbolje tretiranje akni i bubuljica potrebno je da u malo vode ukapate nekoliko kapi ulja. Razblaženu smesu nanesite na vatu i time redovno čistite lice. I budite uporni jer akne i bubuljice ne mogu tek tako nestati a ulje čajevca će vam samo olakšati taj proces.

Ulje čajnog drveta za kosu

Što se tiče kose, ulje čajnog drveta se upotrebljava za različite probleme, počevši od raznih kožnih oboljenja glave pa i do oslobađanja od vaški kod dece. Malo je poznato da ovo ulje koje je odličan lek za opadanje kose, ulazi u sastav mnogih šampona za kosu. Malo se zna jer priznaćete, ko još gleda sastave šampona.
Takođe, ulje čajevca je odličan “ubica” vaški, potrebno je da nakon što detetu stavite šampon za vaške, preko njega nakapate nekoliko kapi ovog ulja i ostavite malo da odstoji. Posle nekoliko puta primene, kosa će biti oslobođena od gnjidi i vaški. Isto tako, iako nemate problema sa opadanjem kose i kožom glave, ulje čajevca valja da se koristi i preventivno. Ova biljka najviše utiče na činioce koji su zaslužni za perutanje kože glave.

Ulje čajevca za bradavice

Već smo pomenuli da je ulje čajevca odlično za lečenje kožnih oboljenja pa isto tako i za bradavice koje se obično skidaju laserskim putem. Ukoliko nabavite ulje čajevca, laser vam neće biti potreban. Bradavice su najčešće virusnog porekla, a sve što treba da radite da biste se rešili bradavica je da ih redovno, i do nekoliko puta dnevno mažete uljem od čajevca. Redovnom primenom, bradavice će vrlo brzo nestati.

Ulje čajnog drveta protiv kondiloma

Što se tiče problema sa vaginalnim infekcijama i kondiloma koji znaju da budu jako neugodni, ulje čajevca se pokazalo kao delotvornije i od vaginaleta čak. Ovo ulje je toliko delotvorno da može da vas oslobodi vaginalne infekcije ili kondiloma za svega nekoliko dana.

Potrebno je da ulje razblažite u vodi i da ovako razblaženo sipate na tampon kojim ćete se prebrisati. Ukoliko ne volite tampone isti efekat će imati i uložak, nakapajte nekoliko razblaženih kapi na uložak i mirujte dva sata. Ovo ulje se pokazalo kao najbolji prirodni preparat za oslobađanje od kondiloa i raznih vaginalnih infekcija.

Upotreba u trudnoći

Mnoge trudnice u trudnoći dobiju kandidu koja u ovom period posebno zna da bude gadna. Na svu sreću, ulje čajevca je odlično i za oslobađanje od kandide, ali tokom trudnoće se ne preporučuje da se ovo ulje uzima na svoju ruku, već isključivo uz preporuku lekara. Takođe, koja god da vas vaginalna infekcija muči, vrlo je bitno da se prvo konsultujete sa ginekologom koji vam prati trudnoću. Ovo ulje se isto ne preporučuje dojiljama.

S obzirom da na našem podneblju ne uspeva, ulje čajevca je malo teže nabaviti. Ukoliko pak uspete da ga nabavite,naručite putem interneta, platićete ga poprilično skupo, jer mala bočica od svega 10 ml košta oko 500 dinara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply