[icegram campaigns=”14335″]

Uzroci tvrdog stomaka tokom trudnoće

Pojava tvrdog stomaka kod žena tokom trudnoće je sasvim normalna. Hajde da dublje sagledamo ovu pojavu kako bismo razumeli uzroke koji dovode do tvrdoće stomaka kod trudnica.

Tokom trudnoće je sasvim normalno da žena doživi niz fizičkih i psiholoških promena, a najistaknutija fizička promena je veći i isturen stomak. Promene na koži i dodatni stres su normalni u tom periodu.

Tvrdoća stomaka je česta pojava tokom trudnoće, i to prirodno iskusi svaka buduća majka. Ali preterana tvrdoća stomaka često može dovesti do nepotrebnog stresa, jer ponekad može izazvati i jake bolove. Saznajte uzroke ovog  stanja u sledećim poglavljima.grudi u trudnoci

Uzroci tvrdog stomaka

  • Uobičajeni uzrok tvrdoće stomaka tokom kasnijih meseci trudnoće je rast veličine materice.
  • Beba raste u materici ili majčinoj utrobi. Materica je šuplji organ u obliku kruške koji se nalazi u karličnoj šupljini, između bešike i rektuma. Tvrd stomak tokom 21. nedelje trudnoće (drugog tromesečja) je sasvim normalna pojava, i uglavnom svaka trudnica je doživljava. Materica se uvećava vremenom i kako beba raste stvara se adekvatan prostor za nju, i položaj materice tokom ovog perioda je između pupka i pubične kosti. Rastuća materica vrši pritisak na zidove stomaka, što rezultira osećajem tvrdoće stomaka. Trudnica može iskusiti simptome tvrdog stomaka i posle drugog tromesečja, jer tokom ovog tromesečja razvija se i jača bebin skelet. Stomak stoga očvršćava više kako se bliži čas porođaja.
  • Takođe je uočeno da žene koje imaju manjak telesne težine imaju iskustva sa tvrdim stomakom u ranim mesecima trudnoće, a žene koji su gojazne doživljavaju je kasnije u trudnoći. Takođe je praćena bolom koji, nažalost, žena mora da snosi, s obzirom na to da ne postoji siguran lek koji zasigurno može da reši ovaj problem. Bol zapravo sam jenjava nakon porođaja. Još jedna prateća fizička promena je pojava zloglasnih strija, koje se mogu sprečiti masiranjem stomačnog regiona kvalitetnom kremom koja hidrira.
  • Unos neodgovarajuće hrane, ili suviše brzo konzumiranje često dovodi do stomačnih problema. Tvrd stomak može biti rezultat opstipacije. Unos namirnica kao što su gazirana pića i sokovi može da izazove gasove i nadimanje stomaka. To može dovesti do privremenog bola i tvrdog stomaka. Da bi to izbegla, trudnica treba da se pridržava stroge ishrane bogate voćem, i trebalo bi da se kloni sokova i brze hrane.
  • Da bi sprečila digestivne uzroke (opstipacija, dijareja, nadutost stomaka) tvrdog stomaka, žena bi trebalo da ograniči izbor hrane na varijante zdrave hrane, posebno hrane bogate vlaknima. Iako ovo stanje može da potraje samo nekoliko sati, isto tako može trudnicu da učini zaista napetom i anksioznom, pogotovo one kojima je to prva trudnoća.

Tvrdi stomak tokom kasnijih tromesečja je normalna pojava, a do nje dolazi usled širenja materice što je uslovljeno rastom bebe. Ali, ako tvrdoću stomaka prati jak bol, treba tražiti smernice od doktora. Brinite o sebi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply