labaratorija-epruete

Veliki broj parova ima jaku želju da proširi svoju porodicu i dobije bebu koju očekuje sa nestrpljenjem, ali se često dešava da se veliki broj nezaštićenih odnosa završi neuspehom i izostankom trudnoće. Plodnost muškarca i žene izuzetno je značajna za ostvarivanje uspešne trudnoće, a u tom pogledu obavlja se veliki broj analiza koji mogu ukazati na postojanje određenih problema, ili da je sve u redu. Zdravlje muškarca važno je za plodnost i sposobnost stvaranja potomstva, a često se povezuje sa pojmom fragmentacija, koja se odnosi na spermatozoide.

Plodnost muškarca pokazuje njegovu sposobnost za dobijanje potomstva i ona zavisi od velikog broja faktora – životnih navika, svakodnevnici, ali i kvaliteta i broja spermatozoida, što se može utvrditi specijalističkim pregledima. U slučaju pojave oštećenja, javlja se DNK fragmentacija spermatozoida, koja ukazuje na njihov umanjen broj, kvalitet, kao i abnormalni izgled, usled čega se, blagovremeno i na osnovu analiza, mora pristupiti postupku lečenja.

Oštećenje spermatozoida važan je pokazatelj plodnosti muškarca

Ispitivanje zdralja muškarca u pogledu plodnosti često podrazumeva realizaciju spermograma, ali se često paralelno sa tim analizama, ili nakon njih preporučuje i provera da li postoji DNK fragmentacija spermatozoida. Radi se o pojavi njihovog oštećenja koje im daje abnormalan oblik usled neregularnog DNK, što utvrđuje embriolog.

Broj i kvalitet spermatozoida glavni su faktori od kojih zavisi plodnost muškarca, pa ako ih ima dovoljno i genetski sastav je u redu, nema potrebe za brigom, već samo vreme da se ostvari trudnoća. Fragmentacija se pojavljuje kao pucanje, oštećenje i nepravilnosti oblika usled kojih se umanjuje sposobnost oplodnje jajne ćelije.

Razlozi pojave fragmentacije spermatozoida su brojni

Veliki broj ljudi susreće se sa pojavom kao što je fragmentacija, pa se često mogu zapitati usled čega do toga dolazi. Generalno, uzroci su brojni, od svakodnevnice ispunjene nezdravim navikama, kao što je pušenje, sklonost ka alkoholu i izloženost kontinuiranom stresu. Slobodni radikali izazvani stresom utiču na oštećenje DNK materijala spermatozoida, a takođe su negativni faktori starost muškarca i gojaznost. Pojave određenih infekcija koje su seksualno prenosive su potpuno bezopasne, dok druge direktno ugrožavaju kvalitet spermatozoida. U tom pogledu, prvenstveno se preporučuje promena životnog stila, zdrava ishrana, fizička aktivnost, nekonzumiranje štetnih materija i oslobađanje od stresa.

Ispitivanje kvaliteta spermatozoida vrši se jednostavno i brzo

U današnjem vremenu, veoma je važno obavljati preglede preventivno, kao i sprovesti određene analize, na osnovu kojih se može ustanoviti zdravlje reproduktivnih organa, kao i pojava određenih promena. Da bi se proverila fragmentacija, odnosno postojanje oštećenja spermatozoida, sve što je potrebno jeste uzimanje uzorka sperme, putem SCSA testiranja. Prvenstveno, preporučuje se realizacija spermograma, na osnovu kojeg se dobija detaljan pregled broja, strukture, kvaliteta i drugih karakteristika spermatozoida, a zatim se mogu savetovati i dodatne analize.

Nema potrebe za uzimanjem krvi i realizacijom drugih, često neprijatnih pregleda, već se u jednostavnom postupku može ustanoviti kakav je DNK materijal uzetog uzorka. Naravno, uvek se mogu obaviti sve potrebne konsultacije sa embriologom, kao i za žene sa ginekologom, sprovesti druga ispitivanja za oba partnera, kako bi se maksimalno detaljno ispitala njihova plodnost.

Lečenje oštećenja spermatozoida je moguće

Nakon uspostavljanja dijagnoze da postoji fragmentacija spermatozoida, odnosno oštećenja njihovog DNK materijala, važno je pristupiti ozbiljno lečenju i poslušati preporuke lekara. Ovakva ispitivanja savetuju se u slučaju pojave neplodnosti, ponovljenih spontanih pobačaja, neuspele procedure vantelesne opolodnje i inseminacije, kao bitan element dijagnostifikovanja zdravlja muškarca, odnosno njegove plodnosti.

U slučaju da se ustanovi da fragmentacija spermatozoida postoji, oštećenja se mogu smanjiti, popraviti ili eliminisati na nekoliko načina, koje će predložiti lekar. Najčešće, preporučuje se konzumacija određenih lekova i suplemenata, koji redovnim terapijama mogu popraviti nastala oštećenja. Takođe, realizuje se selekcija sperme ili ICSI tehnike, a uvek savetuje promena stila života, koji treba da podrazumeva unos zdravih namirnica, vežbanje, eliminisanje unosa alkohola, duvana i uzimanje korisnih materija. U tom pogledu, preporučuju se vitamini, antioksidanti i minerali, što će obnoviti kompletan organizam muškarca i imati pozitivne efekte na reproduktivno zdravlje.

Fragmentacija predstavlja različita oštećenja spermatozoida, odnosno njihovog DNK materijala, na osnovu čega se javljaju problemi ostvarivanja trudnoće prirodnim ili vantelesnim putem, spontanih pobačaja, kao i neplodnosti i potrebno je adekvatno lečenje. Kako je genetski materijal očeva zadužen za stvaranje naslednih osobina, smešten je u glavi spermatozoida i zadužen je za uspešnu oplodnju jajne ćelije i razvoj embriona.

Konkretno, fragmentacijom se umanjuje plodnost muškarca što se može manifestovati na različite načine, tako što spermatozoidi gube normalan oblik i izgled, ima ih manje i kvalitet im je lošiji. Zbog toga, potrebno je adekvatno lečenje lekovima, podsticanje razvoja zdravih životnih navika, sprovesti različita druga ispitivanja i ispratiti sve savete lekara embriologa.