uzgoj jagoda

Kako posaditi i gajiti jagode na balkonu     

Da li ste znali da možete uspešno uzgajati jedno od svog omiljenog voća – jagode – i u saksiji? Ukoliko vas zanima uzgoj jagoda u saksiji – sledite navedene korake.

Jagode imaju plitko korenje, tako da ih je lako uzgajati u saksijama, bilo unutra ili napolju. Možete da gajite jagode na balkonu, terasi ili u zatvorenom prostoru ispred sunčanog prozora.

Najpre kupite biljke jagode iz rasadnika. Uverite se da nemaju braon listove i da izgledaju zdravo i zeleno.Odaberite posudu za uzgoj jagoda sa odvodnim rupama. Iako možete kupiti posebne posude za jagode koje imaju više otvora, nije neophodno. Jagode mogu da rastu i daju plodove u svakom kontejneru koji ima dobru zemlju i dobija dovoljno sunčeve svetlosti. Iz tog razloga se ljudi često odlučuju i za uzgoj jagoda u buretu.

Kada je u pitanju uzgoj jagoda u saksiji, vodite računa da odaberete saksiju odgovarajućeg prečnika. Jagode svakako zahtevaju veću saksiju (minimum 45 cm prečnika). Poželjno je da koristite saksiju od terakote. Ispunite 2/3 posude za uzgoj jagoda sa saksijskim miksom. Zalivajte zemlju dok voda ne počne da ističe iz dna posude. Onda napravite 5 ili 6 humki od zemlje oko 25.4 mm visoke. Neka razmak između humki bude najmanje 152.4 mm). Same humke ne bi trebalo da budu široke više od 76.2 mm.

uzgoj jagoda u saksiji

Kako posaditi jagode?

Sadnja jagoda

Lagano podignite biljke jagode iz rasadnih saksija. Ako je potrebno, presecite saksiju sa makazama ako je biljka čvrsto ‘’u klinču’’. Pažljivo se oslobodite viška zemljišta dok lagano razdvajate koren prstima. Napunite kantu ili drugu posudu sa vodom. Potopite koren jagoda na sat vremena, tako da mogu apsorbovati dovoljno vode da ih zadrži hidratisanim.

uzgoj jagoda na terasi

Zatim uklonite biljke iz ove vode i postavite ih na vrhu svake humke zemljišta. Rasporedite korenje tako da se proširi dole niz strane u humkama. Napunite posudu sa više zemljišta. Zalijte biljke temeljno. Koristite prskalicu tako da ne erodira sloj zemlje. Nastavite da zalivate pažljivo dok saksija ne počne da odvodi vodu. Dodajte još zemljišta ukoliko je potrebno – temeljno zalivanje često smanjuje nivo zemljišta.

uzgoj jagoda na balkonu

Koje su pogodne sorte jagoda za uzgoj u saksiji ?

Postoje dva glavna tipa jagoda: standardne domaće jagode i klasične hibridne (stalnorađajuće). Na tržištu su više zastupljene ove hibridne. Međutim, selekcionisanjem su dobijene nove sorte jagoda – stalnorađajućih jagoda mesečarki. Ovo je sorta jagoda koja se može uzgajati tako da cele godine imate po neki plod. S druge strane, kultivisana šumska jagoda se vrlo lepo može gajiti poput običnih sorti i veoma je pogodna za uzgoj u saksiji.

Veoma su popularne i tzv. jagode penjačice, koje se gaje u visećim korpama i saksijama, a zahtevaju potporu za svoj rast.

Jagode mesecarke za uzgoj u saksiji           

Ukoliko vas interesuje uzgoj jagoda u saksiji, predlažemo vam da se odlučite za jagode mesečarke koje rađaju od juna do oktobra. Jagode mesečarke su dobijene selekcionisanjem, a predstavljaju stalnorađajuću sortu jagoda. To znači da se mogu gajiti tako da cele godine imate po neki plod.

Jagode mesečarke su vrlo pogodne za uzgoj na balkonu. Obezbedite im zemlju koja je stalno vlažna, držite saksiju sa jagodama na sunčanom mestu – i možete uživati u njenim sočnim crvenim plodovima. Prilikom sadnje prihranite jagode sa adekvatnim đubrivom koje ima produženo dejstvo, tako što ćete ga odmah dodati u zemljište u saksiji, a kasnije po potrebi koristite đubrivo za jagode.

Jagode mesečarke su donekle otporne, mada su podložne izvesnim bolestima. Na otvorenom prostoru podnose zimu i rađaju godinama vrlo lepo.

Jagode mesečarke za uzgoj u saksiji predstavljaju svakako odličan izbor. Pored ukusnih plodova, ova sorta jagoda je i veoma dekorativna, budući da su njeni cvetovi veoma lepi za vrt ili balkon.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply