Ne morate ići u šumu da biste konzumirali sremuš, jednu od najzdravijih biljaka sa našeg podneblja, preselite je u svoj vrt ili na terasu. Uprkos tome što se o njegovim blagotvornim svojstvima zna od davnina, do pre nekoliko godina sremuš (Allium ursinum, međvedi luk) bio je potpuno zaboravljen. A onda je sremuš, zajedno sa sve raširenijim trendom povratka prirodi, ponovo “ušao u modu”. Mnoge savremene domaćice tragaju za receptima jela koja sadrže sremuš, jer znaju da su svojstva ove moćne biljke naučno potvrđena i da dokazano sadrži više korisnih materija nego njegov bliski rođak, neprikosnoveni beli luk.

Ako sremuš uzgajate u vrtu, u jadnu jamu obavezno stavite malo šumske zemlje i sloj šljunka radi drenaže.

Gajenje sremuša u saksiji ? Da mnogi su uspeli u ovome.Ukoliko ga sadite u saksiju, neka to bude veća posuda na čije ćete dno staviti sloj šljunka. Potom posadite nekoliko strukova sremuša i dobro zalijte. Čim listovi malo ojačaju, slobodno ih berite, ali nakon što sremuš procveta, ne može još dugo da se koristi za jelo.

sremus uzgajanje uzgoj

Koren sremuša se iskopava u avgustu i septembru i može da se konzumira umesto belog luka.

Može li se sremuš pripitomiti?

Neki tvrde da to nije moguće i da divlji beli luk uspeva samo u svom prirodnom staništu, no, iskustva vrtlara koji su to pokušali govore drugačije.Gajenje sremuša u bašti pa čak i usaksiji je moguće. Ali seme i lukovica sremuša za gajenje definitivno se ne mogu naći u prodaji, što znači da, ukoliko želite da uzgajate ovu biljku, u aprilu ili maju morate otići u prirodu.

Gde raste sremuš?

Sremuš najčešće raste u šumama, na livadama i uz potoke, dostiže visinu do 40 cm, ima elipsaste, duguljaste sjajne tamnozelene listove, bele cvetiće i tanku uspravnu lukovicu koja je takode zdrava i lekovita. Izaberite sasvim male biljke, pažljivo ih iščupajte i zasadite u bašti ili žardinijeri. Bilo bi dobro da za njegov uzgoj iskopate šumsku zemlju koja sadrži sve što mu je potrebno za rast i razvoj.

Mladi listovi sremuša obiluju eteričnim uljima i vitaminom C, dok je koren bogat alicinom, sastojkom koji je “proslavio” beli luk. Smatra se da je sremuš jedan od najmoćnijih čistača organizma u celom biljnom svetu, pritom reguliše krvni pritisak i varenje, smanjuje nivo holestersla u krvi, smiruje kašalj i upalu urinarnih puteva.

Sremuš ima snažan miris sličan belom luku ali se on gubi odmah nakon konzumiranja.

Pažnja!

Otrovni mrazovac izgleda vrlo slično sremušu pa se može desiti da greškom uberete biljku koja uzrokuje ozbiljnu toksikaciju organizma. Vrlo lako možete proveriti da li se radi o sremušu – on širi intenzivan miris belog luka kada mu se protrljaju listovi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply