Vaše slepo crevo je prikačeno za početak vašeg debelog creva, kao cevčica, predmet koji je dug oko 8-9 cm. Još uvek nije jasno šta je svrha slepog creva, ali izgleda da ne služi određenoj svsi u vašem telu. Postoje neka medicinska stanja koja mogu uticati na vaše slepo crevo i izazvati probleme.

Gde je slepo crevo?

Vaše slepo crevo se nalazu u delu gde se spajaju tanko i debelo crevo. Obično je nisko, na desnoj strani stomaka. Iako nije poznata funkcija slepog creva, pretpostavlja se da radi kao deo probavnog sistema, tako što skladišti dobre bakterije kako bi pomogle telu da se oporavi posle crevnih bolesti, ili je samo ostatak od ljudske evolucije, a može se ukloniti bez ikakvih problema.

gde se nalazi slepo crevo

Šta može biti loše sa slepim crevom?

Kao i sa ostalim organima, možete imati zdravstvene probleme u vezi sa slepim crevom. Neki problemi koji se tiču vašeg slepog creva uključuje sledeće.

Upala slepog creva

  • Ovo stanje nastaje kada se vaše slepo crevo inficira ili upali. Simptomi upale slepog creva uključuju bol u donjem desnom delu abdomena, mučninu i povraćanje.
gde se javlja bol pri upali slepog creva

Bol pri upali slepog creva

Tumor slepog creva

  • Tumor slepog creva se ne događa često. Ovi tumori mogu biti kancerogeni i nekancerogeni. Tumori koji su kancerogeni proizvode hemikalije koje izazivaju simtome kao što su dijareja, šištanje i ispiranje.

Koji su simptomi slepog creva kada nešto nije u redu sa njim.

  • Kada nešto nije u redu sa slepim crevom, ono često može da se upali, a ta upala može dovesti do blagih simptoma bola u blizini vašeg pupka. Kako upala postaje ozbiljnija, bol postaje gori i može se osetiti u donjem desnom delu vašeg abdomena, tamo gde se nalazi vaše slepo crevo. Pošto bol postaje gori, obližnji delovi abdomena takođe mogu da zabole.
  • Bol može da potraje u donjem delu, između vašeg pupka i karlične kosti na desnmoj strani, koji se zove Mc Burney-ova tačka. Ukoliko osećate jak bol u ovoj tački, najverovatnije vam se razvila upala slepog creva.
  • Mogu da se pojave i drugi simptomi upale slepog creva, i važno je da ih budete svesni, posebno kod dece koja ne mogu da vam opišu vrstu bola. Ostali simptomi upale slepog creva uključuju dijareju i zatvor, oticanje abdomena, gubitak apetita i groznicu. Mnogi ljudi kod kojih se razvila upala slepog creva takođe ne mogu da imaju gasove.
  • Ukoliko verujete da vi ili neko drugi ima simptome vezane za upalu slepog creva ili apendicitis, odmah potražite medicinsku pomoć. Ukoliko se apendicitis ne leči može biti fatalan.

Kako se leče bolesti slepog creva.

  • Ako sumnjate da imate problem sa slepim crevom, prvo što morate uraditi je da odmah potražite lekarsku pomoć kako bi dobili terapiju.
  • Ukoliko je problem apsces na vašem slepom crevu koji nije pukao, možda će vam prvo dati antibiotike da izlečite infekciju. Apsces može biti dreniran cevčicom kroz vaš abdomen pre hirurške intervencije kojom se odstranjuje slepo crevo, koja je poznata kao apendektomija.
  • Ukoliko imate apsces koji je već pukao, apenciditis ili tumor slepog creva, verovatno ćete odmah morati da imate apendektomiju.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply