ginko-biloba-list

GINIKO (Ginkgo biloba)

DRUGI NAZIVI: Za drvo ginka posto-je u Evropi razni nazivi i sinonimi. Neki u prevodu znače: mandarinsko drvo, slonovo drvo, stablo života, devojačka kosa, vilina kosa, stablo hrama, srebrna kajsija, drvo de-dova i unuka.

UPOTREBA GINIKA ZA LEČENJE
Lišće i seme se vekovima koriste u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za lečenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije. Savremena medicina prihvata preventivno i lekovito delovanje ginka. Važno je napomenuti da je ginko najviše korišćen prirodni preparat današnjice.

LEKOVITI DEO BILJKE: list, koštica, koren, kora.

GINIKO BILOBA LEKOVITO DELOVANJE

Lekovito, antioksidativno delovanje ginka povezuje se uglavnom s visokim koncentracijama flavonoida.Ginko podstiče cirkulaciju i uopšte čini organizam zdravijim. Poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, deluje blago antidepresivno, anksiolitički i koristan je za osobe koje pate od migrena. Olakšava tegobe kod astme, alergija, Alchajmerove bolesti, kao i kod kardiovaskularnih oboljenja. U krvnim sudovima deluje antiagregacijski – sprečava trombozu. Reguliše povišen kao i nizak krvni pritisak. Poželjno je koristiti ga ako postoje problemi sa jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom zbog starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Podstiče iskorišćavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare. Smanjuje neprijatnosti vezane za proces starenja, povećava radne sposobnosti, ubrzava zarastanje rana i olakšava oporavak od upala vena.

KAKO SE UPOTREBLJAVA GINIKO

Koristite suvi ekstrakt ginika koji sadrži 24% ginkoflavonoglikozida i oko 6% terpena. Uzimajte otprilike 120 mg dnevno u periodu ne dužem od tri meseca. Ako je potrebno, možete popiti još jednu kuru nakon tri nedelje pauze.

U KUHINJI: U Japanu, Kini i Koreji, pržene semenke ginika smatraju se specijalitetom -bogate su ugljenim hidratima i jestive kao badem ili lešnik.

UPOZORENJE: Ne koristite ovu giniko biloba ako ste podložni jakim krvarenjima; ne kombinujte je sa lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi, niti sa onima koji se koriste za probleme sa srcem, lekovima protiv epilepsije, teskobe i depresije, jer ginko može da smanji ili da pojača njihovo dejstvo.

OPIS BILJKE: Ginko je najstarija biljka na Zemlji. Pojedini primerci žive i do hiljadu godina. Tokom milenijuma, ovo drvo razvilo je snažan imunitet. To je dvodomno listopadno drvo (postoje muške i ženske biljke) sa lepezastim, svilenkastim lišćem na dugim drškama, a seme (koštica) obavijeno je mesnatim omotačem kao šljiva ili višnja. Nema preživelih rodJaka i smatra se najvitalnijom biljnom vrstom na svetu: zadivljuje svojom otpornošću na otrove iz okoline (preživi sva moguća zagadenja, uključujući i atomsku bombu!) i zato je u velikim gradovima sve češće stablo u uličnim drvoredima. Naraste i preko 30 metara, a zabeležen je prečnik stabla od preko 9 metara. Naime, do oko stotinak godina starosti stablo raste simetrično i okruglo, dok se kasnije izvija i nema pravilan, već izobličen oblik. Jezgro koštice, kada se osuši, bele je boje i tvrdo, a ukus je sličan bademu.

RASPROSTRANJENOST: Postojbinamu je u jugoistočnoj Kini, odakle se proširio po čitavom svetu.
POVEZANO Ginko za potenciju, cirkulaciju, raspoloženje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply