Ginko biloba čaj, koji se ekstrahuje iz lekovite biljke Ginko biloba, je vrlo koristan po zdravlje. Stoga, ćemo se upoznati sa nekim od njegovih koristi , kao sa i neželjenim dejstvima, ukoliko ih ima.

Ginko biloba drvo, poznato i kao mandarinsko drvo, „fosil drvo“ ili „živi fosil“, je jedinstvena vrsta bez živih srodnika. Fosili ovog drveta pokazuju da ono postoji više od 200 miliona godina, što ga čini najstarijim sačuvanim drvetom na zemlji. Drvo potiče iz Kine, gde je poznato kao jin-hsing i među kineskim monasima kao sveto drvo. Ono se takođe nalazi u Aziji, Americi, Australiji i Evropi, mada je još uvek misterija njegovo pojavljivanje na ovim prostorima. Neki veruju da su ih trgovci iz Kine nosili preko kontinenata kao poklone. Svi delovi drveta, poput listova, semena, plodova i kore, su mnogo godina korišćeni za lečenje različitih bolesti i dokazano je dokazano je da svu vrlo korisni za sveukupno zdravlje i velnes.

Čaj je napravljen infuzijom celih ili iseckanih listova. Ovaj biljni čaj sadrži mnoštvo antioksidanata, i može se pripremati na isti način kao i ostali zeleni čajevi, sa melkom ili bez mleka ili kao druga biljna infuzija.

Prednosti

Čaj ima mnoge zdravstvene koristi, jer infuzija listova sadrži nekoliko važnih flavonoida, kao što su kempferol, kvercetin i izorhamnetin između ostalog.

On stimuliše i poboljšava cirkulaciju krvi i perifernih arterija i neophodan je za pravilno funkcionisanje celog tela. Poznato je da doprinosi olakšanju pri bolestima kao što je Rejnod, koje su prouzrokovane ograničenjem protoka krvi u prstima nogu i ruku.

Medicinska stanja poput zgrušavanja krvi su takođe potpomognuta ovim čajem, jer pomaže u smanjenju koagulacije krvi , glavobolja i grčeva. Takođe smanjuje začepljenja arterija od holesterola, čime se sprečava formiranje plaka i time se zaštićujemo od srčanih bolesti.

Poznato je da usporava preteranu stimulaciju trombocit-aktivirajućeg faktora (PAF). Kao rezultat velike proizvodnje PAF-a javljaju se različite zapaljenske i imune bolesti, kao što je oštećenje mozga.

Neki tvrde da pomaže u tretiranju i lečenju poremećaja sluha kao što je tinitus, koji su prouzrokovani usled oštećenja nerava i poremećaja krvnih sudova. Međutim, ova tematika je i dalje kontroverzna i pod istraživanjem.

Veruje se da podiže raspoloženje i smanjuje letargiju. Neki ga zovu pametna biljka, jer izaziva osećaj blagostanja i mentalne osvešćenosti. Takođe pomaže u kontroli i lečenju alergijskih upala poput ekcema i astme.

Kineska i indijska medicina (ajurveda)smatraju da je biljka ginko biloba korisna u lečenju poremećaja ravnoteže. Ona pospešuje funkcionisanje mozga i oksidaciju krvi i može uspešno da leči anksioznost, promene raspoloženja, depresiju, hormonalnu neravnotežu, i neplodnost u određenim slučajevima.

Njegovi snažni antioksidanti usporavaju i ograničavaju slobodne radikale, koji su odgovorni za prerano starenje i demenciju. Kao što pomaže u poboljšanju memorije, takođe se koristi za lečenje bolesti vezanih za godine kao što je Alchajmer, šlog i gubitak pamćenja.

Neželjeni efekti

Kao i kod svih biljaka, predoziranje je štetno. Pacijentima koji koriste antidepresive i lekove protiv zgrušavanja se savetuje da ne uzimaju ovaj čaj. Trudnicama se takođe zabranjuje uzimanje Ginka, zbog svojih nuspojava. Ostale nuspojave uključuju glavobolje, mučninu i gastro intestinalne probleme poput dijareje i povraćanja.
Ovaj čaj je lako pripremiti, vrlo je koristan po zdravlje i prirodna je alternativa vašoj normalnoj svakodnevnoj šoljici čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply