ginko-cvet-tablete

Mnogo pre dinosaurusa, ginko se nastanio na područjima današnje Azije, Evrope j pojedinih regija Severne Amerike. Čarls Darvin je čudesnu biljku ginko biloba nazvao “živim fosilom”.Ginko to i jeste, jer je predstavnik prve biljne vrste u obliku stabla, stare 270 miliona godina. Ginko je jedini uspeo da preživi ledeno doba, a domovina preživelih stabala je Kina.

U vrtovima budističkih hramova, sveštenici sa posebnom pažnjom neguju stabla ginka. Uvažavaju ga kao svetinju, a posebno pripravljen koncentrat, uzimaju svakodnevno. Nema sumnje da je to jedna od tajni dugovečnosti i vitalnosti ovih ljudi.Savremena medicina takode je priznala preventivna i lekovita svojstva ginka.

Ginko biloba za cirkulaciju

Ginko biloba je odličan za cirkulaciju poboljšava protok krvi jednako u velikim krvnim sudovim, arterijama i venama, i u onim najsitnijim – kapilarima. Klinička ispitivanja su potvrdila da ginko štiti krvne sudove od oštećenja i istovremeno reguliše njihov tonus i elastičnost. Sprečava nakupljanje trombocita i stvaranje tromba, pa je idealan za prevenciju moždanih udara i infarkta miokarda.

Ginko za potenciju

Ginko je odličan za potenciju poporavlja i krvne sudove reproduktivnih organa, vraćajući im elastičnost i mogućnost da se dovoljno prošire. U isto vreme ubrzava cirkulaciju, poboljšava dotok krvi, jača erekciju. Zato se smatra veoma delotvornim u lečenju impotencije.
Časopis “The Journal of Urologu”, objavio je istraživanje sprovedeno na 6,0 pacijenata koji su patili od impotencije izazvane slabim prilivom arterijske krvi u polni organ. Medicina danas smatra, da je to najvažniji uzročnik impotencije. Pomenuti pacijenti, šest meseci su dobijali 60 miligrama ekstrakta ginka dnevno.
Po isteku terapije 54 posto njih ponovo je bilo sposobno da postigne sasvim normalnu erekciju, a kod preostalih je bitno poboljšan protok krvi. Mali broj njih, svega 3 posto, nije imalo bolju potenciju.
Danas se zato, upotreba ginka preporučuje i kao preventivno sredstvo za održavanje kvalitetne seksualne funkcije i kao prateći lek kod svih vrsta problema sa impotencijom.Dakle ginko je naučno dokazano sredstvo za potenciju.

Usporava starenje

Ginko ima snažna antioksidativna svojstva, koja potiču od visokog sadržaja flavonoida i prisustva vitamina A, B grupe i C. On čuva ćelije od oštećenja koje izazivaju slobodni radikali i sprečava degenerativne promene u ćelijama. Tako štiti organizam od pojave kancerogenih oboljenja i usporava starenje.

Ginko za raspoloženje

Ginko deluje i kao prirodni antidepresiv, umanjuje osećaj napetosti i opušta. Američki lekari su utvrdili da pomaže i kod posebne vrste demencije koja se zove Alchajmerova bolest.Ginko biloba ne može da izleči tešku bolest, ali ako se redovno uzima u ranoj fazi, usporava razvoj bolesti.

Glaukom

Prema jednoj studiji , ljudi koji imaju glaukom koji su 120 mg ginko bilobe dnevno za osam nedelja shvatili da je njihova vizija je poboljšan .

Ginko za pamćenje

Ginko biloba je popularan kao biljka za pamćenje i koncentraciju.Istraživanja su dokazala da može da poboljša pamćenje čak i kod osoba sa demencijom.Ginko biloba tablete sa ekstratom su zato veoma popularne kod učenika i studenata.

Štiti od sloga

Pošto generalno ginko poboljšava cirkulaciju, dragocen je za ljude u zrelom dobu. Kada promene zahvate krvne sudove vrata i mozga, otežana cirkulacija direktno utiče da u moždane ćelije stiže manje kiseonika i hranljivih materija. Lekovita svojstva ginka pre svega štite od sloga, eliminišu glavobolju, umor, osećaj konfuzije, jačaju pamćenje i koncentraciju. Zato se preporučuje i mladima koji su izloženi većim fizičkim naporima, pojačanom intelektualnom radu, ili jakom stresu.
Ginko ubrzava zarastanje rana, leči bolesne vene, oslobađa osećaja hladnoće u šakama i stopalima, otklanja grčeve i bol u nogama…

List ginka je veoma specifičan, tako da skupljanje i sušenje lišća ovog lekovitog drveta nije dovoljan preduslov za pripremu čaja. Lekoviti sastojci ginka nisu rastvorljivi u vodi, pa se u čaju neće naći dragocene tvari koje poboljšavaju cirkulaciju, već ginkolne kiseline koje mogu da izazovu jake alergijske reakcije i druge štetne posledice. Zato ginko prepustite stručnjacima, bilo kakav da je preparat u pitanju.
Ginko biloba je dostupan u vidu oralnih kapsula, tečnih gelova , čaja , i tečnog ekstrakta.Koncentracija ginko biloba može da varira od proizvoda do proizvoda zbog brojnih proizvođača i različitih proizvoda .

Ginko neželjena dejstva

Iako su korist i opravdanost uzimanja preparata gingka bilobe u lečenju nekih bolesti nesumnjivi, oprez je neophodan, a naročito pacijenata koji piju antiagregacione i antikoagulantne lekove zbog povećanog rizika od krvarenja.

Dokazano je, naime, da ginko povećava sklonost pojave krvarenja zdravih, ali i obolelih koji imaju poremećaj koagulacije krvi ili istovremeno uzimaju druge preparate za sprečavanje koagulacije, to jest lekove koji sprečavaju slepljivanje krvnih ćelija i nastanak tromba. Dešava se, naime, da se delotvorni sastojci ginka vezuju za iste proteine plazme, kao i lekovi, potiskuju ih, povećavaju koncentraciju slobodnog leka u krvi i pojačavaju mu dejstvo. Osim toga, može da izazove neželjena dejstva poput stomačnih tegoba, glavobolje, vrtoglavice, zatvora, kao i alergijske reakcije.

Poželjnje obazrivost prilikom uzimanja preparata ginka ako uzimate:

– insulin i antidijabetike koji se piju, s obzirom na to da ginko može da pojača dejstvo
– aspirin i lekove koji sadrže salicilnu kiselinu, jer pojačava već postojeći rizik od krvarenja
– sredstva za jačanje erektilne funkcije pošto ginko može da im pojača dejstvo
– više od tri grama dnevno preparata omega-3 masnih kiselina, jer u kombinaciji sa ginkom pojačavaju mogućnost krvarenja.

Preparate ginko bilobe ne bi trebalo da koriste i trudnice, dojilje, epileptičari kao i pacijenti skloni konvulzijama. Važno je, takođe, da pacijenti koji se pripremaju za operaciju, dve nedelje pre intervencije prestanu da uzimaju ginko.

– Ginko se, inače, tradicionalno koristi za terapiju poremećaja cirkulacije i za poboljšanje memorije. Dobro deluje i u slučaju smanjenog protoka krvi u mozgu, naročito starijih, doprinosi proširenju krvnih sudova i “razređivanju” krvi, sadrži moćne antioksidanse i sprečava oštećenja od slobodnih radikala. Preporučuje se i protiv zaboravnosti, oštećenja vida uzrokovanih dijabetesom ili makularnom degeneracijom, glaukoma i poremećaja periferne cirkulacije, ako je potrebno, preporučuje uzimanje po 40 mg suvog ekstrakta lista ginka, tri puta dnevno.

Ginko biloba čaj, koji se ekstrahuje iz lekovite biljke Ginko biloba, je vrlo koristan po zdravlje. Stoga, ćemo se upoznati sa nekim od njegovih koristi , kao sa i neželjenim dejstvima, ukoliko ih ima.

Ginko biloba drvo, poznato i kao mandarinsko drvo, „fosil drvo“ ili „živi fosil“, je jedinstvena vrsta bez živih srodnika. Fosili ovog drveta pokazuju da ono postoji više od 200 miliona godina, što ga čini najstarijim sačuvanim drvetom na zemlji. Drvo potiče iz Kine, gde je poznato kao jin-hsing i među kineskim monasima kao sveto drvo. Ono se takođe nalazi u Aziji, Americi, Australiji i Evropi, mada je još uvek misterija njegovo pojavljivanje na ovim prostorima. Neki veruju da su ih trgovci iz Kine nosili preko kontinenata kao poklone. Svi delovi drveta, poput listova, semena, plodova i kore, su mnogo godina korišćeni za lečenje različitih bolesti i dokazano je dokazano je da svu vrlo korisni za sveukupno zdravlje i velnes.

Čaj je napravljen infuzijom celih ili iseckanih listova. Ovaj biljni čaj sadrži mnoštvo antioksidanata, i može se pripremati na isti način kao i ostali zeleni čajevi, sa melkom ili bez mleka ili kao druga biljna infuzija.

Prednosti

Čaj ima mnoge zdravstvene koristi, jer infuzija listova sadrži nekoliko važnih flavonoida, kao što su kempferol, kvercetin i izorhamnetin između ostalog.

On stimuliše i poboljšava cirkulaciju krvi i perifernih arterija i neophodan je za pravilno funkcionisanje celog tela. Poznato je da doprinosi olakšanju pri bolestima kao što je Rejnod, koje su prouzrokovane ograničenjem protoka krvi u prstima nogu i ruku.

Medicinska stanja poput zgrušavanja krvi su takođe potpomognuta ovim čajem, jer pomaže u smanjenju koagulacije krvi , glavobolja i grčeva. Takođe smanjuje začepljenja arterija od holesterola, čime se sprečava formiranje plaka i time se zaštićujemo od srčanih bolesti.

Poznato je da usporava preteranu stimulaciju trombocit-aktivirajućeg faktora (PAF). Kao rezultat velike proizvodnje PAF-a javljaju se različite zapaljenske i imune bolesti, kao što je oštećenje mozga.

Neki tvrde da pomaže u tretiranju i lečenju poremećaja sluha kao što je tinitus, koji su prouzrokovani usled oštećenja nerava i poremećaja krvnih sudova. Međutim, ova tematika je i dalje kontroverzna i pod istraživanjem.

Veruje se da podiže raspoloženje i smanjuje letargiju. Neki ga zovu pametna biljka, jer izaziva osećaj blagostanja i mentalne osvešćenosti. Takođe pomaže u kontroli i lečenju alergijskih upala poput ekcema i astme.

Kineska i indijska medicina (ajurveda)smatraju da je biljka ginko biloba korisna u lečenju poremećaja ravnoteže. Ona pospešuje funkcionisanje mozga i oksidaciju krvi i može uspešno da leči anksioznost, promene raspoloženja, depresiju, hormonalnu neravnotežu, i neplodnost u određenim slučajevima.

Njegovi snažni antioksidanti usporavaju i ograničavaju slobodne radikale, koji su odgovorni za prerano starenje i demenciju. Kao što pomaže u poboljšanju memorije, takođe se koristi za lečenje bolesti vezanih za godine kao što je Alchajmer, šlog i gubitak pamćenja.

Neželjeni efekti

Kao i kod svih biljaka, predoziranje je štetno. Pacijentima koji koriste antidepresive i lekove protiv zgrušavanja se savetuje da ne uzimaju ovaj čaj. Trudnicama se takođe zabranjuje uzimanje Ginka, zbog svojih nuspojava. Ostale nuspojave uključuju glavobolje, mučninu i gastro intestinalne probleme poput dijareje i povraćanja.
Ovaj čaj je lako pripremiti, vrlo je koristan po zdravlje i prirodna je alternativa vašoj normalnoj svakodnevnoj šoljici čaja.

POVEZANO >>> Giniko lekovito delovanje