Mnogo pre dinosaurusa, ginko se nastanio na područjima današnje Azije, Evrope j pojedinih regija Severne Amerike. Čarls Darvin je čudesnu biljku ginko biloba nazvao “živim fosilom”.Ginko to i jeste, jer je predstavnik prve biljne vrste u obliku stabla, stare 270 miliona godina. Ginko je jedini uspeo da preživi ledeno doba, a domovina preživelih stabala je Kina.

U vrtovima budističkih hramova, sveštenici sa posebnom pažnjom neguju stabla ginka. Uvažavaju ga kao svetinju, a posebno pripravljen koncentrat, uzimaju svakodnevno. Nema sumnje da je to jedna od tajni dugovečnosti i vitalnosti ovih ljudi.Savremena medicina takode je priznala preventivna i lekovita svojstva ginka.

Ginko biloba za cirkulaciju

Ginko biloba je odličan za cirkulaciju poboljšava protok krvi jednako u velikim krvnim sudovim, arterijama i venama, i u onim najsitnijim – kapilarima. Klinička ispitivanja su potvrdila da ginko štiti krvne sudove od oštećenja i istovremeno reguliše njihov tonus i elastičnost. Sprečava nakupljanje trombocita i stvaranje tromba, pa je idealan za prevenciju moždanih udara i infarkta miokarda.

Ginko za potenciju

Ginko je odličan za potenciju poporavlja i krvne sudove reproduktivnih organa, vraćajući im elastičnost i mogućnost da se dovoljno prošire. U isto vreme ubrzava cirkulaciju, poboljšava dotok krvi, jača erekciju. Zato se smatra veoma delotvornim u lečenju impotencije.
Časopis “The Journal of Urologu”, objavio je istraživanje sprovedeno na 6,0 pacijenata koji su patili od impotencije izazvane slabim prilivom arterijske krvi u polni organ. Medicina danas smatra, da je to najvažniji uzročnik impotencije. Pomenuti pacijenti, šest meseci su dobijali 60 miligrama ekstrakta ginka dnevno.
Po isteku terapije 54 posto njih ponovo je bilo sposobno da postigne sasvim normalnu erekciju, a kod preostalih je bitno poboljšan protok krvi. Mali broj njih, svega 3 posto, nije imalo bolju potenciju.
Danas se zato, upotreba ginka preporučuje i kao preventivno sredstvo za održavanje kvalitetne seksualne funkcije i kao prateći lek kod svih vrsta problema sa impotencijom.Dakle ginko je naučno dokazano sredstvo za potenciju.

Usporava starenje

Ginko ima snažna antioksidativna svojstva, koja potiču od visokog sadržaja flavonoida i prisustva vitamina A, B grupe i C. On čuva ćelije od oštećenja koje izazivaju slobodni radikali i sprečava degenerativne promene u ćelijama. Tako štiti organizam od pojave kancerogenih oboljenja i usporava starenje.

Ginko za raspoloženje

Ginko deluje i kao prirodni antidepresiv, umanjuje osećaj napetosti i opušta. Američki lekari su utvrdili da pomaže i kod posebne vrste demencije koja se zove Alchajmerova bolest.Ginko biloba ne može da izleči tešku bolest, ali ako se redovno uzima u ranoj fazi, usporava razvoj bolesti.

Glaukom

Prema jednoj studiji , ljudi koji imaju glaukom koji su 120 mg ginko bilobe dnevno za osam nedelja shvatili da je njihova vizija je poboljšan .

Ginko za pamćenje

Ginko biloba je popularan kao biljka za pamćenje i koncentraciju.Istraživanja su dokazala da može da poboljša pamćenje čak i kod osoba sa demencijom.Ginko biloba tablete sa ekstratom su zato veoma popularne kod učenika i studenata.

Štiti od sloga

Pošto generalno ginko poboljšava cirkulaciju, dragocen je za ljude u zrelom dobu. Kada promene zahvate krvne sudove vrata i mozga, otežana cirkulacija direktno utiče da u moždane ćelije stiže manje kiseonika i hranljivih materija. Lekovita svojstva ginka pre svega štite od sloga, eliminišu glavobolju, umor, osećaj konfuzije, jačaju pamćenje i koncentraciju. Zato se preporučuje i mladima koji su izloženi većim fizičkim naporima, pojačanom intelektualnom radu, ili jakom stresu.
Ginko ubrzava zarastanje rana, leči bolesne vene, oslobađa osećaja hladnoće u šakama i stopalima, otklanja grčeve i bol u nogama…

List ginka je veoma specifičan, tako da skupljanje i sušenje lišća ovog lekovitog drveta nije dovoljan preduslov za pripremu čaja. Lekoviti sastojci ginka nisu rastvorljivi u vodi, pa se u čaju neće naći dragocene tvari koje poboljšavaju cirkulaciju, već ginkolne kiseline koje mogu da izazovu jake alergijske reakcije i druge štetne posledice. Zato ginko prepustite stručnjacima, bilo kakav da je preparat u pitanju.
Ginko biloba je dostupan u vidu oralnih kapsula, tečnih gelova , čaja , i tečnog ekstrakta.Koncentracija ginko biloba može da varira od proizvoda do proizvoda zbog brojnih proizvođača i različitih proizvoda .

Ginko neželjena dejstva

Iako su korist i opravdanost uzimanja preparata gingka bilobe u lečenju nekih bolesti nesumnjivi, oprez je neophodan, a naročito pacijenata koji piju antiagregacione i antikoagulantne lekove zbog povećanog rizika od krvarenja.

Dokazano je, naime, da ginko povećava sklonost pojave krvarenja zdravih, ali i obolelih koji imaju poremećaj koagulacije krvi ili istovremeno uzimaju druge preparate za sprečavanje koagulacije, to jest lekove koji sprečavaju slepljivanje krvnih ćelija i nastanak tromba. Dešava se, naime, da se delotvorni sastojci ginka vezuju za iste proteine plazme, kao i lekovi, potiskuju ih, povećavaju koncentraciju slobodnog leka u krvi i pojačavaju mu dejstvo. Osim toga, može da izazove neželjena dejstva poput stomačnih tegoba, glavobolje, vrtoglavice, zatvora, kao i alergijske reakcije.

Poželjnje obazrivost prilikom uzimanja preparata ginka ako uzimate:

– insulin i antidijabetike koji se piju, s obzirom na to da ginko može da pojača dejstvo
– aspirin i lekove koji sadrže salicilnu kiselinu, jer pojačava već postojeći rizik od krvarenja
– sredstva za jačanje erektilne funkcije pošto ginko može da im pojača dejstvo
– više od tri grama dnevno preparata omega-3 masnih kiselina, jer u kombinaciji sa ginkom pojačavaju mogućnost krvarenja.

Preparate ginko bilobe ne bi trebalo da koriste i trudnice, dojilje, epileptičari kao i pacijenti skloni konvulzijama. Važno je, takođe, da pacijenti koji se pripremaju za operaciju, dve nedelje pre intervencije prestanu da uzimaju ginko.

– Ginko se, inače, tradicionalno koristi za terapiju poremećaja cirkulacije i za poboljšanje memorije. Dobro deluje i u slučaju smanjenog protoka krvi u mozgu, naročito starijih, doprinosi proširenju krvnih sudova i “razređivanju” krvi, sadrži moćne antioksidanse i sprečava oštećenja od slobodnih radikala. Preporučuje se i protiv zaboravnosti, oštećenja vida uzrokovanih dijabetesom ili makularnom degeneracijom, glaukoma i poremećaja periferne cirkulacije, ako je potrebno, preporučuje uzimanje po 40 mg suvog ekstrakta lista ginka, tri puta dnevno.
POVEZANO >>> Giniko lekovito delovanje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply