gladiola

Cveće gladiole

 Cveće gladiole (lat. Gladiolus hybridum) se obično uzgaja radi rezanja i upotrebe u cvetnim aranžmanima. Kao što i sam naziv kaže, ova biljka je dobijena ukrštanjem 4 ili 5 vrsta biljaka. Gladiole mogu porasti od 0,6 do 1,5 m visoko i imaju cveće u obliku trube (klasovi), u nijansama svih boja osim plave, nemaju miris. Listovi su sabljasti i mogu biti dugi i do pola metra. Gladiola ima podzemnu lukovicu. Gladiola je osetljiva višegodišnja biljka koja ne može da izdrži smrzavanje. Cveta od maja do kraja avgusta. Gladiole imaju prirodno stanište u Evropi, Africi i Aziji.

Sadnja

 Gladiole vole dobro drenirana, čak i peščana zemljišta. One takođe vole sunčane lokacije. Potrebno je da posadite gladiole dublje nego što je uobičajeno, jer one imaju visok snop listova. To će pomoći da se biljka učvrsti protiv jakih vetrova.

gladiole gajenje

Sadnja gladiola podrazumeva sledeće korake: čuvajte lukovice gladiole na hladnom i suvom mestu gde temperature ne padaju ispod nule dok ne budete spremni da ih posadite. Izaberite mesto koji prima dosta sunca. Gladiole vole puno sunca, ali će tolerisati i senku. Izmenite zemlju ako je potrebno da se obezbedi dobra drenaža. Gladiole gajene u zemljištu bez adekvatnog odvođenja su više sklone bolestima.

Dodajte organski kompost, dekomponovano đubrivo, smrvljenu koru ili treset u zemlju ukoliko je drenaža problem. Zemljište treba obogatiti fosfornim i kalijumovim đubrivom. Zasadite lukovice na dubini od oko 20-30 cm posle poslednjeg mraza. Prekrijte ih slojem rastresite zemlje.  Poželjno je da ih pre toga pospete sumpornim prahom radi zaštite od bolesti. Posadite dodatne gladiole u intervalima na 2 nedelje kako biste povećali sezonu cvetanja. Prekinite sa sadnjom sredinom juna kako bi se osiguralo da biljke imaju dovoljno vremena za cvetanje. Dakle, sadnja lukovica gladiola se obavlja u jesen.

gladiole uzgoj

Uzgoj

Uzgoj gladiola je moguć u bašti ili vrtu i u saksijma. Proces gajenja i kod jednog i kod drugog tipa se bitno ne razlikuje. Postoji veliki broj sorti gladiola koje se razlikuju po boji cveta, a najčešće su zastupljene: bela, crvena, žuta, svetlo roze i šarena gladiola.

Cvetovi gladiole se otvaraju od osnove ka vrhu cvetne stabljike i treba ih rezati ujutru ili uveče, kada je toplo vreme. Rezanje se obavlja kada su otvorena 2-3 cveta u jednoj cvasti. Ovom prilikom ostavite barem 2 para listova kako bi se omogućio rast novim lukovicama u zemljištu.

gladiole sadnja

 Nega i održavanje

 Pravilna nega gladiola zahteva upotrebu đubriva. Malčirajte zemljište oko i između biljaka za suzbijanje korova i očuvanje vlage. Zalivajte gladiole sa 2.5 cm vode svake nedelje tokom perioda nedovoljnih padavina. Vodite računa o zaštiti biljaka od štetočina. Na 3-4 sedmice se radi okopavanje i plevljenje korova. Pošto je stablo gladiola lako lomljivo, treba koristiti oslonce za koje ćete privezati biljke.

gladiole razmnozavanje

 Razmnožavanje

Gladiole se razmnožavaju uz pomoć svojih lukovica. Njihove lukovice treba saditi u proleće ili početkom leta. Neophodno je sačekati da prođe sva opasnost od mrazeva. Pre sadnje lukovica u bašti, najpre ih posadite u saksiju u februaru mesecu, ako želite da počnu ranije da cvetaju.

Razmnožavanje gladiola se može obaviti i uz pomoć semena, ali se ovo ipak ne praktikuje toliko često, budući da je seme gladiole veoma osetljivo i čitav ovaj proces je složeniji od prethodno opisanog.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply