Gljiva kombuha predstavlja, u stvari, simbiotsku zajednicu dva organizma: kvasca i bakterije mlečno-kiselinskog vrenja. Laboratorijska ispitivanja pokazala su veliki sadržaj glukuronske kiseline, materije koju luči jetra da bi vezala toksine u organizmu i izbacivala ih napolje. Tu su još i mlečna kiselina, čija je ravnoteža u organizmu (između D i L-oblika) neophodna kao prevencija nastajanju tumora i raka.

Mlečna i sirćetna kiselina stvaraju kiselu sredinu u organizmu koja sprečava rast i razvoj patogenih mikroorganizama. Zbog svog univerzalnog detoksikacionog i imunostimulativnog dejstva, kombuha ubrzava lečenje i revitalizaciju organizma u velikom broju oboljenja: od prehlade i iscrpljenosti do oboljenja vitalnih organa, tumora i kancera.

Zdravi mogu piti kombuha čaj i napitke koliko god hoće i njome gasiti žeđ. Činjenica da će, istovremeno, činiti mnogo koristi svom organizmu u smislu prevencije, samo je razlog više da se osvežavaju upravo ovim pićem. Međutim, bolesni će naći i mnogo jače razloge za pijenje ovog napitka i čaja. Terapijske doze mogu odrediti sami po svom osećaju, ali je najbolji potez konsultacija sa lekarom, koji će prema trenutnom stanju organizma odrediti i najoptimalniju dozu napitka od kombuhe.

Najviše lekovitih materija ima u napitku od crnog čaja i belog šećera. U čaju od lipe, nane i sl. količina pojedinih lekovitih i hranljivih materija je i do pet puta manja. Razlog ovojpojavije u tome što antimikrobni sastojci iz drugih biljnih čajeva usporavaju, pa čak i zaustavljaju život kvasca i bakterija kombuhe, dok u belom šećeru gljiva ima najviše supstrata za svoj rast i razvoj (saharoza koja se dalje razlaže).
Poznato je da beli šećer nije preporučljiv kao biološki vredna namirnica. I jak crni čaj mnogi ljudi ne podnose. Međutim, kombuha upravo od ovako „nepodobnih” sastojaka stvara lekoviti napitak. Beli šećer se, nakon kvasnog procesa, razlaže na glukozu i fruktozu, a ove dve vrste voćnih šećera su među prvima na listi biološki vrednih supstanci. S druge strane, ako se gljiva ostavi u čaju više od deset dana, dobiće se nešto kiseliji napitak, ali sa minimalnim količinama šećera, pogodan za dijabetičare.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply