Goji bobice se mogu konzumirati na više načina za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, a korisne su i u lečenju mnogih oboljenja.

Goji bobice, poznate i kao „vučije bobice“ su dobijene iz listopadnih, drvenastih biljaka koje se uglavnom nalaze u južnim delovima Kine, Mongolije, Tibeta i u regionima Himalaja. Smatraju se jednom od mnogobrojnih vrsta lekovitog bilja koja su poreklom iz Kine, zbog velikog broja zdravstvenih prednosti koje nude. Sok iz ovih bobica je jedna od najpopularnijih poslastica koju konzumiraju ljudi širom sveta. Ove bobice sadrže različite hranljive materije koje ih čine izuzetno korisnim za celokupno zdravlje, kao i za lečenje nekih bolesti. Koristi od ovog jestivog voća i dan danas se istražuju, a njihove zdravstvene prednosti ga čine sve popularnijim među ljudima koji brinu o svom zdravlju.

Nutritivna vrednost

Goji bobice sadrže mnoge bitne hranljive materije koje su telu neophodne da bi ostalo fit i sprečilo razvoj bolesti. Kao i sve druge sorte bobičastog voća, goji bobice sadrže izobilje antioksidanata. Drugi važni nutrijenti prisutni u ovim bobicama su vitamin C, vitamin B2, gvožđe, kalijum, cink, selen, aminokiseline, germanijum, fosfor i kalcijum. Sadrže i vitamin E, dijetetska vlakna, kao i male količine proteina i masti.

Goji bobice lekovitost

Goji bobice imaju brojne zdravstvene prednosti, kao i brojne pogodnosti za kožu i kosu. Bezbrojne prednosti koje daju svojim nutrijenatima, su navedene u nastavku:

Anti-aging svojstva

Ove bobice su izuzetno popularne po svojim anti-aging svojstvima. Antioksidanti, masne kiseline, vitamini i minerali koje sadrže, usporavaju proces starenja. Poznate su i po efikasnosti u prevenciji makularne degeneracije koja se može javiti usled procesa starenja.

Jačanje imunog sistema

Vitamin C koji se nalazi u ovim bobicama ih čini izuzetno dobrim u jačanju imunog sistema u borbi protiv raznih infekcija i održava ukupnu vitalnost organizma. One sadrže i jedinjenje poznato kao Phisalin koje takođe igra važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Poboljšanje vida

Ovo je jedna od veoma važnih prednosti koja je kod ovih bobica otkrivena pre više od 15 vekova. Visok nivo vitamina, polisaharida i antioksidanata poput beta-karotena koji su prisutni u njima pomažu u održavanju dobrog vida.
Zdravlje kože

Redovno konzumiranje ovih bobica se pokazalo kao veoma korisno za kožu i zdravlje kose. Nutrijenti koji se nalaze u njima poboljšavaju ten i sprečavaju razne poremećaje kože, a poznate su i po tome da stimulišu rast kose.

Poboljšavaju krvni pritisak

Bogat izvor polisaharida u ovim bobicama pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi, posebno za one koji su pogođeni hipertenzijom ili visokim krvnim pritiskom. Na ovaj način bobice pomažu smanjenju rizika od mnogih kardiovaskularnih bolesti koje visok krvni pritisak može da izazove.

Prevencija i lečenje raka

Veruje se da konzumiranje bobica može pomoći u lečenju i sprečavanju nastanka raka zbog prisustva germanijuma, koji ima više anti-kancerogenih osobina.

Nekoliko drugih pogodnosti Goji bobica uključuju i povećanje broja spermatozoida i povećan libido, zaštitu jetre, poboljšanu cirkulaciju, niži nivo holesterola, regulaciju telesne težine itd. Ovi plodovi mogu da se konzumiraju u obliku soka, praha ili sušenog voća. Njihove prednosti možete iskusiti u bilo kom od ovih oblika tako što ćete ih uključiti u svakodnevnu ishranu, što može biti ključ za dug i zdrav život.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply