gorka dinja momordika

Gorka dinja momordika – Momordica charantia

Gorka dinja ili momordika (Momordica charantia) u prirodi raste u delovima Azije, Afrike, Južne Amerike i Kariba.

Ova tropska loza raste do oko 1.8 do 2.4 metara visinu, a postoje i primerci koji su nešto viši. Gorka dinja nosi muške i ženske cvetove koji su žute boje i rastu u pazusima listova. Plod ove loze je duguljast i sa prilično grubom spoljašnjošću. Kada su mladi, plodovo gorke dinje su zeleni i sadrže bele semenke, a posle zrelosti  postaju narandžasto-žute boje sa crvenim semenima.

Delovi biljke koji se koriste: plod, seme, list.

Gorka dinja kao lek           

Gorka dinja i zdravlje imju mnogo dodirnih tačaka. Što se tiče medicinske upotrebe, gorka dinja kao lek je korišćena od strane američkih domorodaca protiv dijabetesa; da se spreče male boginje, hepatitis; oslobađaju od glista i parazita; dok se lokalna aplikacija gorke dinje koristi za lečenje rana.

gorka dinja kao lek

Momordika se ustvari koristi u mnogim delovima Južne Amerike za širok spektar oboljenja kao što su malarija, boginje, problemi kože i dr.

Takođe se koristi kao afrodizijak i poznata je po svojim anti-inflamatornim efektima.

U azijskim zemljama, mladi plodovi ove biljke se koriste u kuvanju, jer su bogati vitaminom A, vitaminom C, ugljenim hidratima i gvožđem.

Čaj od gorke dinje se u mnogim kulturama koristi kao lek. Na Jamajci, listovi gorke dinje se koriste za pripremu čaja, koji obezbeđuje oslobađanje od spazmodičnih bolova debelog creva.

Iako ova zanimljiva biljka ima širok spektar upotrebe, naročito je privukla veliku pažnju kao biljni tretman za dijabetes. Gorka dinja protiv dijabetesa daje odlične rezultate. Njena efikasnost u tom smislu je podržana od strane kliničkih istraživanja i smatra se prirodnom alternativom konvencionalnim lekovima za lečenje dijabetesa.

Momordika se sastoji od najmanje tri različite grupe sastojaka – charantin, insulinu-sličnih peptida i alkaloida, koji imaju sposobnost da smanje nivo šećera u krvi.

Međutim, potrebna su dalja istraživanja da se utvrdi da li ova tri jedinjenja deluju kao kombinacija ili je jedan sastojak efikasniji od ostalih.

Gorka dinja kao lek može se takođe koristiti u lečenju drugih stanja kao što su hemoroidi, poremećaji krvi, respiratorni poremećaji, kolera i alkoholizam.

Osim toga, sprovodi se istraživanje za proučavanje efikasnosti gorke dinje u borbi protiv HIV infekcije i neke vrste raka.

Na tržištu su se pojavile tablete gorke dinje, koje se koriste kao alternativna terapija za tretman velikog broja oboljenja. Međutim, u lekovite svrhe možete, pored čaja od gorke dinje, konzumirati i sok od gorke dinje. U lekovite svrhe, možete konzumirati njene plodove ili alternativno, 60 ml svežeg soka od gorke dinje dnevno.

U cilju izbegavanja gorkog ukusa, može se koristiti i u obliku tinkture, u kom slučaju je preporučena doza 5 ml dva ili tri puta na dnevnoj bazi.

kako se jede gorka dinja

Kako se jede 

Plod gorke dinje treba jesti dok je zelen ili u fazi kada tek počne da dobija žutu boju. Meso ploda gorke dinje je nekako vodenasto i hrskavo i vodenasto, veoma gorkog ukusa.

Koža mladog ploda je jestiva. Sa sazrevanjem mesa, kora postaje čvrsta i nije za jelo, dok unutrašnjost postaje crvena i gubi gorak ukus.

U nekim zemljama jugoistočne Azije, unutrašnjost ploda ove biljke je veoma popularan sastojak za pripremu velikog broja jela.

U kineskoj kuhinji se gorka dinja obično meša sa krompirom i vrlo često se koristi. U nekim kineskim vrstama piva, gorku dinju upotrebljavaju kao zamenu za hmelj. U Indiji se jede pržena ili punjena raznim začinima. Indijci neutrališu gorak ukus ovog ploda tako što uklanjaju unutrašnjost ploda ili pak mariniranjem u vodi koja je slana.

Gorku dinju možete jesti skuvanu kada je zelene ili blago žute boje.

Da biste dobili čaj od gorke dinje, možete koristiti njene listove.

Priprema gorke dinje možda nije brza i jednostavna, ali je zato rezultat neverovatno zdravo jelo, nešto drugačijeg ukusa.

Gorka dinja uzgoj

 gorka dinja uzgoj

Gorka dinja se uspešno uzgaja i u našim krajevima. Gajenje gorke dinje se sprovodi iz nekoliko razloga. U nekim krajevima se gaji kao prirodan zaklon u dvorištima, na terasi ili na tremu.

Takođe je i veoma dekorativna. Bujnog je rasta i veoma dobro rodi. Pošto raste kao loza, potreban joj je oslonac za rast.

Gorku dinju treba posaditi u martu u odgovarajuće posude koje bi trebalo da držite na prozoru. Presađivanje se obavlja sredinom maja, kada prođe opasnost od mrazeva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply