sta je granulom

Šta je granulom zuba ?

Granulom zuba je mala gnojna masa (kao cista). To je zapaljenje tkiva u korenu zuba, koje izaziva pojavu malog gnojnog čvora prečnika 5-8 mm. Čak i pored malih dimenzija, nije preporučljivo da zanemarujete ovu pojavu, budući da posledice mogu biti opasne.

Granulom zuba može da se razvija i da postoji bez izazivanja bola, ali kada postane akutno stanje – bol će biti veoma jak. Granulom je takođe ozbiljan izvor infekcije i može lako da prouzrokuje oboljenja bubrega, srca i drugih organa. Zato je toliko važno da se lečenje preduzme na vreme.

Ukoliko pacijent zanemaruje granulom zuba, postepeno se može razviti apsces zuba ( gnojni edem sa bolnim osećajem). Ukoliko budete trpeli zubobolju dugo, gnoj se može proširiti od zubnog udubljenja i uticati na maksilofacijalnu kost. Dovoljno je da blago pritisnete zub ili da jedete čvrstu hranu i osetićete bol praćen edemom i/ili groznicom.

 granulom zuba

Granulom zuba simptomi

Pojava i razvoj granuloma zuba mogu biti uzrokovani usled nekoliko razloga:

 • Povreda ili oštećenje vilične kosti i mekih tkiva
 • Bolesti zuba: parodontopatija, perikoronarit, pulpit
 • Nemar od strane stomatologa: neadekvatan tretman ili uklanjanje nerava, upotreba ne-sterilnih instrumenata.

Izazivanje akutne kliničke manifestacije granuloma korena zuba može pratiti sledeće nepovoljne faktore: imunosupresija, hipotermija, prehlada, oštre promene u klimatskim uslovima, preterano vežbanje, mentalni napor, psiho-emocionalni šok.

Granulom zuba je lokalizovano upanjena masa sa tankim zidovima. Tkivo granuloma raste brzo jer zamenjuje ćelije koje umiru u toku upalnog procesa. Postojanje granuloma može proći nezapaženo, sve dok ne dostigne značajnu veličinu. Dakle, ukoliko postoji granulom zuba simptomi ne moraju biti izraženi, naročito u početnoj fazi bolesti.

Ponekad se bolest otkrije samo uz pomoć ortopantomograma ili snimanja zuba kod zubara tokom lečenja usled drugih razloga, jer znaci prisustva granuloma korena zuba mogu da nedostaju. Ovo je opasno, jer hronična bolest bez simptoma može dovesti do pojave cista na vilici. U tom slučaju se nekrotična masa i mrtve bakterije nakupljaju u gustoj kapsuli, koja je formirana od strane ograničenja granuloma zuba od okolnog tkiva.

Kada je u pitanju granulom zuba simptomi u početnoj fazi zapaljenja su prisutni verovatno u vidu manjih manifestacija kao što su otok i crvenilo desni, taman zub i bol. Nakon toga, uz rast nodula, javlja se povišena telesna temperatura i pojačana zubobolja. Javlja se i gnoj, obično u pratnji dentogene upale pokosnice.

Kada je u pitanju lečenje granuloma zuba, postoji konzervativna i hiruška metoda. Kod konzervativne metode, daje se antibiotik za granulom – budući da je prisutna bakterijska infekcija koja s emože eliminisati isključivo antibioticima.

Granulom i vađenje zuba

Ponekad je u slučaju da postoji granulom i vađenje zuba neophodna mera. Naime, očuvanje zuba nije moguće ukoliko se u pratnji granuloma zuba javljaju i komplikacija kao što su vertikalne pukotine i višestruka perforacija korena, opstrukcija kanala korena i propadanje zuba – koje se javljaju u takvoj meri da nije moguć oporavak. Tada je vađenje zuba jedina opcija.

Granulom posledice i opasnosti

Ovaj izvor infekcije, uprkos svojoj maloj veličini, može izazvati komplikacije van samog zuba. Granulom zuba može lako da prouzrokuje oboljenja bubrega, srca i drugih organa!

Ukoliko se ne leči granulom posledice i opasnosti mogu biti veoma ozbiljne, a ovo su neke od najčešćih:

 • Cista zuba
 • Obrazovanje fistulousa
 • Zapaljenje desni
 • Flegmona
 • Sinuzitis (zapaljenje sinusa)
 • Mandibularni osteomijelitis
 • Pijelonefritis
 • Infektivni miokarditis
 • Oštećenja bubrega, srca i drugih vitalnih organa
 • Ukupno trovanje krvi.

Takvi efekti se mogu javiti ukoliko se lečenje zubnog granuloma nije sprovelo u početnoj fazi bolesti!

Preventivne mere se sastoje, pre svega, u redovnom održavanju oralne higijene i redovnim posetama stomatološkoj ordinaciji. Neophodno je da se zatraži medicinska pomoć pri pojavi prvih znakova granuloma ili drugih bolesti zuba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply