Internet i društvene mreže su preplavljeni tekstovima o čudotvornim lekovima koji, prema tim navodima leče mnoge, pa čak i najteže bolesti i to sa gotovo stoprocentnim uspehom. Među takve biljke spade svakako i graviola.

Graviola

Iako su istraživanja o lekovitosti ove biljke koja raste u predelima Srednje i Južne Amerike i to, ni manje ni više nego u prašumama počela još 1970. godine, čini se da graviola tek poslednjih godina doživljava pravu ekspanziju, uzevši u obzir da su rezultati sprovedenih istraživanja pokazali da ona ima izuzetno pozitivan uticaj na ćelije raka, te da istovremeno njih uništava, a ne oštećuje zdrave ćelije, kao što je to slučaj sa hemoterapijom, recimo.

Šta je graviola

Ako vas zanima šta je graviola, reći ćemo vrlo kratko: graviola je zimzelena biljka koja raste u tropskim predelima. Njen latinski naziv je Annona muricata, a postoje indicije da su svi delovi ove zanimljive biljke iskoristivi za lečenje različitih bolesti i stanja.

graviola biljka

Mnogi koji su imali prilike da je probaju tvrde da sok ove biljke ima slatkast ukus, te da bi se mogao okarakterisati kao kombinacija ukusa jagode i banane ili jagode i ananasa. Bilo kako bilo, svakako je u pitanju ukusan sok.

Biljka graviola

A da ipak sve nije baš tako idealno kao što na prvi pogled izgleda pokazuju i uputstva za konzumiranje ove biljke, odnosno grupe ljudi kojima je ona zabranjena za korišćenje.

Radi se najpre o tome da biljka graviola ne sme da se konzumira tokom perioda trudnoće i dojenja, ali i da ne smeju da je konzumiraju one osobe koje su obolele od Parkinsonove bolesti. Takođe, ukoliko inače imate nizak krvni pritisak valjalo bi da se najpre konsultujete sa lekarom o tome da li je biljka graviola dobra za vas ili ne.

I još jedan segment je vrlo važan: koštice u svežem plodu graviole su, zapravo jako otrovne, budući da ih drevni Indijanci, između ostalog koriste za ubijanje onih dosadnih životinjica, poput recimo moljaca. Zato je izuzetno važno da kada pripremate sok od sveže biljke obavezno odstranite svaku, pa i najmanju semenku.

Graviola kao lek

Narodi Perua i Brazila već vekovima znaju da koriste graviolu za lečenje mnogih oboljenja i stanja. Pa se tako graviola kao lek koristi za lečenje depresije i različitih nervnih oboljenja, jer deluje umirujuće na nervni sistem, ali i za jačanje odbrambenih snaga organizma, pa čak i kao lek protiv bolova.

Uz to, graviola kao lek pomaže i kod šećerne bolesti, a smatra se i odličnim prirodnim borcem protiv prehlade, budući da jača imunitet.

Graviola protiv raka

Sama činjenica da jača imunitet je dovoljna za konzumiranje ove čudotvorne biljke. Međutim smatra se i da je graviola odličan prirodni lek protiv raka, ted a ima pozitiva efekat na čak 12 vrsta raka, a između ostalih raka debelog creva, pluća, dojke, pankreasa, prostate i drugih.

Kada se koristi graviola protiv raka, ona zapravo obnavlja zdrave ćelije, istovremeno uništavajući one obolele, čime utiče izuzetno povoljno i na jačanje odbrambenih snaga obolelog organizma.

Graviola za bolji imunitet

Mada se može koristiti i u drugačijim oblicima, ako vam je potrebna graviola za bolji imunitet, u principu je najbolje koristiti čaj. Osim naravno ukoliko nemate priliku da koristite sve delove ove izuzetno lekovite biljke na adekvatan način koji u tom slučaju postižu još bolji efekat.

Graviola za bolji imunitet se na propisan način može koristiti čak i svakodnevno, odnosno dok ne dođe do boljitka. Posebno se graviola za imunitet preporučuje kod rekonvalescenata ili kod pacijenata koji su bili izloženi hemoterapiji.

Graviola čaj

Jedan od najčešćih načina korišćenja ove biljke širom sveta sasvim sigurno je graviola čaj, koji se prvenstveno spravlja od listova ove biljke.

Graviola u prahu ili kapsulama

Na tržištu postoje i graviola u prahu ili kapsulama. A pojedini stručnjaci preporučuju njihovo konzumiranje u kombinaciji sa vitaminom C, jer postoje indicije da u tom slučaju graviola u prahu ili kapsulama ispoljava još jače dejstvo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply