Ume da bude veoma bolan i neprijatan, a najčešće hvata listove nogu. Ne čekajte da grč prođe sam od sebe, već preduzmite spasonosne mere…

Zašto se javljaju grčevi u nogama i listovima

Da li vas muče česti grčevi u nogama? U okviru ovog članka otkrijte šta su grčevi, zbog čega se javljaju i šta možete učiniti da ih se rešite.

Grčevi mišića su iznenadne i nevoljne kontrakcije jednog ili više vaših mišića. Ako ste ikada bili probuđeni u sred noći ili se zaustavili na stazi za trčanje od iznenadnog grča u nozi (listovima), znate da grčevi u nozi mogu da izazovu jake bolove. Iako generalno bezopasni, grčevi u mišićima mogu privremeno uticati na to da ne možete da ‘’koristite’’ zahvaćene mišiće.

Zašto se javljaju grčevi u nogama i listovima? Dugi periodi vežbanja ili fizički poslovi, posebno po toplom vremenu, mogu da dovedu do grčeva. Neki lekovi i pojedini medicinski uslovi takođe mogu da izazovu grčeve u mišićima. Obično se tretman ovog stanja zasniva na merama samo-nege kod kuće.

Grčevi u nogama kod dece se takođe mogu javljati, iz svih navedenih razloga. Zato treba da podstaknete svoje dete da pije dosta tečnosti pre i posle vežbanja ili igranja – kada se grčevi mogu obično javiti. Takođe, treba upozoriti dete da ne vežba previše ako je toplo vreme.

grc u nozi

Grčevi u nogama – mogući uzroci:

Preterana upotreba mišića, dehidratacija, mišićne napetosti ili jednostavno držanje iste pozicije u dužem vremenskom periodu može dovesti do grčeva mišića. U mnogim slučajevima, međutim, uzrok nije poznat. Pored grčeva u mišićima nogu (listovima), često se javljaju i grčevi u stopalima, tabanima i prstima noge. Grčevi u rukama i nogama se takođe mogu javiti, jer su i mišići ruke takođe često aktivni. Saznajmo koji su potencijalni uzroci za ova stanja.

Iako je većina grčeva u mišićima bezopasna, neki mogu biti povezani sa nekim zdravstvenim stanjem, kao što su:

Nedovoljan dotok krvi. Sužavanje arterija koje isporučuju krv do vaših nogu (arterioskleroza ekstremiteta) može da proizvede bol nalik na grč u nogama i stopalima dok vežbate. Ovi grčevi će obično nestati ubrzo nakon što prestanete sa vežbanjem. Grčevi u stopalima, tabanima i prstima noge su često posledica ovog stanja.

Kompresija nerva. Kompresija nerava u kičmi (lumbalna stenoza) takođe može da proizvede bol nalik na grč u nogama. Bol se obično pogoršava što duže hodate. Hodanje u blago savijenom položaju – kao što bi koristili prilikom guranja kolica za kupovinu ispred sebe – može poboljšati ili odložiti početak simptoma.

Trošenje minerala. Premalo kalijuma, kalcijuma ili magnezijuma u ishrani može doprineti grčevima nogu. Diuretici – lekovi često propisani za visok krvni pritisak – takođe mogu iscrpeti ove minerale.

Uzimanje određenih lekova, kao što su antipsihotici, kontraceptivne pilule, diuretici , statini i steroidi – takođe može uzrokovati grčeve u nogama.

Faktori koji mogu povećati rizik od grčeva u mišićima uključuju:

Godine – stariji ljudi gube mišićnu masu, tako da preostali mišići mogu lakše da budu previše opterećeni.

Dehidracija – sportisti koji su postali umorni i dehidrirani dok učestvuju u sportu po toplom vremenu često razvijaju grčeve u mišićima.

Trudnoća – grčevi mišića su takođe česta pojava tokom trudnoće.

Medicinska stanja – možda ste pod većim rizikom ako imate dijabetes ili nervne poremećaje, kao i poremećaje jetra ili štitne žlezde.

Grčevi u nogama tokom spavanja

Grč u nozi noću je nešto što smo svi sigurno doživeli bar u nekom trenutku svog života. Zašto se javljaju grčevi u nogama tokom spavanja? Najjednostavniji i najčešći uzrok je svakako nepravilan, odnosno nezgodan položaj nogu dok spavamo.

Ako se grčevi u nogama tokom spavanja često javljaju, to može ukazivati na sindrom nemirnih nogu.

Grčevi u nogama u trudnoći

Grčevi u nogama u trudnoći su česta pojava. Zašto je baš trudnoća veliki faktor rizika za razvoj grčeva u nogama, kao što smo pomenuli?

Mogu se pojaviti zbog smanjene količine minerala, poput kalcijuma i magnezijuma, posebno u kasnijim mesecima trudnoće.

Moguće je da su mišići noge u trudnoći umorni od nošenja dodatne težine. Ili se mogu otežavati pritiskom vaše proširene materica na krvnim sudovima koji vraćaju krv iz vaših nogu do srca i pritiskom na nerve koji vode iz vašeg struka do noge. Grčevi u nogama u trudnoći mogu da počnu da vas muče tokom drugog tromesečja i mogu se pogoršati kako vaša trudnoća napreduje i stomak postaje veći. Dok se mogu javiti tokom dana, verovatno ćete ih primetiti najviše noću, kada mogu da ometaju vašu sposobnost da se dobro naspavate.

Lečenje

Svi smo bili u situaciji da nam se iznenada stegne mišić i da nas uhvati užasan grč praćen oštrim bolom. Stisak ne popušta, imamo osećaj kao da nam neko nožem probada mišić, preznojavamo se i jedino što možemo jeste da sačekamo da prođe. Međutim, i u ovako nezgodnim situacijama ima pomoći.

Lečenje grčeva mišića nije komplikovano, zapravo, ako govorimo o samim grčevima, a ne o pozadini njihovog nastanka. Obično će se tretirati sa merama samo-nege. Vaš lekar može pokazati vežbe istezanja koje vam mogu pomoći da smanjite šanse da dođe do grčeva u mišićima. Vodeći računa da ostanete dobro hidrirani takođe može pomoći. Za tekuće grčeve mišića koji remete vaš san, vaš lekar može prepisati lekove da opustite mišiće.

Lekari nemaju jedinstven odgovor na pitanje zašto grčevi najčešće hvataju listove na nogama. Među razlozima obično navode deficit mineraliih materija (kalcijuma, kalijuma, a posebno magnezijuma), zatim narušavanje metaboličkih procesa u mišićima nogu, lošu cirkulaciju krvi, varikozno širenje vena (upala), poremećaj u radu bubrega, preopterećenost nogu usled suvišnih kilograma, fizički zamor izazvan dugim pešačenjem ili treninzima.

Alternativna medicina

Neki tvrde da uzimanje vitamina B kompleksa pomaže u upravljanju grčeva nogu. Međutim, više istraživanja je potrebno da potvrde ovu pogodnost.

Kako možete da zaustavite grčeve u mišićima kada se dogode?

Možda ćete morati da pokušate nekoliko različitih načina da se zaustavi grč mišića pre nego što pronađete ono što najbolje radi za vas. Evo nekoliko stvari koje možete pokušati:

Protežite i masirajte mišiće.

Priuštite sebi toplo tuširanje ili kupanje za opuštanje mišića. Podloga za grejanje postavljena na mišiće takođe može pomoći.

Pokušajte da koristite led ili hladni paket. Uvek držite krpu između kože i leda.

Acetaminofen, ibuprofen ili naproksen – budite sigurni sa lekovima. Pročitajte i pratite sva uputstva na etiketi.

Ako vaš lekar propisuje lekove za grčeve u mišićima, uzimajte ih baš kako je propisano. Javite se lekaru ako imate bilo kakvih problema sa lekovima.

Pijte dosta tečnosti. Sportska pića će često pomoći kod grčeva u nozi.

Kako ublažiti grčeve

– Opustite mišiće nogu, spustite nogu s kreveta i celo stopalo stavite na pod naslanjajući se na petu.

– Ubodite zategnuti mišić čiodom ili vrhom nokta, možete se i uštinuti za kožu.

–  Ispravite nogu, a zatim je lagano savijte u kolenu.

– Povucite se za palac noge.

– Lagano izmasirajte mišić koji je uhvatio grč.

– Čvrsto stisnite prstima sredinu donje usne ili je zagrizite.

– Ukoliko vas nakon prestanka grča boli noga, položite je na krevet i zavijte elastičnim zavojem, počevši od stopala ka kolenu.

– Utrljajte u list ulje od slačice.

Prevencija

Važno pravilo za one kod kojih se grčevi javljaju često – ne dopustite dehidraciju organizma, pijte (ukoliko nema kontraindikacija zbog srca ili bubrega) najmanje dva litra tečnosti na dan, a po vrućinama i dva i po litra, najbolje obične ili mineralne negazirane vode.

U slučaju da imate ravne tabane, obavezno koristite anatomske uloške, koji pomažu da se fiksira luk stopala i poboljša stanje mišića. Prilikom odabira obuće trebalo bi izbegavati ne samo visoke potpetice već i ravne cipele.

–  Navlažite tabane sirćetom ili sokom limuna: dopustite da izvetri i upije se prirodnim putem, pa tek posle toga lezite da spavate ili izađite na ulicu. Proceduru sprovodite ujutru i uveče.

  Napravite kupku za noge.
Ujutru pripremite dve kofe vode: jednu s vrućom i drugu s hladnom. Naizmenično stavljajte noge prvo u jednu, na u drugu kofu, završite proceduru hladnom vodom. Pažnja! U slučaju proširenih vena vruću vodu zamenite toplom.

Fitoterapija

– Šoljom ključale vode prelijte supenu kašiku suve usitnjene gusje trave (petoprstica ili srčenjak), ostavite da odstoji sat vremena, na procedite. Uzimajte po trećinu šolje čaja tri puta na dan pola sata pre jela.

– Šoljom ključale vode prelijte supenu kašiku suvih usitnjenih listova pitome nane, poklopite i ostavite
da odstoji dva sata, procedite i podelite u posude za pravljenje leda na stavite u zamrzivač. Protrljajte listove kockicama leda uveče pre spavanja i ujutru nakon buđenja.

Gde se krije magnezijum koji spasava od grčeva

– Pirinčane mekinje: U samo 100 g ove zdrave hrane možete naći 781 mg magnezijuma.
– Korijander, žalfija ili bosiljak: Ove izuzetne trave snabdevaju organizam velikim brojem minerala, a u jednoj kašici ima oko 690 mg magnezijuma.
– Tamna čokolada: Da li vam je potreban razlog da priuštite sebi ovaj omiljeni proizvod? Samo 100 g tamne čokolade (ili kakaoa u prahu) sadrži oko 230 mg magnezijuma.
– Tamnozeleno lisnato povrće: kupus, spanać, blitva, repa, zelen i maslačak – obezbeđuje visok nivo magnezijuma. Na primer. u jednoj šolji kuvanog spanaća ima ga 157 mg.
– Žitarice: integralni pirinač, kinoa, ječam, cela zob i pšenica sadrže velike količine magnezijuma. Šolja kuvanog smeđeg pirinča, na primer. sadrži oko 86 mg.
– Pasulj, sočivo i druge mahunarke odličan su izvor magnezijuma. Neke od njih obezbeđuju do 150 mg po obroku.
– Avokado: Samo jedan prilično veliki plod sadrži više od 60 mg ovog korisnog minerala.
– Mlečni proizvodi: Običan, nezaslađeni jogurt i nepaperizovani sirevi nude veliku količinu magnezijuma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply