Možda zvuči neverovatno ali promena načina ishrane na koji ste navikli može biti jako teška. Ipak, ako napravite trajnu i drastičnu promenu, to može uzrokovati velik disbalans u organizmu i uzrokovati napade gladi tako da ćete brzo povratiti kilograme za koje ste se puno trudili da ih izgubite. Međutim, brze dijete mogu izazvati hemijske procese u organizmu koji će uzrokovati takvo gubljenje kilograma da ćete vrlo brzo videti rezultate. Ovo je obično jak motiv i ubrzo ćete shvatiti da su dugoročne promene u ishrani dobre.Jedna od najefikasnijih dijeta uz koju ćete postići dobre rezultate za kratko vreme je dijeta sa grejpfrutom.

Grejpfrut je voće koje ima izvrsne kvalitete koji mogu pomoći vašem zdravlju ali je dobar i za mršavljenje. Neverovatan je zvor vitamina koji su od ključne važnosti za vašu svakodnevnu ishranu. Ono što je još bolje, ukoliko želite da smršate uz pomoć grejpa, napravili ste odličan izbor jer on može da blokira enzime koji su odgovorni za skladištenje masnoća: on ih sagoreva i eliminiše.

 

dijeta sa grejpfrutom

Drugi i zastupljeniji koncept grejpfrut dijete se zasniva na konzumiranju ovog voća pre svakog obroka. Može da se jede pola grejpfruta, da se priprema sok od sveže isceđenog grejpfruta ili da se koristi kupovni sok od grejpfruta bez dodatog šećera, kad niste u prilici da koristite svež. Osobe koje se odluče na ovaj koncept dijete mogu da uživaju i u prženoj, i u pohovanoj, i u masnoj hrani.

Ono što se većini  vas neće svideti je da za vreme grejpfrut dijete nije dozvoljen unos šećera. Tako da su preporuke da izbacite iz ishrane sve oblike poslastica i slatkiša.

Ono što će vam se definitivno svideti je da vam je dozvoljeno da jedete sve vrste mesa, ribe, jaja, mleka i mlečnih proizvoda. Jedino o žitaricama morate da vodite računa tako što ćete ih unositi  u nešto manjoj meri. Ali zato povrće i voće može da  se konzumira u neograničenim količinama. Postoje preporuke da se smanji unos hleba, iako se naglasak prvenstveno daje korišćenju grejpfruta pre svakog obroka.

Načini pripremanja namirnica su vaš slobodan izbor, što znači da su uključeni i kuvanje u vodi i na pari, pečenje i sve metode prženja. Dijeta ne zahteva nikakvu promenu u navikama pripremanja i izbora hrane. Međutim, dijetom su propisani obroci koji svako jutro započinju sokom od grejpfruta na prazan želudac.

Vreme predviđeno za grejpfrut dijetu je neograničeno, osim u slučaju prvog koncepta dijete, koji  se bazira isključivo na grejpu, gde se vreme ograničava na jednu do dve nedelje.

Grejpfrut sadrži enzime za koje se smatra da ubrzavaju proces varenja i razgradnju masti, pa je u ovoj dijeti iskorišćen kao alat kojim se podstiču proces mršavljenja.

grejp dijeta

 

Svojstva grejpa

Pošto je jedan od najboljih izvora vitamina C, nutricionisti kažu da će pijenje po jedne čaše soka od grejpa ili limuna svakako pomoći u poboljšavanju kvaliteta vašeg života. Ovo je vitalna formula koja će vam pročistiti organizam i sprečiti različite bolesti. Da pogledamo u detalje:

– Grejpfrut je odličan izvor vitamina B1, B2, B3, B5, B6 i E
– Ojačava krvne sudove
– Poboljšava stanje proširenih vena
– Bogat je vitaminom C, betakarotenom i bioflavonoidima
– Poboljšava cirkulaciju
– Smanjuje rizik od dobijanja karcinoma
– Smanjuje nivo holesterola
– Pomaže u izbacivanju toksina i poboljšava funkciju bubrega i digestivnog trakta
– Sprečava krvarenja
– Ublažava upalu prostate
– Savršen je za ojačavanje noktiju i kose
– Stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca
– Uništava parazite u crevima
– Reguliše krvni pritisak

Ako jedete i samo po pola grejpfruta, u sebe unosite preko 150 fitonutrijenata. Većina njih su flavodnoidi i oni ojačavaju srce. Navodimo još neke primere njegovih lekovitih svojstava. Ako pojedete 150 grama grejpa u sebe unosite:

– 60 kalorija
– 0 grama masti
– 0 miligrama natrijuma
– 16 grama ugljenih hidrata
– 6 grama vlakana
– 10 grama šećera
– 1 gram proteina