caj-posluzenje

Grip ili prehlada koja je razlika
Prehlada je virusna bolest koju može da izazove neki od više stotina virusa.Pre svega utiče na sluzokožu disajnih organa, bez opštih simptoma bolesti je uglavnom blagog toka i u većini slučajeva prolazi bez velikih komplikacija. Za razliku od prehlade koju može izazvati neki od nekoliko stotina virusa , grip izazivaju 2 tipa virusa tip A ili B.Dok prehlada utiče samo na sluzokožu disajnih organa grip zahvata celo telo.Simptomi upale sluzokoža kombinovani su sa simptomima koji zahvataju čitavo telo.Grip ima srednje težak do vrlo težak tok u zavisnosti od stanja organizma.Grip može da bude i smrtonosan pa je lečenje neophodno.

SIMPTOMI GRIPA

Grip je bolest celog tela, pa su prisutni i simptomi u čitavom organizmu.
• Iznenadna pojava simptoma.
• Bolesnik se prvo žali na glavobolju, groznicu i suvi kašalj.
• Posebno prepoznatljiv simptom je temperatura od 38 do 41 °C, posebno kod dece.
• Temperatura je u naglom porastu tokom prva 24 sata i može biti prisutna duže od nedelju dana.
• Bol u mišićima može se ose-titi u bilo kom delu tela, posebno u nogama, donjem delu leđa i zglobovima.
• Bolesnici se žale na pečenje u očima i osetljivi su na svetlost.
• Simptomi u disajnim putevima mogu dominirati nakon što ostali simptomi oslabe. Grlobolja i kašalj mogu da traju i do dve nedelje.
• Kod manjeg broja obolelih simptomi slabosti i malaksalosti mogu da potraju i nekoliko nedelja, što otežava povratak u normalan život i radne aktivnosti.

NARODNI LEKOVI PROTIV GRIPA

ISHRANA
Ako obolite od gripa, pomoći će vam: ishrana koja sadrži ziminicu spremljenu kod kuće, bez veštačkih dodataka i konzervansa; crni i beli luk – naseckajte ga i pospite po hlebu s maslacem. Treba piti rasol, kuvano vino, što više limunade, čajeva i toplih napitaka. Mnogo pomaže sok od sirove cvekle i malinovac koji treba piti s vrućom vodom.

ČAJEVI ZA GRIP

Majčina dušica – dezinfikuje disajne puteve

Crni luk – dezinfikuje disajne puteve. Dve neočišćene glavice naseckajte i kuvate u pola litra vode nekoliko minuta. Procedite i pijte nekoliko puta dnevno, ali na gutljaje.

Leska – pripremite čaj od jednakih delova leskinih resa i lipo-vog cveta.

Ovas – 500 grama zrna operite i oko 2 minuta kuvajte u 2 do 3 litra vode. Procedite, dolijte mleko, a možete po želji dodati i med. Pijte za jačanje organizma i kad grip prođe.

Šimšir – 20 listića kuvajte 10-15 minuta u litru vode. Pijte tokom dana i to ponovite 1 do 2 puta nedeljno.

Zova (cvetovi ili bobice), gavez (listovi), glog, iđirot, kopriva, rosopas (najbolje u mešavini s drugim biljem), konopljuša (na početku bolesti), plućnjak, čičak (čaj od listova), lavanda, vidac, timijan.

Petrovac, zečji trn, mešavina s pelinom.

Suncokret – čaj od latica kojima treba dodati i cvet lipe.

Čaj za grip od mešavine anđelike, arnike, listova zove, kamilice, cvetova lipe, cvetova divizme, ružmarina i kantariona – poparite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte po dve šolje čaja dnevno, ujutro i uveče.

Povišenu temperaturu suzbijaju: beli luk u supi, kamilica, limun, pelin, kičica i sok od cvekle, koji je posebno dobar za malu decu.

Jabukovo sirće za grip– osim utrljavanja po grudnom košu, dobro je i ako ga pijemo, i to razređeno, dve kašičice na čašu vode.

OBLOGE
Sa glinom – kao obloga na trbuhu

PREPARATI S VINOM
Osim što se često ističe kako je dobro popiti čašu crnog vina dnevno, vrlo je efikasan protiv gripa ovaj preparat: otopite 60 g šećera i na to sipajte litar vrućeg crnog vina. Zakuvajte, malo ohladite, pa dodajte 2 dl ruma i vanilu. Prespite u flašu i pijte kod prehlade i gripa.

TINKTURE PROTIV GRIPA

Žalfija – listove naseckajte i potopite u alkohol. Posle 8 dana procedite i po potrebi stavite kašičicu u čašu vode za gr-gljanje.
Arnika – 2 do 3 kapi u čaju ili na kocki šećera.

ČAJEVI ZA PREZNOJAVANJE

Uzmite po 2 kašike sitno naseckanog cveta zove i kamilice. Stavite u 6 dl ključale vode. Ostavite poklopljeno 2 sata van šporeta. Procedite i zasladite medom. Pijte po 2 dl pre doručaka, ručka i večere.

Uzeti po 2 kašike sitno nasecka-nog cveta kamilice, cvet podbela i lista plućnjaka. Staviti u 6 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata van šporeta. Procedite i zasladite medom. Pijte po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Uzeti po dve kašike naseckanog lista i cveta podbela i lista plućnjaka. Staviti u 6 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata van šporeta. Procediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Uzeti po 1 kašiku naseckanog lista i cveta hajdučke trave, lista nane i cveta zove. Staviti u 6 dl vruće vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procedite i pijte po 2 dl pre doručka, ručka i večere.