guzmanija cvece

Uzgoj guzmanije

Guzmanije su rod biljaka iz porodice bromelija i divno sobno cveće. Ove bromelije su epifite što znači da rastu na drugim biljkama ali ne parazitiraju, već ih koriste kao platformu da bi lakše došle do svetlosti i vlage.

Ovaj rod je ime dobio po španskom prirodnjaku Anastaziju Guzmanu. Biljke krase dugi, uski, sjajni zeleni listovi koji izrastaju iz duboke središnje čašice.

Tokom leta njihov veliki i raskošni cvet, neverovatnog opsega boja, izrasta iz brakteja (priperaka). Guzmanije nije teško gajiti, a one će vas nagraditi nedeljama divnih boja, uz veoma malo ili nimalo napora.

guzmanija uzgoj

Uslovi za gajenje guzmanije:

Svetlost: Indirektno svetlo ili umerena senka. Ne izlažite biljku direktnoj sunčevoj svetlosti.

Voda: Središnja čašica lisne rozete mora uvek da bude puna vode. Vodu često menjajte da ne bi došlo do truljenja. Ako je moguće, izbegavajte vodu sa slavine. Tokom hladnijeg vremena, pomalo može da se zaliva i zemlja, a čašica bi trebalo da je suva.

Temperatura: Temperatura bi trebalo da bude bar 130C ili viša. Guzmanije su biljke toplih područja koje vole vlagu i toplotu.Najbolja temperatura za uzgoj guzmanija je zimi izmedju 15 i 18 stepeni a leti do 14 C.Za uspešan uzgoj guzmanije kao što je pomenuto izbegavajte direktno sunce jer joj ne prijaju ni temperature preko 30 C.

Zemlja: Bilo koja mešavina zemlje za saksiju. Ovo su tehnički vazdušne biljke kojima koren služi samo za pridržavanje pa zemlja u saksiji nije od značaja za gajenje..

Prihrana: Tokom sezone rasta, prihranjujte biljku tečnim đubrivom veoma umereno.Mnogi ljudi za uzgoj guzmanije uopšte ne koriste đubriva.

guzmanija gajenje

Razmnožavanje guzmanija

Kada cvet uvene, isecite ga nisko u čašici. Roditeljska biljka će veoma brzo početi da se suši, a pojaviće se mladice. Kada mlade biljčice dostignu visinu od 5 -10cm, a roditeljska biljka počne da deluje dronjavo, isecite roditeljsku biljku do nivoa zemlje, pazeći da ne oštetite mlado potomstvo koje je sada spremno za razmnožavanje.

Ove nove bromelije možete da zasadite u zasebne male saksije ili da ih ostavite da formiraju splet što je još jedan način za uzgoj guzmanija. Vodite računa da su mlade presađene biljke dobro poduprte – imaju tendenciju da se sruše, zbog korena koji je na početku veoma slab.

guzmanija odrzavanje

Presađivanje

Zrele bromelije ne bi trebalo da presađujete. Manje biljke mogu da se presade u male saksije dok se ne učvrste, a potom ih presadite u saksije promera od 10 – 15cm i čekajte da procvetaju.

Morate da znate da su guzmanije biljke sa teškim vrhom i da mogu da se prevrnu ako su zasađene u standardne plastične saksije. Vodite računa da saksije za sadnju i uzgoj guzmanije budu teške ili otežane.

guzmanija nega

Varijeteti guzmanije

Premda postoji nekoliko varijeteta guzmanija koji se gaje, do sada su najpopularnije Guzmania lingulata – guzmanijin jezik/jezičasta guzmanija i Guzmania sanguinea – guzmanija sangvina/krvavo crvena guzmanija. Uzgajivači naveliko rade na ovim biljkama i stvaraju neverovatne boje cveta. Postoje i višebojne guzmanije: žute, bele, narandžaste i ljubičaste.

Saveti uzgajivača

Guzmanije su tipične bromelije. Dva najbolja saveta za uspešan uzgoj su ova: vodite računa da je biljka pravilno posađena i da neće prevrnuti saksiju i obezbedite joj toplotu i vlažnu sredinu. Ako je biljka izložena hladnoći, ispraznite centralnu čašicu i napunite je toplijom vodom prvom prilikom. Ove biljke se ne prilagođavaju jakom osvetljenju kao druge bromelije pa zato posebno vodite računa da ih ne izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti.Sledeći ove jednostavne savete za uzgoj i održavanje guzmanija uglavnom nećete imati nikakvih problema jer uopšte nisu zahtevne.Saznajte kako se uzgajaju slične >>> bromelije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply