U narodnoj medicini hajdučka trava se koristi za brže zarastanje rana i ublažavanje bola. Hajdučka trava ulazi u sastav u sastav gorkih čajeva za čišćenje, pojačano lučenje žuči, normalizovanje metabolizma i umirenje…

Hajdučka trava ili stolisnik je lekovita biljka svetlozelene ili crveno smeđe stabljike i perastih listova. Mnogobrojni sitni cvetovi su beli ili purpurno crveni i čine cvast na vrhu stabljike. Prijatnog je mirisa i raste kao samonikla uz puteve i polja u oblastima kontinentalne klime. Cvetovi se beru od juna do avgusta, a listovi do jeseni.

Botanički naziv (Achilea millefolium) potiče od imena grčkog junaka Ahila, jer se smatra da daje snagu.
Hajdučka trava i to njen nadzemni deo u cvetanju sadrži do 1% etarskog ulja, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, tanine… Etarsko ulje hajdučke trave dobija se destilacijom i sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen…

Cvetovi se beru s kratkim peteljkama, a cela biljka hajdučka trava do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja hajdučku trava ili stolisnik ubrajaja se u gorke droge.

Hajdučka trava čaj upotreba

poboljšanje apetita
kod želudačnih tegoba
nadimanja
otežanog varenja

Hajdučka trava pri upotrebi kod osetljivih osoba može da izazove alergiju. Zato bi ljudi osetljive kože trebalo da koriste samo mlade, tek procvetale biljke, a čaj od hajdučke trave da piju u manjim količinama.

Hajdučka trava se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 santimetara, ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva santimetra. Odsečeni delovi se vezuju u kite i suše na promajnom mestu ili sušnici na temperaturi 35-50°C. Suva droga je aromaticnog mirisa, gorkog i malo slanog ukusa. Pošto stabljika ne sadrži lekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvet. Stoga je droga sa više stabljike manje cenjena. Suva herba pakuje se u jutane vrece ili kartonske kutije i cuva zašticena od svetlosti godinu i po dana.

Hajdučka trava lekovito delovanje

Hajducka trava ili stolisnik čisti i jaca krv i probavne organe. Posebno je korisna za lecenje jetre, slezene, gušterace, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grceva, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i ledjima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i cireva..

Čaj od hajdučke trave korisno deluje i leci ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lecenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure cišcenja krvi.Hajdučka trava se takodje upotrebljava kod angine pektoris, i to kao čaj. Kod nervnih osoba preporucuje se cešce pranje celog tela rashladjenim cajem od stolisnika i to ujutro i uvece. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.

Hajdučka trava smanjuje teškoce kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje za lecenje šecerne bolesti, narocito u pocetnom stadijumu. Korisna je i kod prekomjernog krvarenja.

Hajdučka trava spada medu lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim okusom na sluznicu želuca, pa tako podstice izlucivanje želucanog soka, a samim tim pobuduje apetit.
Hajdučka trava povoljno deluje na resorpciju hrane. Lekoviti preparati sa stolisnikom, odnosno mešavina cajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grceva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utice na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply