Halitoza je pojava neprijatnog zadaha iz usta, koji se javlja relativno često, naročito nakon buđenja. Ovo stanje izaziva nelagodnost kako kod osobe koja ima problema sa zadahom, tako i medu ljudima iz okruženja. Postoje fiziološka i patološka halitoza. Fiziološka je prolaznog karaktera i nastaje kao posledica konzumiranja začinjene hrane i određenih pića, dok se patološka javlja zbog bolesti kao što su dijabetes, uremija, gastritis, čir na želucu, hepatitis ili oboljenje jetre. Međutim, najčešći uzrok pojave halitoze jesu naslage bakterija na jeziku, zapaljenje desni i kariozni zubi, kao i patološke promene u usnoj duplji, nosu, sinusima i digestivnom sistemu.

Takođe, uzrok za neprijatan zadah iz usta može da bude i smanjena količina pljuvačke i temperatura koja izaziva suvoću usta što ubrzava razvoj bakterija. Ravnoteža bakterija u usnoj duplji utiče na neprijatan zadah.Nepravilna oralna higijena je često uzrok halitoze jer je hrana zaglavljena između zuba dobra podloga za razvoj bakterija koje razlažu hranu stvarajući komponente vrlo neprijatnog mirisa. Intenzitet zadaha iz usta zavisi od doba dana, starosti osobe, ishrane, kao i fizioloških stanja koja se javljaju tokom menstrualnog ciklusa.

halitoza lecenje

Halitoza je stanje koje često prate simptomi kao što su suvoća usne duplje, pojava sekreta koji se sliva iz nosa po zadnjem zidu ždrela, te beličaste tačke na jeziku i obrazima.

Lečenje halitoze može biti manje ili više uspešno u zavisnosti od toga da li je ustanovljen uzrok neprijatnog zadaha. Ukoliko je uzrok halitoze usled nekog opšteg oboljenja, neophodno je pristupiti njegovom lečenju. Vrlo značajna mera u eliminisanju oralnih uzroka jeste i otklanjanje zubnih naslaga, te uspostavljanje oralne higijene. To podrazumeva plombiranje karioznih zuba i uklanjanje nepravilnih protetskih radova. U slučaju plombi može se zadržavati hrana koja se pranjem teško uklanja te je uzrok za halitozu. Vlažnost usne šupljine treba održavati isključivo vodom ili nezaslađenim čajem (žalfija, nana, zeleni čaj…). Kiseli napici, poput limunade, pojačavaju lučenje pljuvačke, što poboljšava higijenu usne šupljine. Koristiti konac i antiseptična bezalkoholna sredstva.

Halitoza lečenje prirodnim sredstvima

  • Za prirodno lečenje halitoze jednu kašiku žalfije preliti sa 3 dl ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata, a zatim grgljati 15 minuta, 2 puta dnevno.
  • Više puta u toku dana grickati plod morača, po nekoliko semena. Semena morača takođe možete sisati.
  • Ukoliko su uzrok za zadah želudačne tegobe, uzeti jednake delove pelina i korena maslačka, pa 3 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Zatim procediti i piti 3 puta dnevno pre obroka po 2 dl. Takođe, trebalo bi posetiti zubara jer halitoza može biti posledica pokvarenog zuba.
    U rešavanju ovog problema dobro su se pokazali i čajevi od kamilice, nane i belog sleza.

Ishrana kao lek za halitozu

Izbegavajte začinjenu hranu i namirnice intenzivnog mirisa, ali ishranu obogatite onim koje obiluju vlaknima. Takođe, konzumirajte sveže voće i povrće, cela zrna žitarica, lisnato povrće, jabuke, celer i narandže. Hrana bogata antioksidansima i vitaminom C doprinosi zdravom zubnom mesu, a suplement koenzima Q10 pomaže u lečenju oštećenog zubnog mesa. Osim toga protiv halitoze preporučuje se i žvakanje svežeg peršuna, listića mente ili žvakaćih guma bez šećera. Možete koristiti i ulje mente nekoliko kapi nakapajte na jezik. Izbegavajte kafu i akohol i pijte što više vode. Neugodan zadah često je posledica i neuravnotežene ishrane, pa treba izbegavati sve vrste dijeta, a naročito ishranu siromašnu ugljenim hidratima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply