Hematom krvi podliv

Hematom je abnormalna nakupina krvi van krvnog suda.Javlja se zbog toga što se ošteti zid krvnog suda (arterije, vene ili kapilara) i krv procuri u tkiva gde joj nije mesto. Hematom krvi (podliv) može biti mali, samo sa tačkom krvi, ili može da bude veliki i izazvati značajno oticanje.

Krvni sudovi u telu su pod stalnom popravkom. Manje povrede se javljaju redovno, a telo je obično u stanju da popravi zid oštećenog krvnog suda aktiviranjem kaskade zgrušavanja krvi i formiranjem čepa od fibrina. Ponekad je popravka onemogućena ako je šteta obimna i veliki nedostatak omogućava nastavak krvarenja. Ako postoji veliki pritisak unutar krvnih sudova, krv će nastaviti da curi kroz oštećeni zid i hematom će se proširiti.

Krv koja ističe van krvnog suda veoma iritira okolno tkivo i može izazvati simptome inflamacije, uključujući bol, oticanje i crvenilo. Simptomi hematoma zavise od njegove lokacije, veličine i da li uzrokuje oticanje ili edem.

Hematomi ili podlivi se mogu javiti bilo gde u organizmu. Bez obzira na to kako je hematom opisan ili gde se nalazi, ostaje nakupina zgrušane krvi van krvnog suda.

hematom na ruci

Šta izaziva hematom?

Trauma je najčešći uzrok hematoma. Kada ljudi misle o traumi, oni obično misle o saobraćajnim nesrećama, padu, povredama glave kada se javlja hematom na glavi, slomljenim kostima i ranama od vatrenog oružja. Međutim, trauma tkiva takođe može biti izazvana agresivnim kijanjem ili neočekivanim obrtanjem ruke ili noge – kada može da se javi hematom na nozi ili hematom na ruci. Kada je krvni sud oštećen, krv curi u okolno tkivo; ova krv ima tendenciju da se zgrušava ili stvori ugruške. Što je veća količina krvarenja koja se javlja, to je veća količina od formiranja ugruška (hematoma).

Hematom koji ne prolazi

Hematom bi vremenom trebalo da se potpuno resorbuje i da jednostavno nestane. Međutim, to se ne dešava uvek, što često ima veze sa njegovom pozicijom i oblikom. Ukoliko imate hematom koji ne prolazi, ovo zahteva obaveznu posetu lekaru. Često određeni medicinski uslovi izazivaju formiranje hematoma koji ne prolazi ili koji se često javljaju. Medicinski uslovi koji izazivaju hematom krvi (podliv) uključuju:

– aneurizma

lekovi: za krvni pritisak ili antikoagulantni lekovi, uključujući varfarin, aspirin itd. koji mogu povećati potencijal za spontano krvarenje i za proširenje hematoma, jer telo ne može efikasno popraviti krvne sudove. Ovo omogućava da krv stalno curi kroz oštećena područja.

oboljenja ili stanja koja mogu uticati na smanjenje broja trombocita u krvi (trombocitopenija) ili umanjuju njihovu funkciju; virusne infekcije kao rubela, parvovirus, zauške, varičela, HIV, hepatitis C ), aplastična anemija, rak drugih organa, dugoročna zloupotreba alkohola i nedostatak vitamina D mogu biti povezani sa hematomom.

ortopedske povrede: prelomi su uvek povezani sa hematomom na mestu preloma. Prelomi dugih kostiju, kao što su butna kost (femur) i nadlaktica (humerus) mogu biti povezani sa značajnom količinom krvarenja. Otuda se može javiti hematom na nozi ili hematom na ruci.

– prelomi kostiju karlice: ovi prelomi mogu takođe značajno da krvare, jer je potrebna velika količina sile da se polome ove kosti i okolne vene i arterije su često takođe oštećene.

– menstruacija: u toku menstruacije krv može da se akumulira u vagini kao deo normalne menstruacije i umesto da isteče odmah, može formirati male krvne ugruške.

– trudnoća: vaginalno krvarenje i izbacivanje ugrušaka krvi ili hematoma, dok ste u drugom stanju, nisu normalna pojava i to su razlozi za traženje hitne medicinske pažnje.

– porođaj: izbacivanje krvnih ugrušaka posle rađanja deteta je relativno uobičajeno.

Lečenje hematoma

Blaži i površinski hematomi obično prolaze sami od sebe kroz nekoliko dana/nedelja. Hematom kože i mekih tkiva se često tretira sa odmorom, ledom, kompresijom i uzdizanjem povređenog područja iznad nivoa srca. Neki lekari mogu zastupati toplotu kao još jedan alternativni tretman za lečenje hematoma. Bol hematoma je obično usled zapaljenja koje okružuje krv i može se tretirati sa lekovima protiv bolova. Izbor leka zavisi od opšteg zdravlja pacijenta. Za one pacijente koji uzimaju antikoagulativne lekove, ibuprofen je relativno kontraindikovan (ne preporučuje se) zbog rizika od gastrointestinalnog krvarenja. Pacijenti sa oboljenjem jetre ne bi trebalo da uzimaju paracetamol . Kada ste u nedoumici, treba da pitate lekara za preporuku.

Tretman za hematom koji uključuje druge organe u telu zavisi od toga koji organski sistem je uključen. U ovim slučajevima, tretman će biti prilagođen specifičnoj situaciji.

Prirodni lekovi

Pored hladnih ili pak toplih obloga, postoje brojni drugi prirodni lekovi za hematom. Dodaci hranljivih materija kao što su vitamin C i flavonoidi – povećava imunitet i pomaže u popravci oštećenih ćelija. Osim toga, lokalne aplikacije uključujući anti-upalne kreme, ekstrakt ruzmarina, eterično ulje ruzmarina, slatka detelina, arnika i gavez će pomoći kod bola i ublažiti upale. Korišćenje obloga od lista kupusa pored ovih prirodnih krema će takođe smanjiti hematom.

Drugi prirodni lekovi za hematom:

Aloe vera i peršun imaju antibiotske osobine koje su veoma korisne za hematom. To može pomoći da brzo izlečite povredu i smanjuju upalu. Treba da napravite pire od aloe vere i peršuna i pomešajte ih zajedno. Koristite ovo tako što ćete naneti smesu preko povređene kože tri puta dnevno ako želite da olakšate bol i rastvoriti hematom brzo.

Pirinčano vino sa belim lukom

Potrebno je samo da natopite beli luk u vinu od pirinča. Što je duže vreme natapanja, veća i brža je efikasnost ovog prirodnog leka za hematom. Kada se pojavi hematom, samo je potrebno da koristite ovu mešavinu da svakodnevno masirate kožu zahvaćenu hematomom koji bi trebalo da se rastvori.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply