Hemoglobin u urinu          

Ako je hemoglobin u urinu pozitivan, što je abnormalni nalaz, to može da učini da mokraća izgleda tamno. Hemoglobin u urinu je patološko stanje koje se medicinski naziva hemoglobinurija. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima) koji prenosi kiseonik od pluća do tkiva u telu i, s druge strane, vraća ugljen dioksid iz tkiva do pluća. Gvožđe koje je prisutno u hemoglobinu daje eritrocitima njihovu karakterističnu boju.

Crvena krvna zrnca se obično izvode iz cirkulacije posle oko 120 dana, što je oko 4 meseca; skladište se i razlažu u slezini, koštanoj srži i jetri. Međutim, ako se crvena krvna zrnca razlože unutar vaskularnog sistema, njihove komponente se oslobađaju u krvotok. Slobodan hemoglobin se vezuje za haptoglobin (drugi protein) koji ga prerađuje. Međutim, ukoliko nivo hemoglobina u krvi poraste iznad sposobnosti haptoglobina da ga povrati, hemoglobin počinje da se pojavljuje u urinu – i javlja se hemoglobinurija.

hemoglobin u mokraci

Normalno, nije prisutan hemoglobin u mokraći. Hemoglobinurija ili hemoglobin u urinu je znak brojnih stanja, uključujući:

– akutni nefritis (akutni glomerulonefritis)

– opekotine

– kancer bubrega

– malarija

– paroksizmalna noćna hemoglobinurija (taman urina ujutru koji se popravlja tokom dana)

– hemolitički uremijski sindrom

– pijelonefritis

– anemija srpastih ćelija (ili bilo koji drugi tip hemolitičke anemije)

– reakcija na transfuziju (zbog imunog odgovora protiv transfuzije crvenih krvnih zrnaca)

– trombotična trombocitopenična purpura

– tuberkuloza urinarnog trakta.

Hemoglobin je crveno pigmentiran protein koji nosi kiseonik, koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Kada je hemoglobin u urinu pozitivan, to stanje se naziva hemoglobinurija. Određena stanja i bolesti mogu dovesti do uništenja eritrocita unutar krvotoka. Kako nivo slobodnog hemoglobina raste, on se može otkriti u urinu. Laboratorijske analize se koriste da se potvrdi prisustvo hemoglobina u urinu.

Hemoglobin u urinu – mogući uzroci:

Infekcija bubrega

Bubrežne infekcije su uzrokovane bakterijama koje su se probile do bubrega. Bakterije se obično kreću na gore iz genitalija kroz urinarni trakt do bubrega. Ponekad se infekcija razvija iz različite infekcije negde drugde u telu. Bubrežne infekcije mogu izazvati krvarenje u bubregu, što rezultira prisustvom crvenih krvnih zrnca i hemoglobina u urinu. Simptomi obično uključuju bol u boku, groznicu, drhtavicu, mučninu i povraćanje. Neki ljudi doživljavaju simptome slične infekciji bešike sa čestom i hitnom potrebom za mokrenjem. Urin može biti crven ili braon usled prisustva hemoglobina ili crvenih krvnih zrnaca.

Tumori bubrega

Hemoglobin u mokraći može biti posledica i tumora u bubregu. Tumori mogu biti maligni, kao adenokarcinom bubrega, Vilmov tumor ili mogu biti benigni. Bilo koji tip tumora ili ciste u bubregu može da ošteti okolno tkivo i dovesti do hemoglobinurije. Simptomi tumora bubrega uključuju urin crvene boje, otok ili čvorić u leđima ili stomaku, uporan bol u leđima ili u boku, gubitak težine, zamor i groznicu.

Hemolitički uremijski sindrom

Hemoglobin u urinu može biti povezan i sa stanjem koje se zove hemolitički uremijski sindrom, što je uslov koji se odnosi na destrukciju crvenih krvnih zrnaca zbog toksina nastalih u probavnom traktu. Toksini su obično posledica infekcije sa E. coli bakterijom iz kontaminirane hrane ili pića. Slobodan hemoglobin se oslobađa u krvotok kada su crvena krvna zrnca uništena od strane ovih toksina. Kako bubrezi filtriraju krv, sav ovaj ”proliven” hemoglobin se nađe u urinu, uzrokujući hemoglobinuriju. Ovaj sindrom se javlja češće kod dece, ali može uticati na ljude svih uzrasta. To je najčešći uzrok akutnog otkazivanja bubrega kod dece.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply